Uutiset

Rahoitusta strategiseen tutkimukseen

Suomen Akatemian rahoittamissa hankkeissa tutkitaan kaupunkiviheralueiden merkitystä hiilensidonnassa sekä sotedatan luotettavaa hyödyntämistä.
Blue sea, golden grass and green woods in a view to Laajalahti nature reserve

Suomen Akatemian yhteydessä toimiva strategisen tutkimuksen neuvosto (STN) on myöntänyt kahdessa ohjelmassa noin 34 miljoonaa euroa yhdeksälle konsortiolle eli hankekokonaisuudelle. Ohjelmat ovat Ilmastonmuutos ja ihminen (CLIMATE) sekä Tiedon lukutaito ja tietoon perustuva päätöksenteko (LITERACY).

Aalto-yliopisto toimii partnerina kahdessa osahankkeessa: kaupunkiviheralueiden hiilensidontaa tutkivassa Co-Carbon -hankkeessa, sekä sotedatan hyödyntämistä tutkivassa Datalit-hankkeessa.  

Co-Carbon – kaupunkivihreä ilmastonmuutoksessa

Kolmivuotisessa Co-Carbon -hankkeessa ilmakehä-, maaperä- ja sosiaalitieteilijät sekä maisema-arkkitehdit tutkivat kaupunkivihreän mahdollisuuksia ilmastonmuutoksen hillinnässä. Tutkimuskonsortiota johtaa Helsingin yliopisto, ja partnereina Aalto-yliopiston ohella ovat Ilmatieteen laitos ja Hämeen ammattikorkeakoulu. Hankkeelle myönnetty rahoitus on yhteensä 3,6 miljoonaa euroa, josta Aallon osuus on noin miljoona euroa.

Aalto-yliopistossa tutkitaan ja kehitetään kaupunki- ja maisemasuunnittelun ratkaisuja hiilensidonnan tehostamiseksi ja luodaan esimerkiksi menetelmiä vihreän infrastruktuurin elinkaarilaskentaan. Tarkastelun kohteena on myös kuluttajien hiilikädenjälki.

“Kaupunkivihreän hiilensidontapotentiaalin hyödyntämistä kaupunki- ja maisemasuunnittelussa on toistaiseksi tutkittu niukasti. Monitieteinen työryhmämme pyrkii tuottamaan käytäntöön sovellettavaa ja päätöksentekoon vaikuttavaa tutkimustietoa yhdessä laajan sidosryhmäverkoston kanssa”, sanoo professori Ranja Hautamäki arkkitehtuurin laitokselta.

”Tutkimme myös hiilen varastointia kaupunkiviheralueilla kuluttajan näkökulmasta, sekä kaupunkiviljelyn ja puutarhanhoidon vaikutusta ajankäyttöön, kulutukseen ja hiilijalanjälkiin”, kertoo tutkijatohtori Juudit Ottelin rakennetun ympäristön laitokselta.

Datalit – hyviä käytäntöjä suomalaisen sotedatan käyttöön

Datalit-hankkeessa kehitetään ymmärrettäviä ja luotettavia käytäntöjä suomalaisen sotedatan hyödyntämiseksi. Tutkimuskohteena ovat niin sotedataan liittyvät keskeiset käsitteet kuin viranomaisten sotedatan kestävä käyttö. Tutkimuskonsortiota johtaa Helsingin yliopisto, ja Aalto-yliopiston ohella mukana on Itä-Suomen yliopisto sekä lukuisia yhteistyökumppaneita. Hankkeelle myönnetty rahoitus on yhteensä 3,9 miljoonaa euroa, josta Aallon osuus on 725.642 euroa.  

Aalto-yliopiston tehtävänä hankkeessa on kehittää koneoppimismenetelmiä ja -malleja sotedatalle. Tutkimusta johtaa apulaisprofessori Pekka Marttinen tietotekniikan laitokselta.

Strategisen tutkimuksen CLIMATE- ja LITERACY-ohjelmat ovat uusia ja toimivat vuoteen 2026 saakka. Suomen Akatemia kertoi päätöksistä 10. marraskuuta.

Lue lisää rahoitetuista hankkeista:

STN päätti vuoden 2020 rahoitettavat konsortiot (> aka.fi)

Kuva Mikko Raskinen, Aalto-yliopisto

Lue lisää Datalit- ja Co-Carbon -tutkimushankkeista

Kuva: Matti Ahlgren.

Pekka Marttinen: On erittäin tärkeää, että sotedatasta pidetään hyvää huolta

DATALIT-hankkeessa kehitetään ymmärrettäviä ja luotettavia käytäntöjä suomalaisen sotedatan hyödyntämiseksi.

Uutiset
Kaksi poikaa leikkimässä ilta-auringossa kaupungin viheralueella, jonka keskellä on pieni lampi ja sen ympärillä kiviasetelma.

Kaupunkien viheralueet auttavat ilmastonmuutoksen hillitsemisessä

Aalto-yliopisto on mukana CO-CARBON-tutkimushankkeessa, jossa haetaan keinoja tuoda viheralueiden hiilensidonta mukaan kaupunkisuunnitteluun ja päätöksentekoon.

Uutiset
  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu

Lue lisää uutisia

Moderni onnellisuuden kehokartta on pitkälti samanlainen muinaisen Mesopotamian onnellisuuden kehokartan kanssa – poikkeuksena tästä on maksa, joka hohtaa muinaisilla mesopotamialaisilla silmiin pistävästi. Kuva: Moderni/PNAS: Lauri Nummenmaa et al. 2014, mesopotamialainen: Juha Lahnakoski 2024.
Mediatiedotteet Julkaistu:

Miltä tunteiden kehokartat näyttivät muinoin ja nyt? Mesopotamiassa onnellisuus hohti paljon vahvemmin maksan alueella

Monitieteinen tutkijatiimi on pyrkinyt laajan tekstiaineiston avulla selvittämään, miten muinaisen Mesopotamian alueen ihmiset kokivat tunteita kehossaan tuhansia vuosia sitten. Analyysi perustuu noin miljoonaan muinaisen akkadin kielen sanaan, jotka ovat peräisin Uus-Assyrian valtakunnasta (934–612 eaa) säilyneiden savitaulujen nuolenpääkirjoituksesta.
Kolme valkoista, taiteltua paperirakennetta eri kokoisina ja muotoisina harmaalla pinnalla.
Yhteistyö, Mediatiedotteet, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Näyttävä origamikartonki uudistaa kasvavia pakkausmarkkinoita

Origamitaitteet mahdollistavat kartongille täysin uusia ominaisuuksia ja tekevät siitä erinomaisen vaihtoehdon muun muassa korvaamaan muovia ja styroksia pakkauksissa. Esteettinen materiaali herättää kiinnostusta myös muotoilijoiden keskuudessa.
Jose Lado.
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Euroopan tutkimusneuvostolta jättirahoitus uusien kvanttimateriaalien tutkimukseen

Jose Lado tarkastelee keväällä alkavassa projektissaan materiaaleja, jotka voisivat mahdollistaa niin kutsuttujen topologisten kvanttitietokoneiden valmistamisen.
Talvikki Hovatta, taustalla Metsähovin radio-observatorion teleskooppia suojaava kupu.
Mediatiedotteet, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Talvikki Hovatta haluaa ratkaista avaruusyhteisöä vuosikymmeniä askarruttaneen mysteerin

Metsähovin radio-observatorion uusi vastaanotin ja Euroopan tutkimusneuvoston myöntämä ERC-rahoitus mahdollistavat mustien aukkojen hiukkassuihkujen koostumuksen selvittämisen.