Uutiset

Risto Ilmoniemi: Tärkeintä on luottamus siihen, että muut tiimissä ovat tukena ja auttavat tarvittaessa

Kulje kengissäni -haastattelussa Aalto-professori Risto Ilmoniemi kertoo uudesta aivoteknologiasta, tiimistään, professorin työstä ja kiinnostuksestaan luonnontieteen perustavaa laatua olevia kysymyksiä kohtaan. Jutussa on myös video Ilmoniemen ja hänen ryhmänsä kahvihetkestä.
Risto Ilmoniemi, kuva: Hayley Le
Kuvat: Hayley Le

Risto Ilmoniemi, kehität ryhmäsi kanssa algoritmien avulla ohjautuvaa aivojen magneettistimulaatiota. Missä vaiheessa ConnectToBrain-teknologiaan pohjaava laite saadaan potilaskäyttöön?

Olemme jo tehneet yksinkertaisia algoritmin ohjaamia aivostimulaatioita maailman ensimmäisellä, Aalto-yliopistossa kehitetyllä monipaikkastimulaatorilla. Laitteella voidaan muuttaa stimulaation paikkaa elektronisesti ilman, että laitetta täytyy liikuttaa. Myöhemmin järjestelmä halutaan automatisoida entistäkin pidemmälle siten, että stimuloinnin edetessä pulssisarjojen rytmit ja kohteet riippuvat siitä, miten hermosolujen muodostamat verkostot reagoivat ja muovautuvat. Lopputulosta voi kutsua vaikkapa aivohieronnaksi.

Pitkälle kehittyneeseen potilaskäytössä olevaan terapialaitteeseen menee vielä vuosia. Olen ajatellut, että tämän uuden teknologian suuri läpimurto nähdään vasta 30-luvulla.

Ketkä voivat hyötyä laitteesta?

Yli puoli miljoonaa ihmistä vuodessa tekee depression takia itsemurhan. Usein magneettistimulaatio tehoaa niin hyvin, että sellaiset ajatukset katoavat. Näyttää siltä, että monilla masennuspotilailla on vasemmalla otsalohkossa alentunut aktiivisuus. Mutta vaikka tiedämme, millä aivoalueilla on muutoksia, ei se vielä kerro, mitä depressio on. Vielä ei ole kunnollista ymmärrystä siitä, mitä mieliala, ajatukset ja tunteet tarkoittavat aivotoiminnan yksityiskohtien kannalta.

Lisäksi kiinnostuksen kohteinamme ovat addiktiot eli riippuvuudet, kuten huume- ja uhkapeliriippuvuus. Tällä hetkellä magneettistimulaatiota käytetään myös ankaran kivun hoitoon.

Mikä sinulle on tärkeintä oman tutkimustiimisi kulttuurissa?

Tärkeintä on luottamus siihen, että muut ovat tukena ja auttavat tarvittaessa. Tiimihenki ei kuitenkaan koskaan ole täydellistä. Ihmisten välille tulee myös erilaisia ristiriitoja. Työyhteisössä ongelmiin pitäisi puuttua silloin, kun ne ovat vielä pieniä. Joskus ristiriita voi alkaa pienestä väärinymmärryksestä. Joku voi tarkoittaa hyvää, mutta se ymmärretään väärin. Joskus se taas saattaa eskaloitua ja mennä hyvinkin pahaksi. Avain on se, että ihmiset eivät pitäisi ongelmiaan omana tietonaan, vaan purkaisivat ne heti. Nuoremmat tutkijat eivät aina uskalla tulla kertomaan. Se vaatii luottamusta.

Minkälaisia perinteitä teillä on tutkimustiimissäsi?

Ennen koronaa meillä oli aina yhteinen kahviaika aamukymmeneltä kahvihuoneessa. Vasta tänä talvena olemme käynnistäneet tämän uudestaan, ja nyt kokoonnumme iltapäivällä. Meillä on kahvia ja aika ajoin myös kakkua tai pullaa sen juhlistamiseksi, että joku on saanut apurahan tai hyväksynnän julkaisulleen.

Miltä tuntuu kulkea Risto Ilmoniemen kengissä?

Minua ei yleensä kiinnosta tarkkaan tietää, mitä huomenna tapahtuu. Enkä halua helppoa elämää, sillä se ei olisi mielenkiintoista. Välillä pitää olla myrskyä, lunta ja loskaa. Olimme esimerkiksi juuri laskettelemassa Alpeilla. Yhtenä päivänä tuli hirveä sumu ja olin ainoa, joka lähti seikkailemaan huonoon säähän. Menin itsekseni kymmeniä kilometrejä. Se ei ollut helppoa eikä erityisen nautinnollista, kun lumi iski naamaan enkä nähnyt paljon mitään. Mutta olisi aika tylsää, jos aina paistaisi aurinko.

Miltä tuntuu olla professori?

Tämä on hyvin mielenkiintoinen ja hyvällä tapaa kreisi työympäristö. Tutkimusta tekevä professori joutuu ja saa itse päättää, mitä tekee. Sitä ei kerro dekaani, laitosjohtaja tai rehtorikaan. Yliopistolla on toki mittareita: pitäisi saada aikaan uutta tietoa ja ymmärrystä ja niistä julkaisuja. Siinä kuvaan astuu luovuus. Se on vähän kuin menisi mustikkametsään. Etukäteen ei voi aina tietää, mistä marjoja parhaiten löytyy. Sitä vain lähtee harhailemaan.

On aika erikoista olla yliopiston professori. Meidän pitäisi opettaa ja tehdä tutkimusta, mutta joudumme tekemään myös paljon hallinnollista työtä. Jos hallintoon ja byrokratiaan menee liikaa aikaa, kaventuu mahdollisuus tehdä hyvää tiedettä ja antaa erinomaista opetusta.

Tutkimustyössä on mahdollisuus ilmaisuun keksimällä tai kirjoittamalla. Vertaan sitä joskus siihen, kun lapsena piirsin jotain vaatimattomilla taidoillani ja näytin äidille. Töissä teen jotain pientä, ja näytän tai kerron tuloksista toisille tutkijoille. Tunne on sama kuin lapsena.

Mutta välillä en koe saaneeni oikeastaan mitään aikaan. Olen monta kertaa ajatellut, että nyt minä kyllä lopetan koko homman: tästä ei tule mitään. Mutta toivun nopeasti: usein jo seuraavana päivänä optimismi saa vallan.

Professuurissa on se hyvä puoli, että vaikka tutkimus menisi pieleen, voi kuitenkin opettaa. Se on loppujen lopuksi tärkeintä yliopistolla. Jos opiskelijat pääsevät eteenpäin, niin minun ei tarvitse pettyä työhöni. On etuoikeus ja suuri ilo saada työskennellä motivoituneiden opiskelijoiden, erinomaisten tutkijoiden ja muun henkilöstön muodostamassa yhteisössä.

Risto Ilmoniemi juoksuradalla, kuva: Hayley Le

Mikä sinua kiinnostaa tällä hetkellä eniten?

Katson aika ajoin elokuvia, lainaan kirjoja tai käyn taidenäyttelyissä. Yritän ymmärtää, kuka on ihminen teoksen takana. Lukiessanikin ajatukseni usein harhailevat, ikään kuin etsien jotain uutta näkökulmaa. Minulla ei ole erityisen hyvä muisti. Fysiikan ja matematiikan opiskelussa ei onneksi tarvitsekaan kauheasti muistaa. Tärkeämpää kuin ulkomuisti on se, että ymmärtää asioita ja osaa laskea. Jos ryhtyy tutkimaan ongelmakenttää tuntematta kunnolla, mitä on aikaisemmin tehty, on helpompi olla luova, sillä silloin ei ole jumissa vanhoissa urissa.

Aivot kiinnostavat minua vielä enemmän kuin teknologia, vaikka pääasiassa olemmekin kehittäneet laitteita ja menetelmiä. Erityisesti minua motivoivat vaikeat mutta yksinkertaiset kysymykset, kuten mitä on tietoisuus. Mutta monet tutkijat pitävät tätä kysymystä turhana, koska sitä ei koskaan ehkä tulla ymmärtämään.

Mitä ajattelet tietoisuudesta tällä hetkellä?

Stereotyyppinen fyysikko ajattelee, kuten minäkin, että maailmankaikkeus toimii fysiikan lakien mukaan. Hiukkaset pomppivat aivoissakin oppikirjan kaavojen mukaisesti. Mutta se ei selitä tietoisuutta, siis sitä, miksi systeemi tai materia tuntee olevansa olemassa. Se on tietoisuuden vaikea ongelma.

Tässä maailmankaikkeudessa on muitakin ihmeellisiä asioita. Miksi on olemassa vaikkapa elektroneja tai yleensäkään mitään? Voimme keksiä erilaisia selityksiä, kuten että olemme hahmoja jossain tietokonepelissä, jonka joku korkeampi olento on kehittänyt. Syvimmistä asioista ei ole kuitenkaan mitään todistusaineistoa.

Olen kiinnostunut kaikesta, mutta tieteessä voisi saada enemmän aikaan keskittymällä yhteen aihepiiriin. Toisaalta mielenkiinnon harhailu voi tuoda tutkimukseen uusia näkökulmia ja yllättäviä mahdollisuuksia luoviin ratkaisuihin.

Lue lisää tarinoita ja katso videoita:

Panu_Savolainen, photo by Hayley Le

Panu Savolainen: Toivoisin, että meillä olisi Aallossa päivä, jolloin riisutaan vallan vaatteet ja asetelmat

"Monissa alkuperäiskansojen kulttuureissa on hetkiä, jolloin johtajat luopuvat vallastaan. Joko valta annetaan jollekin yhteisön köyhimmälle tai päähänpotkituimmalle taholle, tai sitten valtaa ei käytä kukaan."

Uutiset
Minna Halme, photo by Hayley Le

Minna Halme: Vastuullisen liiketoiminnan tutkimusta pidettiin alussa viherpiipertämisenä

"Minulle sanottiin, että minun kannattaisi tehdä väitöskirja jostain muusta aiheesta, jos haluan joskus tulevaisuudessa töitä."

Uutiset
Koos Zevenhoven, photo by Oona Hilli

Koos Zevenhoven: Tiedemaailma ei tunne tämänkaltaista epätavallista polkua kovin hyvin

"Ryhmässäni on ollut myös väitöskirjan tekijöitä, mutten toki ole virallisesti voinut toimia heidän väitöskirjojensa ohjaajana. Osa ohjattavistani on saanut väitöskirjansa valmiiksi ennen minua."

Uutiset

Kulje kengissäni

Jotta voimme ymmärtää toisen ihmisen ajatuksia, näkökulmaa tai hänen kohtaamiaan haasteita, meidän on hyvä kulkea pieni matka hänen kengissään. Aalto-yhteisön jäsenet kertovat, minkälaista on juuri heidän kengissään.

Lue lisää
Walk in my shoes, illustration by Anna Muchenikova.
  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu

Lue lisää uutisia

Rauhallinen japanilainen puutarha, jossa on lampi, kiviä ja erilaisia ​​puita, mukaan lukien loistavaa punaista ja vihreää lehtineen.
Mediatiedotteet Julkaistu:
Tekoalylla-tuotetieto-talotekniikan-menestystekijaksi.jpg
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Tekoälyllä tuotetieto talotekniikan menestystekijäksi

Ympäristöraportointi, digitaaliset kaksoset ja tuottavuuden tuntuva nosto eivät onnistu ilman nykyistä parempaa tiedonhallintaa. Talotekniikka 2030 -tutkimusraportti ruotii nykytilanteen haasteita ja esittää ratkaisuja ja case-esimerkkejä, jotka pohjautuvat uusimman tekoälyteknologian hyödyntämiseen.
Opiskelijoita kampuksella. Kuva: Henri Vogt
Mediatiedotteet, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Yhä harvempi yliopisto-opiskelija jää kotiseudulleen Suomen suurimmissa kaupungeissa – uusi selvitys näyttää kaupunkikohtaiset erot

Aalto-yliopiston kaupunkitaloustieteen tutkimusryhmä AlueAvain on tarkastellut Tilastokeskuksen yksilötason rekisteriaineistojen avulla yliopisto-opiskelijoiden muuttoliikkeitä Suomen suurimmissa kaupungeissa viimeisten 20 vuoden aikana. Tarkastelussa vertailtiin erikseen pääkaupunkiseudun kuntia sekä Tamperetta, Turkua ja Oulua.
Huone, jossa on useita kaiuttimia metallirungoissa ympyrämuodossa. Keskellä on jakkara ja sälealusta.
Mediatiedotteet Julkaistu:

Uusi teknologia tuo immersiivisen tilaäänen kaikkien ulottuville

Ainutlaatuinen äänentallennusteknologia mahdollistaa immersiivisen äänimaailman tallentamisen tavallisilla mikrofoneilla ja edullisella lisälaitteella.