Uutiset

Sähkötekniikan korkeakoulun vuoden 2020 alumni Siamäk Naghian: Yliopisto oli minulle väylä suomalaiseen yhteiskuntaan

Genelecin toimitusjohtajalle tekniikka on taidetta. Häntä viehättää ajatus siitä, että yrityksen kaiuttimista soiva musiikki perustuu fysiikan lakeihin.
aalto elec almnus of the year siamäk naghian image annamari tolonen

”Teknillinen korkeakoulu oli minulle ensimmäinen koti Suomessa. Se oli ovi suomalaiseen yhteiskuntaan”, sanoo Sähkötekniikan korkeakoulun vuoden 2020 alumniksi valittu Siamäk Naghian.

Naghian toimii iisalmelaisen äänentoistojärjestelmien valmistaja Genelecin toimitusjohtajana. Hän on valmistunut Aalto-yliopiston edeltäjästä Teknillisestä korkeakoulusta (TKK) diplomi-insinööriksi, lisensiaatiksi ja tohtoriksi, mutta tie ei ollut tavanomaisin.

Siamäk Naghian syntyi Iranissa yrittäjäperheeseen. Luonnontieteistä kiinnostunut nuori aikoi pyrkiä yliopistoon ja seurata vanhempiensa jalanjäljissä yrittäjäksi. Vuonna 1979 Iranissa tapahtui vallankumous ja pian puhkesi myös sota Irakin kanssa. Yliopiston sijaan Naghian päätyi rintamalle puoleksitoista vuodeksi.

Palattuaan Naghian päätti monen muun iranilaisen nuoren tavoin lähteä ulkomaille opiskelemaan. Hän aloitti tekniikan opinnot Turkissa, mutta mietti jatkamista ehkä Australiaan tai Espanjaan. Sitten hän kuuli eräältä tuttavaperheeltä Teknillisestä korkeakoulusta, jossa perheen lapset opiskelivat.

”En tiennyt paljoakaan Suomesta. Kun hain viisumia, virkailija onnitteli minua ja muistutti samalla, että Suomi on kallis ja kylmä maa, jossa on vaikea kieli.”

Ensiyrittämällä TKK:n ovet eivät valintakokeissa auenneet, mutta Naghian aloitti intensiivisen suomen kielen opiskelun ja suoritti opintoja Jyväskylän yliopistossa ja avoimessa yliopistossa. Seuraavana vuonna hän pääsi lukemaan sähkötekniikkaa.

”Olen onnellinen, että minun oli pakko oppia suomea”

Kursseilla ei 1990-luvun alussa näkynyt paljoa ulkomaalaisia opiskelijoita. Aluksi Naghianin oli hankala pysyä perässä suomenkielisillä luennoilla.

”Halusin oppia suomea ja ymmärtää kulttuuria, mutta olen myös onnellinen, että olin tilanteessa, jossa minun oli pakko oppia.”

Erityisesti mieleen on jäänyt eräs fysiikan kurssi, jolla Naghian tiedusteli opettajalta, voisiko tenttikysymykset saada englanniksi.

”Opettaja vastasi hymyillen, että tämä kurssi on suomeksi. Se oli kova paikka, mutta päätin, että en kysy uudestaan.”

Hän jätti kaiken muun ja luki niin paljon, että osasi kirjan melkein ulkoa.

”Vaikka olen tehnyt älyttömän määrän töitä, en olisi tässä ilman tätä koulutusjärjestelmää.”

Siamäk Naghian

Katso palkinnon luovutus ja Vuoden alumnin puhe yllä olevalta videolta.

”Menin kokeeseen ja pääsin läpi, enkä sen jälkeen enää pyytänyt kysymyksiä englanniksi. Vuosia myöhemmin tapasin saman professorin eräiden juhlien jälkeen bussipysäkillä. Kerroin, että tuo oli paras palvelus, jonka minulle silloin saattoi tehdä.”

Elämisen rahoittamiseksi Naghian työskenteli illat ja lomat, muun muassa hotellin siivoojana ja öljynjalostamolla. Hän valmistui myös persian kielen kääntäjäksi ja teki tulkin töitä. Vaikka oli rankkaa, töistä karttui kielitaitoa ja oppitunteja suomalaisesta kulttuurista.

Naghian pääsi tekemään diplomityönsä Nokialle ja jatkoi matkapuhelinjärjestelmien tehonsäätöä käsittelevän väitöstyön parissa. Lopulta Nokialla vierähti asiantuntija- ja johtotehtävien parissa kymmenen vuotta, kunnes Naghian pääsi Genelecille unelmatyöhönsä vuonna 2005.

”Tekniikka avaa meille luonnon mysteerit”

Kipinä tekniikkaan syttyi jo kouluikäisenä, kun Naghian näki tiedelehdessä jutun ihmisen aivotoiminnan mittaamisesta magneettikuvauksella. Hän ymmärsi, että tekniikka on väline, joka auttaa meitä avaamaan luonnon mystiikkaa.

”Olin aina kiinnostunut fysiikasta ja matematiikasta sekä kirjallisuudesta. Näissä kaikissa asuu tietynlainen elämän salaisuus, joka kiehtoi minua”, Naghian sanoo.

”Tekniikka ei ole minulle pelkkiä laitteita, se on taidetta. Vieläkin, kun kävelen tehtaallamme Iisalmessa ja katson piirilevyjä, minua viehättää ajatus siitä, että ne perustuvat luontoon. Musiikki, joka kaiuttimista soi, perustuu fysiikan lakeihin. Sen kaiken ymmärtäminen ja hahmottaminen on upeaa!”

Yliopisto-opintojen tärkein anti oli Naghianin mielestä järjestelmäajattelun kehittyminen. Hän valitsi sähkötekniikan, sovelletun elektroniikan, tietoliikennetekniikan ja lääketieteellisen fysiikan kurssien lisäksi esimerkiksi johtamiseen ja organisaatioon liittyviä tuotantotalouden kursseja.

”Se on osoittautunut todella arvokkaaksi myöhemmässä elämässä. Substanssiosaamista tarvitaan niin tuotekehityksessä kuin johtamisessa, mutta täytyy osata myös hahmottaa laajempia kokonaisuuksia. Teknologia on ihmistä varten ja ihminen on osa luontoa.”

"Täytyy osata myös hahmottaa laajempia kokonaisuuksia – teknologia on ihmistä varten ja ihminen on osa luontoa."

Siamäk Naghian

”Suomen koulutusjärjestelmä on aarre”

Suomi tarvitsee kipeästi kansainvälisiä osaajia, ja maalla on Naghianin mielestä todella hyvät edellytykset olla tänne tulevalle opiskelijalle kohde eikä vain välietappi.

”Uskon, että kun he vain pääsevät sisälle yhteiskuntaan, he ihastuvat tähän.”

Hän itse on tästä hyvä esimerkki.

”Puhun Suomen puolesta kaikkialla, missä olen. Unelmoin, että maailmassa olisi enemmän tällaisia yhteiskuntia.”

Hänen mielestään Suomen laadukas ja tasa-arvoinen koulutusjärjestelmä on yhteiskunnan menestyksen kulmakivi ja syystäkin kansainvälinen ylpeyden aihe.

”Vaikka olen tehnyt älyttömän määrän töitä, en olisi tässä ilman tätä koulutusjärjestelmää.”

Englanninkielinen koulutus avaa mahdollisuuksia monille, mutta Naghianin mielestä on harmillista, että kielen oppiminen usein jää.

”Pitkäänkin Suomessa asumisen jälkeen moni sanoo, että ei puhu suomea, koska se on niin vaikeaa. Silloin kysyn, onko suomi vaikeampaa kuin Maxwellin yhtälöt? Kyllä kielenoppimisen vaikuttaa myös se, kuinka tärkeäksi asian kokee.”

Hän painottaa, että myös yliopistoilla ja opettajilla täytyy olla osaamista monikulttuurisessa ympäristössä toimimisesta ja siitä, miten kansainvälisiä opiskelijoita tuetaan integroitumisessa.

”Opintojen suunnittelu alusta saakka on tärkeää. Kieli ja kulttuuri täytyisi ottaa yhtä tärkeäksi asiaksi muiden opintojen rinnalle. Verkostojen ja opiskelukavereiden merkitys on valtavan suuri.”

Naghian kokee, että TKK ja sen yhteisö antoi hänelle parhaan mahdollisen startin.

”Vasta myöhemmin olen ymmärtänyt, kuinka hienoa opettajien suhtautuminen oli. Opiskelukaverit ottivat minut heti mukaan joukkoon ja auttoivat hankalissa paikoissa. Olen ollut onnekas, että minulle on sattunut upeita ihmisiä matkan varrella. Olen hyvin kiitollinen heille.”

Siamäk Naghianille luovutettiin Sähkötekniikan korkeakoulun vuoden alumnin palkinto lauantaina 24.10.2020. Dekaani Jyri Hämäläinen perustelee valintaa:” Siamäk Naghian on näyttänyt, että Suomessa pääsee pitkälle, kun on halua yrittää. Hän on loistava roolimalli kaikille opiskelijoillemme mutta erityisesti toivon ,että hänen valintansa korkeakoulun vuoden alumniksi kannustaa kansainvälisiä opiskelijoitamme integroitumaan suomalaiseen yhteiskuntaan ja rakentamaan työuransa täällä.”

siamäk naghian in front of dipoli building

Kuka?

  • Tekniikan lisensiaatti 1999 ja tohtori 2001, sovellettu elektroniikka
  • Diplomi-insinööri 1996, sovellettu elektroniikka ja mittaustekniikka
  • Työskenteli Nokiassa matkapuhelinjärjestelmien liiketoiminnassa vuosina 1995-2005
  • Genelecin tutkimus- ja kehitysjohtaja vuodesta 2005, varatoimitusjohtaja 2010 ja toimitusjohtaja vuodesta 2011
  • Valittu Kauppalehden vuoden yritysjohtajaksi 2018
  • Kotoisin Iranista, asuu Iisalmessa perheensä kanssa
  • Harrastaa saksofonin soittoa, kirjallisuutta, kuntoilua ja ruoanlaittoa
  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Aalto-yliopiston apurahansaajat
Palkinnot ja tunnustukset Julkaistu:

Oskari Vilamon rahasto palkitsi parhaita rakennusalan opinnäytetöitä

Liikesivistysrahastoon kuuluva Oskari Vilamon rahasto palkitsi marraskuussa parhaita väitöskirjoja sekä diplomitöitä. Aalto-yliopistosta palkittiin kaksi väitöskirjaa ja kuusi diplomityötä.
pale grain basket and thin fibers on a purple background
Palkinnot ja tunnustukset Julkaistu:

Dekaani on valinnut Dean’s Impact Award 2024 -palkinnon saavat opiskelijat

Palkinnon saavat Joel Hentunen ja Ninni Norra. Lisäksi dekaani palkitsee Isaac Jyväsjärven kunniamaininnalla.
"Minulla ei ollut eritystä mielenkiintoa ravinteita kohtaan alun perin, halusin vain tehdä jotain 
ympäristön kannalta kestävää, mutta samalla teknistä", kertoo vuoden parhaasta väitöskirjasta 
palkittu Juho Uzkurt Kaljunen. Kuva: Jari Härkönen
Palkinnot ja tunnustukset Julkaistu:

Juho Uzkurt Kaljuselle parhaan väitöskirjan palkinto

Aalto-yliopiston alumni paransi väitöskirjassaan jätevesien ravinteiden saamista talteen ja markkinoille.
Tuotekehityksen tiennäyttäjät 2024 palkintogaala
Palkinnot ja tunnustukset, Yhteistyö, Mediatiedotteet Julkaistu:

Tuotekehityksen tiennäyttäjät -palkinnot jaettiin ensimmäistä kertaa

Uusi kansallinen tuotekehityspalkinto jaettiin 12.11.2024 Aalto-yliopiston Design Factorylla. Pääpalkinnon sai KONE Veturi -projekti, joka kehittää tulevaisuuden kestävää kaupunkiasumista.