Uutiset

Scholars at Risk -verkosto suojelee tutkijoita vainolta ja väkivallalta

Aalto-yliopisto kantaa osaltaan globaalia sosiaalista vastuuta toimimalla kansainvälisessä Scholars at Risk (SAR) -verkostossa, jonka tarkoituksena on edistää ja suojella akateemista vapautta sekä puolustaa tutkijoiden ihmisoikeuksia kaikkialla maailmassa.
Aalto University Dipoli building

Verkosto tarjoaa turvapaikkoja tutkijoille, jotka joutuvat pakenemaan väkivaltaa ja vainoa. Tutkijat voivat näin jatkaa tutkimustyötään verkostossa mukana olevissa yliopistoissa ja korkeakouluissa.

Aalto-yliopisto kuuluu suomalaisten yliopistojen SAR Finland -verkoston perustajajäseniin, ja suomalaiset yliopistot ovat kutsuneet hädänalaisia tutkijoita vieraakseen joko omalla rahoituksellaan tai hakemalla ulkopuolista rahoitusta. Aaltoon on tullut tutkijoita esimerkiksi Jemenistä ja Syyriasta.

Tutkijoiden suojelu on entistä tärkeämpää

Professori Elina Vuola Helsingin yliopistosta toimii Scholars at Risk Finlandin puheenjohtajana. Hänen mukaansa tutkijoiden suojelu, joka on SARin perusidea, on ehkä jopa entistä tärkeämpää turbulentissa maailmantilanteessa. 

Myös akateemisen vapauden kysymykset ovat tulleet keskeisiksi jopa Euroopan maissa eli vaikka yksittäinen tutkija ei olisi suoranaisen vainon tai uhan alla, hänen tutkimusalansa tai työnsä saatetaan käytännössä tehdä mahdottomaksi poliittisista syistä. Vakavat konfliktit, kuten Ukrainassa, tai autoritaariset hallitukset, kuten Taleban Afganistanissa, aiheuttavat eri tavalla vaaran tutkijoille. 

Elina Vuola on iloinen, että kaikki Suomen yliopistot ovat mukana SAR Finlandin työssä: ”Toisaalta voisimme tehdä vielä paljon enemmän. Tutkijan SAR-status ei itsessään vielä takaa rahoitusta, joten yksittäiset yliopistot ovat keskeisessä roolissa paikan ja rahoituksen järjestämisessä.” 

Aalto University, Dipoli, Partners lounge, artwork

Tunnelin päässä on aina valoa

Kokemuksistaan kertovat myös kaksi tutkijaa, jotka ovat tulleet Aalto-yliopistoon tämän toiminnan avulla vaikeista olosuhteista. Kommentit on annettu nimettöminä. 

Ensimmäisen tutkijan mukaan: ”Kotimaani levottomuuksien ja sodan vuoksi halusin siirtyä turvalliseen paikkaan jatkaakseni tutkimusta. Kehotan kaikkia vaarassa olevia tutkijoita hakemaan apua. SAR ja muut vastaavat organisaatiot tarjoavat suurta apua vaarassa oleville kansainvälisille tutkijoille. Kuka tahansa riskiryhmään kuuluva tutkija voi ottaa yhteyttä ja hakea ohjelmaan.” 

Hän jatkaa: ”Kansainväliset organisaatiot ja niiden kumppaniyliopistot sekä yksityishenkilöt tekevät hyvää työtä vaarassa olevien tutkijoiden hyväksi. Ne eivät ainoastaan pelasta tutkijoiden henkeä, vaan tarjoavat myös turvallisen paikan akateemisen työn jatkamiselle sekä lapsille mahdollisuuden jatkaa koulua. On tärkeää, että ne myös turvaavat tietoa ja auttavat tutkijoita parantamaan taitojaan. Tämän vuoksi tutkijat voivat tehdä merkityksellisiä asioita kotimaissaan, kun he palaavat takaisin maiden toivuttua ongelmistaan.”

Toinen tutkija neuvoo vaarassa olevia tutkijoita: ”Jos jäät jumiin uhanalaiseen maahan ja sinusta tuntuu, että menetät pitkän akateemisen uran aikana oppimaasi tai sinulla on suora turvallisuusuhka – älä koskaan anna periksi, tee kaikkesi turvataksesi tulevaisuutesi. Yritä hakea ulkomaisia työpaikkoja, jopa pienemmällä palkalla, niin kauan kuin ne ovat akateemisella alallasi, ja ole tietoinen siitä, että jotkut ihmiset maailmassa työskentelevät lujasti paitsi suojellakseen uhanalaisia tutkijoita, myös edistääkseen akateemista vapautta. Maailma on edelleen kaunis, joten älä masennu, tunnelin päässä on aina valoa. Selitä ongelmasi selkeästi, yritä löytää tapa turvata tietoasi ja pysyä positiivisena samalla, kun todella piirrät tulevaisuuttasi.”

Lisätietoja

Mervi Rantanen

Mervi Rantanen

Senior Advisor, Global Engagement

Scholars at Risk -verkosto Aalto-yliopistossa

Scholars at Risk (SAR) on kansainvälinen verkosto, joka edistää akateemista vapautta ja suojelee uhkaa tai vainoa kokevia tutkijoita.

Lue lisää
Aalto University logo.
  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Event poster with a young researcher looking down with lighst and code reflected around her.
Yhteistyö, Tutkimus ja taide, Opinnot Julkaistu:

Unite! Research Week 14.-18.lokakuussa, Grenoble-Autrans

Verkostoitumistapahtuma tohtoriopiskelijoille Unite!-verkoston yliopistoista.
Kampus, Yhteistyö, Yliopisto Julkaistu:

HR palvelupisteen kesätauko ja uudet aukioloajat 6.8.2024 alkaen

HR palvelupiste on kesätauolla 28.6 - 5.8.2024. Uudet aukioloajat 6.8.2024 alkaen ovat tiistai - torstai klo 12.00 - 15.00. Huom! aukioloajat muuttuvat 6.8.2024 alkaen.
Kaksi mieshenkilöä juhlapuvuissa kiltalippujen edessä
Palkinnot ja tunnustukset, Yliopisto Julkaistu:

68 tohtoria ja viisi kunniatohtoria – katso kuvat tekniikan alan tohtoripromootiosta

Vuoden 2024 tekniikan alan juhlallinen tohtoripromootio järjestettiin pe 14.6. Dipolissa.
Harald Herlin Learning Center
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Oppimiskeskuksessa pilotoidaan 19.8.2024 alkaen uusia aukioloaikoja

Opiskelijoiden ja henkilöstön mahdollisuudet käyttää tiloja ja kokoelmia laajentuvat.