Skenaariopohjaista riskinhallintaa napamerille
Lähitulevaisuudessa automaation yleistyminen muuttaa sekä laivojen suunnittelua että meriliikenteen järjestelmien suunnittelua ja toimintaa. Samalla napa-alueita ympäröivien vesien kutistuvat jääpeitteet vetävät puoleensa kasvavia määriä laivaliikennettä, mikä lisää tapaturmien riskiä arktisilla ja antarktisilla vesillä.
Turvallisia aluksia polaarialueille
Pohjoisen tai eteläisen napapiirin – eli polaarialueiden – olosuhteita varten rakennetut laivat on perinteisesti suunniteltu käytännön kokemusten pohjalta, ilman selkeää yhteyttä laivan ja jään vuorovaikutuksen fysiikkaan. Säännöt ovat kuitenkin muuttumassa tavoitekeskeisempään suuntaan, mikä vaatii seikkaperäistä tietoa kaikista laivasuunnittelun osa-alueista.
"Monialaisen lähestymistapamme tavoitteena on luoda uutta tietoa merijään ja laivojen välisestä vuorovaikutuksesta, niin laivojen suunnittelun kuin toiminnankin näkökulmasta", kertoo professori Pentti Kujala.
"Riskipohjaista laivasuunnittelua (risk-based ship design, RBSD) sovelletaan yleisesti esimerkiksi matkustajalaivojen suunnittelussa. Arktisilla ja antarktisilla merialuilla liikuttaessa tilannetta vaikeuttavat vaativa jääympäristö sekä monet laivan ja jään väliset mahdolliset kontaktitilanteet."
Riskeihin perustuvia linjauksia
Uuden Centre of Excellence for Scenario-based Risk Management in Polar Waters -hankkeen (CEPOLAR) tavoite on tuottaa riskipohjaisia suosituksia, jotka huomioivat jäisien vesien riskit kokonaisvaltaisesti. Hanke yhdistää asiantuntemusta suunnittelumetodien, jääympäristön, laivan ja jään vuorovaikutuksen sekä rakenteellisten vaurioiden ja seurausten aloilta.
Konsortioon kuuluu viisi yliopistoa, joilla on aiempaa kokemusta Lloyd's Register Foundation -säätiön (LRF) rahoittamasta CEARCTIC-hankkeesta:
- Aalto-yliopisto, Suomi (Aalto)
- Newfoundlandin Memorial-yliopisto, Kanada (Memorial)
- Hampurin teknillinen yliopisto, Saksa (TUHH)
- Norjan teknis-luonnontieteellinen yliopisto, Norja (NTNU)
- Helsingin yliopisto, Suomi (UH)
Konsortio järjesti kick-off-tilaisuuden Otaniemessä 1.2.2019.
Kick-off Otaniemessä 31.1.–2.2.2019
Tapaamisen esitykset ovat nähtävillä alla.
Lisätietoja
Professor of Practice Pentti Kujala
Meritekniikan ja arktisen tekniikan tutkimusryhmä
Aalto-yliopisto
+358 947023484
[email protected]
https://people.aalto.fi/pentti.kujala
Aalto-yliopiston meritekniikan ja arktisen tekniikan tutkimusryhmä tekee tieteellistä tutkimusta ja tarjoaa Suomessa korkeimman tason koulutusta laiva- ja meritekniikan aloilla. CEPOLAR-hankkeessa tutkimus keskittyy jäämekaniikan, lujuusopin ja tilastotieteen perusperiaatteiden kehittämiseen ja soveltamiseen meritekniikassa. Monitahoiset sovellukset vaativat holistista ja riskipohjaista suunnittelua sekä uusia kekseliäitä suunnittelumenetelmiä.