Uutiset

Sotasurmasampo 1914–1922 tuo yhteen tiedot Suomen sadan vuoden takaisten sotien uhreista – data on vapaasti hyödynnettävissä

Sotasurmasampo 1914–1922 -tietopalvelu laajentaa ja uudistaa Kansallisarkiston aiempaa Suomen sotasurmat 1914–1922 -tietokantapalvelua.
Punavankeja Tampereen Keskustorilla 6.4.1918.
Punavankeja Tampereen Keskustorilla 6.4.1918. (CC-BY Tampere 1918, kuvaaja E. A. Bergius, Vapriikin kuva-arkisto.)

Uusi verkko- ja datapalvelu yhdistää tiedot vuoden 1918 sisällissodan ja sen aikaisten vankileirien sekä ensimmäisen maailmansodan ja heimosotien uhreista. Sotasurmasampo 1914–1922 -tietopalvelu laajentaa ja uudistaa Kansallisarkiston aiempaa Suomen sotasurmat 1914–1922 -tietokantapalvelua. Uudessa verkko- ja datapalvelussa julkaistaan ensimmäistä kertaa sotasurmiin liittyvät aineistot avoimena, linkitettynä datana, jota esimerkiksi tutkijat voivat vapaasti hyödyntää.

”Aineistoja on hankkeen puitteissa laajennettu merkittävästi eri lähteistä ja mukaan on otettu muun muassa sisällissodan taisteluihin liittyvä uusi tietokanta”, kertoo Aalto-yliopiston professori ja Helsingin yliopiston HELDIG-keskuksen johtaja Eero Hyvönen. ”Jokaiselle noin 41 000 sodissa surmatulle on semanttisen webin teknologioiden avulla luotu oma ’kotisivu’ yhdistelemällä häneen liittyviä, eri lähteistä saatuja tiedon murusia.”

Hyvösen mukaan uusi järjestelmä tarjoaa tutkijoille ja kaikille muille aiheesta kiinnostuneille aiempaa huomattavasti monipuolisemman, ”älykkään” hakukoneen ja työkalupakin aineistoihin tutustumista varten. Siinä on perinteisten suodatustoimintojen ohella mukana valmiita, aiheen tutkintaa helpottavia työkaluja datan analysointiin ja visualisointiin. ”Suodatetut sisällöt voi myös helposti ladata omalle koneelle jatkokäsittelyä ja esimerkiksi taulukkolaskentaa varten.”

Keskiviikkona julkistettavan uuden verkko- ja datapalvelun ovat luoneet tutkijat Aalto-yliopiston ja Helsingin yliopiston HELDIG-keskuksen Semanttisen laskennan tutkimusryhmästä yhteistyössä Kansallisarkiston asiantuntijoiden kanssa. Yhteistyötä on rahoittanut opetus- ja kulttuuriministeriö. Sotasurmasammon julkistustilaisuus pidetään Kansallisarkistossa 20.11.2019.

Lisätiedot:

Avoin kutsu julkistustilaisuuteen: https://seco.cs.aalto.fi/events/2019/2019-11-20-sotasurmasampo/
Hankkeen kotisivu: https://seco.cs.aalto.fi/projects/sotasurmat-1914-1922/

Eero Hyvönen
Professori, Aalto-yliopiston tietotekniikan laitos
Johtaja, Helsingin yliopiston digitaalisten ihmistieteiden keskus (HELDIG)
Puh 050-3841618
[email protected]

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Henkilö pitelee puhelinta, jossa näkyy Twitter-profiili ja maski-emojit otsikossa. Taustalla on kasvi.
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Pahantahtoisten bottien määrä kasvoi somessa huomattavasti koronapandemian aikana

Aalto-yliopiston ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) laaja yhteistutkimus paljastaa, miten botit muovasivat kansanterveyteen liittyvää keskustelua koronapandemian aikaan erityisesti Twitterissä.
Aalto University Senior Lecturer Sorin Paraoanu stands at the Low Temperature Lab in the Nanotalo building.
Nimitykset, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Professori Sorin Paraoanu rakentaa kvanttilaitteita, jotka tutkivat universumimme salaisuuksia

Teknillisen fysiikan laitoksen apulaisprofessoriksi nimitetty Sorin Paraoanu rakentaa kvanttisensoreita ja suunnittelee kokeita, jotka selvittävät universumimme salat.
Photo by Mikael Nyberg, University of Turku
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Tältä älytekstiilit voivat näyttää – itsepuhdistuvaa puuvillaa tai painatus, joka muuttaa väriä

YLE Svenskan artikkeli 'Beyond e-Textiles'-projektista ja 'Interlaced'-näyttelystä Turun yliopistossa
Valkoinen laiva merellä
Mediatiedotteet Julkaistu:

Ammoniakista uusi vihreä energiaratkaisu? Tutkimusprojekti sai miljoonarahoituksen

Ammoniakista povataan teollisuuteen vihreän vedyn varastointimenetelmää ja merenkulkuun puhdasta polttoainevaihtoehtoa. Sen käyttöön liittyy kuitenkin monia kysymyksiä, joita selvitetään yliopistojen ja teollisuuden yhteisessä tutkimushankkeessa.