Suomi vetämään Euroopan akkualan kierrätyksen tutkimusta Outotecin ja Aalto-yliopiston johdolla
EU-komissio on laatinut akkuja koskevan eurooppalaisen strategisen toimintasuunnitelman. Siihen on koottu kattava joukko konkreettisia toimenpiteitä innovatiivisen, kestävän ja kilpailukykyisen akkujärjestelmän ekosysteemin kehittämiseksi. Kierrätys akkuarvoketjun jokaisessa vaiheessa materiaaleista sovelluksiin ja tuotteisiin on yksi näistä toimenpiteistä.
Akkumarkkinat kasvavat hurjaa vauhtia sähköautojen ja muun sähköistymisen myötä. Euroopan komission energiaunionista vastaava apulaisjohtaja Maroš Šefčovič on arvioinut, että jo kahden vuoden päästä Euroopassa voi olla 250 miljardin akkumarkkinat. Tällöin myös esimerkiksi akkujen raaka-aineiden ja laitteiden kierrättäminen nousee entistä tärkeämmäksi.
Suomen vahvuudet tunnistettu
Business Finlandin alkuvuodesta käynnistämän Batteries from Finland -aktivointikokonaisuuden yksi osa-alue on kierrätys. Tavoitteena on nostaa Suomi akkujen kierrätysosaamisen johtavaksi maaksi.
”On hienoa, että vahvuutemme akkutoimialalla on tunnistettu Euroopassa. Suomalaisilla yrityksillä ja tutkimusryhmillä on merkittävää osaamista varsinkin akkumineraalien ja -sovellusten alueella. Toimijoillamme on potentiaalia kehittää tulevaisuuden akkuratkaisuja kierrätettävyys huomioiden”, sanoo johtaja Jarmo Heinonen Business Finlandista.
Outotec, joka on yksi maailman johtavista kaivosteollisuuden toimijoista, alkaa vetää projektia pääkumppaninaan Aalto-yliopiston kemian tekniikan ja metallurgian laitos.
”Litiumakkujen tutkimus- ja liiketoiminta ovat muutamassa vuodessa harpanneet valtavasti. Alan eurooppalaisia meneillään olevia tutkimushankkeita tukemaan on nyt muodosteilla EU:ssa pilottihanke, joka kattaa koko akkujen kierrätysprosessin niiden keräyksestä ja prosessoinnista lähtien. Tavoitteena on, että mahdollisimman suuri osa akkumateriaaleista saataisiin taloudellisesti kannattavasti palautumaan akkutuotantoon siten, että kierrätys yhdistyisi alkutuotantoon. Lisäksi tavoitteena on määritellä pitkän tähtäimen visiot, strateginen tutkimusagenda ja toimenpideohjelmat”, sanoo Outotecin kestävän kehityksen johtaja Ilkka Kojo.
”Se osaaminen ja ne työkalut, joilla Suomessa on luotu kansainvälisesti kilpailukykyistä cleantech-osaamista metallien primäärituotannon saralla, valjastetaan nyt sähköistymisen myötä myös akkumetallien kiertotalouden parantamiseksi”, toteaa Aalto-yliopiston hydrometallurgian apulaisprofessori Mari Lundström.
Lisätietoja:
Mari Lundström
puh. 040 4873 434
mari.lundstrom(at)aalto.fi
Ilkka Kojo
puh. 040 7587447
ilkka.kojo(at)outotec.com
Jarmo Heinonen
puh. 050 5577 790
jarmo.heinonen(at)businessfinland.fi
Kuva: Nita Vera
- Julkaistu:
- Päivitetty: