Uutiset

Surgifyn tekniikka tekee kallonavausleikkauksista turvallisempia ja nopeampia

Aallossa jalostunut innovaatio voi auttaa lääkäreitä ja potilaita jo reilun vuoden kuluttua.
Terveysteknologiaan panostetaan Aallossa, kiittelevät Petri Kuosmanen (vas.) ja Visa Sippola.

Maailmassa tehdään vuosittain arviolta 770 000 kallonavausoperaatiota. Niistä noin 30 prosentissa kallonalaisille pehmytkudoksille aiheutuu eriasteisia vaurioita.

– Poraaminen on riskialtteimpia juttuja luu- ja hammastoimenpiteissä, sillä se vaatii fyysistä voimaa, mutta samalla pitää varoa herkkiä kudoksia tai luun sisällä olevia suonia ja hermoja, kertoo projektikoordinaattori Visa Sippola.  Kolme vuotta sitten hän työskenteli HUSin ja Helsingin yliopiston tutkijana ja sai idean vähemmän vaurioittavasta luukirurgiasta jutellessaan neurokirurgi Juha Hernesniemen kanssa.

– Soitin Aaltoon koneensuunnittelun professori Petri Kuosmaselle, joka löysi minulle aisapariksi mahtavan insinööriopiskelijan Shahab Haerin. Rekrytoimme mukaan myös tuotantotaloutta opiskelleen Juho Carpénin, ja saimme TEKESin Tutkimuksesta uutta tietoa ja liiketoimintaa -rahoituksen, Sippola kertaa Surgifyksi nimetyn kaupallistamisprojektin alkua.

Kudokset irti luusta

Surgifyn patentoima keksintö on oikeastaan lisäosa, joka auttaa tehokkaasti mutta hellävaraisesti irrottamaan luunalaiset kudokset porattavasta luusta. Etenkin vanhemmilla potilailla kallon alla olevat kudokset ovat usein liimautuneet kalloon kiinni.

– Tekniikkaamme voidaan hyödyntää myös esimerkiksi rintakehän uusintaleikkauksissa, joka on pahimmillaan korkean riskin toimenpide, sillä sydän tai aortta voi olla liimautunut avattavaan rintakehään, Sippola selittää.

Vähemmän vaurioittavan luukirurgian kehittämisessä Surgifyn monialaista tiimiä tukee kovista nimistä koostuva ohjausryhmä. Juha Hernesniemen lisäksi mukana ovat muun muassa HUSin neurokirurgian yksikön johtaja Mika Niemelä sekä ortopedian ja traumatologian professori, ylilääkäri Jari Salo.

Aaltoa Sippola ja projektin vastuullisena vetäjänä toimiva Kuosmanen kiittävät tuesta ja innostavasta ilmapiiristä.

– Terveysteknologiaan selvästi panostetaan, ja täällä on mahtava tekemisen meininki, Kuosmanen kiteyttää.

Surgifyn tiimillä on kunnianhimoinen aikataulu.

– Tavoitteemme on aloittaa kliiniset kokeet ensi keväänä. Markkinoille tähtäämme reilun vuoden päästä, Sippola paljastaa ja myöntää, että kaupallistamisessa on haasteensa.

– Juha Hernesniemikin sanoi, että kirurgien vakuuttaminen tulee olemaan vaikeaa – meidän pitää aukottomasti osoittaa heille tekniikan toimivuus. Vähemmän vaurioittava luukirurgia on kuitenkin iso mahdollisuus: se voi vähentää inhimillistä kärsimystä ja tuoda myös merkittäviä aika- ja kustannussäästöjä. Hernesniemen mukaan kyseessä on todellinen läpimurto.

Lisätietoja:

Projektikoordinaattori Visa Sippola
p. 050 304 6045
[email protected]

Professori Petri Kuosmanen
p. 0500 448 481
[email protected]

Surgify

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Kuva Thesis Day -tapahtumasta vuodelta 2024. Kuvassa näkyy työnantajien edustajia ja opiskelijoita, jotka etsivät lopputyöprojektia.
Yhteistyö Julkaistu:

Espoon kaupunki ja Aalto-yliopisto allekirjoittivat strategisen sopimuksen uudesta viisivuotisesta kumppanuuskaudesta

Yhteistyö sisältää panostuksia Otaniemeen, yritys- ja innovaatiotoimintaan sekä kansainvälisten osaajien juurtumiseen.

Yhteistyö, Yliopisto Julkaistu:

Talent Boost -strategiaprojekti Aallossa 2021-2024

Tämä artikkeli tarkastelee Talent Boost -projektin saavutuksia.
Radiokatu20_purkutyömaa_Pasila_Laura_Berger
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Modernin arkkitehtuurin tutkimukseen merkittävä apuraha Koneen säätiöltä – Laura Bergerin hanke rinnastaa rakennuskadon luontokatoon

Aalto-yliopiston postdoc-tutkija Laura Berger ja hänen työryhmänsä ovat saaneet Koneen säätiön 541 400 euron apurahan hankkeen tutkimiseen, joka tarkastelee rakennuskadon vaikutuksia yhteiskunnalle ja ympäristölle.
Three happy students. Photo: Unto Rautio
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Siemenrahoitusta Aallon, KU Leuvenin ja Helsingin yliopiston tutkimusyhteistyön vahvistamiseen

Rahoitetut hankkeet tukevat yliopistojen strategisen kumppanuuden tavoitetta edistää vaikuttavaa ja monitieteistä yhteistyötä.