Uutiset

Suuret osingot rikastuttavat osakkeenomistajaa? Totta vai tarua: viisi väitettä sijoittamisesta

Sijoittaminen on suosittu aihe niin mediassa, somessa kuin kahvipöytäkeskusteluissa. Nyt rahoituksen professori Peter Nyberg erottelee faktat harhaluuloista.
In the picture, professor Peter Nyberg leans towards a window in the Dipoli building.
Peter Nyberg on professori Kauppakorkeakoulun rahoituksen laitoksella. Kuva: Aalto-yliopisto / KukkaMaria Rosenlund

1. Suuret osingot rikastuttavat osakkeenomistajaa

TARUA. Suuri euromääräinen osinko johtaa yhtä suureen euromääräiseen osakkeen hinnan alentumiseen, eli osakkeenomistajan kokonaisvarallisuus ei muutu osingonmaksun myötä. 

Ajatellaan, että sijoittaja omistaa yhden osakkeen juuri ennen osingon irtoamista. Jos osakkeen hinta ennen 2 euron osingon irtoamista on 10 euroa, osakkeen hinta osingon irtoamisen jälkeen on 8 euroa. Sijoittajan 10 euron osakeomistus muuttui siis 8 euron osakeomistukseksi ja 2 euron käteissummaksi. Jos sijoittaja joutuu myös maksamaan veroa osingostaan, osingonmaksu teki hänestä itse asiassa köyhemmän kuin hän olisi ollut ilman osinkoa. 

2. Sijoittaminen on vain varakkaiden harrastus

TARUA. Sijoitusomaisuuttaan voi alkaa kartuttaa esimerkiksi 50 eurolla kuukaudessa. Sopivia kohteita ovat vaikkapa vähäkuluiset sijoitusrahastot tai pörssinoteeratut rahastot (Exchange Traded Funds, ETF). Aloittelevan sijoittajan on riskienhallintamielessä järkevämpää sijoittaa pieniä summia valmiiksi hajautettuihin sijoitustuotteisiin kuin yksittäisiin osakkeisiin. 

3. Suorat osakesijoitukset tuottavat keskimäärin paremmin kuin rahastosijoitukset

TOTTA JA TARUA. Jos sijoittaja on pystynyt kokoamaan itselleen hyvin hajautetun osakesalkun ja samalla onnistuu minimoimaan kaupankäyntikulut, on mahdollista, että hän pystyy keskimäärin saavuttamaan hieman parempaa tuottoa kuin vastaavat rahastosijoitukset, joista hän joutuisi maksamaan palkkioita rahastoyhtiöille. Avainsanoina tässä ovat kuitenkin hyvä hajautus, kustannusten minimoiminen ja välttyminen erilaisilta sijoittajan psykologiasta kumpuavilta sijoitusvirheiltä. Tällaisia virheitä ovat esimerkiksi liiallisesta itsevarmuudesta johtuva ylenpalttinen osakekaupankäynti ja riskinottaminen, laumakäyttäytyminen eli tarttuminen uusimpaan sijoitusvillitykseen, sekä liiallinen sijoittaminen pörssin arpalappuihin, kuten pieniin bioteknologiayhtiöihin.

Jos sijoittaja sen sijaan valitsee vain muutaman osakkeen salkkuunsa, on todennäköistä, että hänen tuottonsa jää pitkällä aikavälillä jälkeen osakemarkkinoiden keskimääräisestä tuotosta. Tämä siksi, että tutkimusten mukaan jopa noin puolet pörssilistatuista osakkeista on tarjonnut negatiivisen kokonaistuoton sinä aikana, kun ne ovat olleet listattuina pörssiin.   

4. Sijoitusrahaston valinnassa rahaston kulut ovat tärkein tekijä

TOTTA JA TARUA. Rahastotyypin valinta on myös tärkeää, koska sijoitusrahastoja on monenlaisia. Osa on aktiivisia rahastoja, joissa salkunhoitaja yrittää saavuttaa vertailuryhmäänsä paremmat tuotot, toiset taas passiivisia. Jotkut sijoittavat esimerkiksi osakkeisiin, toiset joukkovelkakirjalainoihin tai rahamarkkinainstrumentteihin, osa on taas yhdistelmiä kahdesta viimeksi mainitusta. 

Tutkimuksissa on havaittu tiettyjä rahastoon tai salkunhoitajaan liittyviä tekijöitä, jotka näyttävät olevan yhteydessä parempaan sijoitusmenestykseen. Kaikkein tärkein tekijä tuntuu kuitenkin olevan rahaston perimät palkkiot. Pääsääntöisesti näyttää olevan niin, että mitä suurempi palkkio, sitä huonommaksi jäävät sijoittajan saamat tuotot. Hieman liioitellen voikin sanoa, että rahastotoimiala on yksi harvoista, joissa tuote on kuluttajan kannalta sitä huonompi, mitä enemmän hän siitä maksaa. 

5. ”Hyvät yhtiöt” ovat tavallista parempia sijoituskohteita

TARUA. Monet sijoittajat ajattelevat, että on tuottomielessä kannattavaa sijoittaa ”hyviin” yrityksiin, kuten sellaisiin, joilla on taitava johto, uskottava strategia, hyvä taloudellinen asema, korkea brändipääoma, tunnettuja tavaramerkkejä tai muita kilpailuetuja. Tämä on kuitenkin tyypillinen virhe, koska näin ajatellessaan sijoittaja olettaa, että ne tekijät, jotka kuvaavat yrityksen menestystä, kuvaavat myös hyvää sijoitusta. Olettaen, että muut sijoittajat jakavat näkemyksen yrityksen laadusta, yrityksen menestys näkyy jo tänään osakehinnassa korkeampana arvostustasona, eli korkeampana hintana. Usein yrityksen hyvä maine johtaa jopa liian korkeaan nykyiseen osakehintaan. Lukuisat tutkimukset ovat osoittaneet, että ne yritykset, jotka täyttävät edellä mainitut tunnusmerkit, tarjoavat tulevaisuudessa keskimäärin huonompia osaketuottoja sijoittajille kuin mitä muut osakkeet keskimäärin tekevät. 

Peter Nyberg on professori Kauppakorkeakoulun rahoituksen laitoksella. Hänen tutkimuskohteinaan ovat osakemarkkinat, riskin ja tuoton välinen suhde sekä kvantitatiiviset sijoitusstrategiat. 

Lue lisää

Kuvituskuva pörssikursseista

Viisi asiaa, jotka päättäjien pitäisi tietää omistajuudesta Suomessa

Miten pärjäämme omistajuudessa Ruotsiin, Tanskaan ja Norjaan verrattuna? Maailman ensimmäinen omistajuuden professori Samuli Knüpfer listaa haasteet – ja kertoo, miksi ne on tärkeä saada ratkaistua.

Uutiset
  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Muotoilija Noora Yaun suunnittelemia kimaltavia puukristalleja. Kuva: Mikko Raskinen
Kampus, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Avaruusteknologiaa, kimaltavaa puuta ja muotoaan vaihtavia tekstiilejä - tutustu maailmaa muuttavaan tutkimukseen upouudessa Marsio-rakennuksessa

Mahdottoman tekijät -näyttelyt ja Designs for a Cooler Planet -festivaali käynnistävät Aalto-yliopiston uuden kohtaamispaikan syyskauden.
Publication icon
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Julkaisufoorumi hakee uusia panelisteja kaudelle 2025-2028

Jos olet kiinnostunut ryhtymään Julkaisufoorumin panelistiksi, hae tehtävään 15.6.2024 mennessä.
Vihreän siirtymän rakentajat
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Uusi podcast: Vihreän siirtymän rakentajat

Vihreän siirtymän toteuttamisessa kiinteistöala on avainasemassa. Talotekniikka on sen vaikuttavin keino torjua ilmastonmuutosta ja vastata EU:n kiristyviin energiavaatimuksiin. Uusi Vihreän siirtymän rakentajat - podcast tuo esiin talotekniikan tutkijoita, kehittäjiä ja toteuttajia, jotka jakavat näkemyksiään ja ideoitaan matkalla kohti kestävämpää kiinteistö- ja rakennusalaa.
Tekstiilikemia-tutkimusryhmä
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Vihreämpiä, turvallisempia ja innovatiivisempia tekstiilejä

Professori Ali Tehrani ja hänen tutkimusryhmänsä keskittyvät johonkin meille kaikille hyvin tuttuun - tekstiileihin.