Uutiset

Taidetta Venetsian laguunista Otaniemeen

Kemian tekniikan korkeakoulun rakennukseen sijoittuvat teokset käsittelevät ihmisen toiminnan ekologisia seurauksia.
Two ceramic pots in shot, one in the back and the second seen partially at the very front
Madonna (edessä) ja Time II (takana) valmistettiin Venetsiassa 2019. Kuva: Aalto-yliopisto / Mikko Raskinen

Kemian tekniikan korkeakoulun rakennukseen (Kemistintie 1) sijoitettiin kolme keraamista ruukkua, joista tuli osa yliopiston taidekokoelmaa. Ruukut ovat Aalto-yliopiston prosenttitaiteen erillishankinta Aalto-yliopiston taiteiden ja suunnittelun korkeakoulun muotoilun laitoksen professori ja keramiikkataitelija Maarit Mäkelän vetämästä monialaisesta Traces from the Anthropocene: Working with Soil -tutkimusprojektista, jossa ihmisen toiminnan ekologisia seurauksia käsitellään keraamisen taiteen kautta.  

“Tutkimusprojektin aikana valmistettujen ruukkujen kantava teema on välittäminen. On tärkeää välittää toisista ja siitä mitä tekee, mitä jättää tekemättä ja millaisen jäljen jättää”, sanoo Mäkelä. 

Tutkimusprojekti on Aalto-yliopiston Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulun ja Suomen ympäristökeskuksen (SYKE) yhteistyöprojekti. Yhteistyötä tehtiin myös Aallon sisällä. Kemian tekniikan korkeakoulun tutkimusinsinööri Hannu Revitzer vastasi pilaantuneen maan näytteiden analysoinnista. Kemian tekniikan korkeakoulussa tutkitaan muun muassa saastunutta maaperää ja sen puhdistamista. Aallon muotoilun laitoksen tohtoriopiskelija Riikka Latva-Somppi on toiminut alusta alkaen Mäkelän työparina ja valmistelee parhaillaan väitöskirjaansa projektiin liittyvään tematiikkaan liittyen.  

Professor Maarit Mäkelä sits on a chair and paints a ceramic pot with soil from Venice, in a brightly lit area
Professori Maarit Mäkelä maalaamassa Ellen-teosta Beta Space -galleriassa Otaniemen kampuksella 2019. Kuva: Aalto-yliopisto / Anne Kinnunen

Saastuneesta maaperästä keramiikkaa 

Keraamikot perinteisesti käyttävät paikallista maa-ainesta. Kyseinen projekti oli osa yhden maailman tunnetuimman nykytaiteen tapahtuman Venetsian biennalen yhteydessä järjestettyä tutkimuspaviljonkia 2019. Tutkimusryhmä keräsi ja analysoi maa-ainesta sekä maan päältä että merenpohjasta Venetsian laguunin alueelta. Lisäksi tutkimusryhmä sai paikalliselta tiilitehtaalta 1000 kg tiilisavea ruukkujen muotoilua varten. 

Materiaalit analysoitiin laboratoriossa, mutta niiden käyttäytyminen ja niistä saatavat värit oli kartoitettava kokeilemalla, sillä kerättyjen raaka-aineiden käyttäytymistä ruukkujen tekemisessä ei tunnettu etukäteen. Ryhmä valmisti tiilisavesta useita suuria ruukkuja, jonka jälkeen saastunutta maa-ainesta käytettiin ruukkujen maalaamiseen. Keraamisten muotojen valmistaminen on toistettavissa oleva prosessi, mutta sen sitoo paikkaan ja aikaan paikallinen materiaali sekä ruukkujen aiheiksi valikoituneet venetsialaisten taiteilijoiden maalaamat ihmisfiguurit.  

Kemian tekniikan korkeakoulussa sijaitsevista ruukuista kaksi on valmistettu kokonaisuudessaan Venetsiassa. Kolmas ruukuista on valmistettu osana Designs for a Cooler Planet -näyttelykokonaisuutta Otaniemen Beta Space -galleriassa, jossa työryhmä jatkoi työskentelyään Venetsian maamateriaaleilla syksyllä 2019. Ruukkuihin liittyvä projekti on ollut esillä lisäksi Designmuseossa 2020 ja projekti on saanut jatkoa Espoon Modernin taiteen museon EMMAn keramiikkanäyttelyyn 2021-2022.  

Three reddish ceramic pots sit on individual pedestals near a staircase in a lobby area
Ruukut sijaisevat toisen kerroksen aulatilassa. Kuva: Aalto-yliopisto / Mikko Raskinen

Punertavat ruukut punatiilien edustalla 

“On hienoa, että saimme nämä upeat ruukut tänne meidän korkeakouluumme. Taideteoksella on kiinnostava kytkentä kemiaan, onhan materiaalien analysoinnissa käytetty pitkälle kehitettyä kemiallista analytiikkaa. Ruukut soveltuvat myös teemallisesti hyvin tähän aulatilaan, jossa on esillä muotokuvia. Olen vakuuttunut siitä, että tämä kaunis taideteos ilahduttaa ja virkistää sekä opiskelijoitamme että henkilökuntaamme“, sanoo Kemian tekniikan korkeakoulun dekaani Kristiina Kruus

Teosten sijainniksi valittiin Kemian tekniikan korkeakoulun rakennuksen pääaulan toisen kerroksen tila, jonka punatiiliset seinät peilaavat punaisesta tiilisavesta valmistettuja ruukkuja. Aulatila on yhteisölle tärkeä monitoimitila, jossa järjestetään niin opiskelijoiden laskupajoja kuin uusien tohtorien väitöskaronkkojakin. 

Tilassa on jo ennestään isompi taidekokonaisuus, joka sisältää muun muassa Kemian tekniikan korkeakoulun dekaanien muotokuvia. Ruukkujen nykytaidemuotokuvat tuovat kiinnostavan vastakkainasettelun suhteessa tilassa oleviin perinteisiin maalattuihin muotokuviin. Tilan taidekonseptin on kuratoinut Aalto-yliopiston erityisasiantuntija Outi Turpeinen. Vanhemmat dekaanien muotokuvat on kuratoinut Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulun työpajamestari Manuel Fonseca Martinez osana taiteen maisteriopintojaan vuonna 2017. 

Teosten jalustat on suunnitellut ja toteuttanut Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulun opiskelija Kristen Barretto

Working with Soil -ryhmä on osana EMMA-museon Särkyvää - keramiikkaa uuden äärellä -näyttelyä 7.8.2022 asti. 

Lisätietoja   
Outi Turpeinen, erityisasiantuntija, taide ja näyttely    
Aalto-yliopisto    
[email protected]    
puh. 050 431 4194 

Aalto-yliopiston julkisen taiteen visio    
Vuonna 2017 Aalto-yliopisto päätti alkaa noudattaa rakennushankkeissaan taiteen prosenttiperiaatetta, jossa noin prosentti rakennusprojektin määrärahasta kohdennetaan taidehankintoihin. Taideprosenttia sovellettiin ensimmäisen kerran Radical Nature - taidekonseptissa Aalto-yliopiston päärakennuksessa Dipolissa.  

Aalto-yliopiston julkisen taiteen visio on tuoda esille ja esittää kysymyksiä siitä, mitä yliopisto on, mitä teemme osana yhteiskuntaa ja mikä on julkisen käsite. Julkinen taide on paikkakohtaista ja liittyy yliopiston sekä sen tieteenalojen moninaisuuteen. Julkiset taideteokset heijastavat tätä monimuotoisuutta eri taiteen muodoilla, materiaaleilla, tekniikoilla ja perinteillä. 

Lisää aiheesta

Renata Jakowleff «Blue» 2017, 190 x 160 x 40 cm, glass and steel, assembled Photo: Mikko Raskinen

Julkiset taidekokoelmat Aalto-yliopistossa

Koko Aallossa esitettävän julkisen taiteen tavoitteena on luoda elävä ympäristö maailman kokemiselle erilaisista näkökulmista ja mielikuvituksen, intuition ja tutkimisen omaksumiselle.

Tutkimus ja taide
Venetsian tutkimuspaviljonki

Taiteilijat saastuneen maan äärellä

Taiteellinen tutkimus ei tarjoa valmiita vastauksia, vaan nostaa pinnalle tärkeitä kysymyksiä. Taiteilija-tutkijoita kiinnostavat nyt globaalit aiheet, kuten ilmastonmuutos ja siirtolaisuus.

Uutiset
  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Punatakkinen ja -hattuinen henkilö seisoo lumisella mäellä, katsellen jäistä jokea ja vuoria taustalla.
Opinnot Julkaistu:

Kaikille avoimia verkkokursseja Aalto-yliopiston taiteiden ja suunnittelun korkeakoulussa

Aloita uusi vuosi opettelemalla suunnitteluun ja luovuuteen liittyviä uusia taitoja!
Kuva Thesis Day -tapahtumasta vuodelta 2024. Kuvassa näkyy työnantajien edustajia ja opiskelijoita, jotka etsivät lopputyöprojektia.
Yhteistyö Julkaistu:

Espoon kaupunki ja Aalto-yliopisto allekirjoittivat strategisen sopimuksen uudesta viisivuotisesta kumppanuuskaudesta

Yhteistyö sisältää panostuksia Otaniemeen, yritys- ja innovaatiotoimintaan sekä kansainvälisten osaajien juurtumiseen.

Yhteistyö, Yliopisto Julkaistu:

Talent Boost -strategiaprojekti Aallossa 2021-2024

Tämä artikkeli tarkastelee Talent Boost -projektin saavutuksia.
Radiokatu20_purkutyömaa_Pasila_Laura_Berger
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Modernin arkkitehtuurin tutkimukseen merkittävä apuraha Koneen säätiöltä – Laura Bergerin hanke rinnastaa rakennuskadon luontokatoon

Aalto-yliopiston postdoc-tutkija Laura Berger ja hänen työryhmänsä ovat saaneet Koneen säätiön 541 400 euron apurahan hankkeen tutkimiseen, joka tarkastelee rakennuskadon vaikutuksia yhteiskunnalle ja ympäristölle.