Uutiset

Tietotekniikan laitoksella panostetaan yritysyhteistyöhön sekä tutkimuksessa että opetuksessa

Yritysyhteistyötä tehdään kaikilla laitoksen tärkeillä tutkimusalueilla.
climbingwall4_fi.jpg

Yritysyhteistyötä tehdään kaikilla laitoksen tärkeillä tutkimusalueilla, muun muassa datatieteen, tietoturvan, digitaalisen terveyden ja teollisen internetin tutkimuksessa.

-        Tietotekniikan laitoksella luodaan kontaktipinta kaikenkokoisille yritysyhteistyöprojekteille, ja tutkimus- ja projektiyhteistyön muotoja tullaan vielä entisestään kehittämään. Yhtenä konkreettisena toimenpiteenä laitoksella luodaan verkosto diplomityökontaktien löytymisen helpottamiseksi, kertoo laitoksen johtaja Jouko Lampinen.

Yhteistyö Helsingin kaupungin ja tietotekniikan laitoksen välillä liittyy digitaalisen demokratian toteutumiseen kaupungin toiminnassa.

-        Se voi koskea vaalikoneita, kansalaisaloitteita, jopa osaltaan kaupungin päätöksentekoa, kertoo professori Kimmo Kaski.

Finlandia-talossa järjestetyssä kansainvälisessä laskennallisen sosiaalitieteen konferenssissa tietotekniikan laitoksen yhteistyökumppanina toimivat useat ICT-alan yritykset. Hyvin alkanut yhteistyö on jo saamassa uusia muotoja; esimerkiksi Supercellin ja Elisan kanssa keskustellaan jo dataan liittyvästä yhteistyöstä.

-        Lisäksi yritysyhteistyö koskee myös kansantaloutemme uutta pikkujättiläistä, terveysteknologia-alaa. Teemme yhteistyötä Terveysteknologian Liiton kanssa, ja yhteistyö tähtää metropolialueen terveysteknologiatutkimuksen kehittämiseen, jatkaa Kimmo Kaski.

Lähellä opiskelijoita

F-Securella työskennellyt Antti Vähä-Sipilä luennoi kevään suositulla Software security –kurssilla. Yritysyhteistyö opetuksessa tuo opiskelijoille kosketuksen siihen, mitä tietoturva tarkoittaa käytännössä.

-        Vastuu kurssin tasosta ja sopivuudesta opetusohjelmaan on kurssista vastaavalla professorilla, N. Asokanilla. Yritän itse pysyä aina mahdollisimman lähellä opiskelijoita, olla heidän saatavillaan kurssin aikana, Antti Vähä-Sipilä kertoo.

-        Emme päästä ketä tahansa opettamaan, opetusta koskeva syvällinen yhteistyö tietoturvassa on aivan ainutlaatuista, professori N. Asokan painottaa.

Tietotekniikan laitoksella kehitetty, heijastettua grafiikkaa ja konenäöllä tehtyä kehon seurantaa yhdistävä, digitaalinen kiipeilyseinä on otettu pilottikäyttöön Boulderkeskuksessa. Tutkimusyhteistyö hyödyttää molempia osapuolia.

-        Käyttäjiä on päivittäin moninkertainen määrä yhteen laboratoriossa tehtyyn tutkimukseen verrattuna, ja saamme myös välitöntä palautetta kaikilta kiipeilijöiltä, ja toisaalta Boulderkeskus pääsee osallistumaan kiipeilyseinän kehittämiseen, kertoo professori Perttu Hämäläinen.

Tietotekniikan laitos on Aalto-yliopiston suurin laitos, ja myös suurin tietotekniikan yksikkö Suomessa. Laitoksella on 44 professoria ja noin 400 työntekijää. Laitoksella toimii kolme kansallista huippuyksikköä.

Lisätietoja:

Tietotekniikan laitoksen nettisivut http://cs.aalto.fi

Laitoksen johtaja

Jouko Lampinen

[email protected]

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Professori Maria Sammalkorpi
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Tutustu meihin: Professori Maria Sammalkorpi

Sammalkorpi on väitellyt tohtoriksi Teknillisestä korkeakoulusta vuonna 2004. Väiteltyään Sammalkorpi on toiminut tutkijana mm. Princetonin ja Yalen yliopistoissa sekä Aalto-yliopistossa.
bakteereja ohjataan magneettikentän avulla
Mediatiedotteet, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Fyysikot saivat bakteerit uimaan lähes täydellisissä riveissä

Bakteerien ohjaaminen onnistui magneettikentän avulla. Löytö auttaa ymmärtämään bakteeripopulaatioiden käyttäytymistä ja voi jatkossa auttaa esimerkiksi kehittämään uuden sukupolven materiaaleja, joista kaavaillaan apua muun muassa lääkkeiden kohdennettuun kuljettamiseen kehon sisällä.
2020 rajanylitykset pohjoismaissa
Mediatiedotteet, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Tutkijat loivat ainutlaatuisen ennustemallin kuvaamaan pandemian leviämistä maiden rajojen yli

Pohjoismainen yhteishanke pureutui koronaviruksen leviämiseen vuonna 2020. Tutkimuksen avulla voidaan jatkossa ennakoida paremmin, milloin ja mitkä matkustusrajoitukset ovat pandemiaolosuhteissa tarkoituksenmukaisia.
Kuvassa näkyvät Kauppakorkeakoulun opiskelijat Liina Röyskö ja Kerttu Lammi koulun pääovien edustalla.
Opinnot Julkaistu:

Tekoälyn fiksua käyttöä opettava verkkokurssi lisäisi opiskelun tasa-arvoa

Tekoäly on tullut jäädäkseen ja sen osaava ja tehokas hyödyntäminen auttaisi sekä opinnoissa että työnhaussa, sanovat Kauppakorkeakoulun opiskelijat.