Tuotantotalouden opiskelijat ja alumnit muodostavat ainutlaatuisen yhteisön
”Järjestämme vuoden mittaan useita pienempiä tapahtumia, joissa Tuotantotalouden ohjelmasta valmistuneet tukevat opiskelijoita. Kevään seminaarissa juhlimme yhteistyötä isolla joukolla. Opiskelijoiden kynnys pitää yhteyttä alumneihin pysyy matalana, kun heitä näkee eri tapahtumissa,” kertoo Jenna Liinamaa, joka toimii Aalto-yliopiston tuotantotalouden opiskelijoiden ainejärjestö Prodekon varapuheenjohtajana.
Kiinteä yhteistyö yritysten kanssa näkyy opiskelijaelämässä monin eri tavoin. Prodekon yrityssuhdevastaavan Ida Oittisen mukaan opiskelijat tekevät vuosittain noin 50 vierailua yrityksiin. On seminaareja, illallistapahtumia ja vuosijuhla, missä yritykset ovat vahvasti läsnä. Monet kiltahuoneen harrastusvälineet ja kuntosali ovat yritysten sponsoroimia. ”Teemme tällä hetkellä yhteistyötä noin 50 yrityksen kanssa. Prodekon yritysyhteistyön kiinteimmän osan muodostaa vuodesta 1994 toiminut yritysverkosto Prodeko Network, jossa on mukana 11 toimialoillaan johtavaa suomalaista yritystä. Jäsenyritykset osallistuvat opiskelijoiden arkeen ja juhlaan ollen esillä killan toiminnassa useilla tavoilla”, sanoo Ida. Esimerkkinä killan puheenjohtaja Pihla Päivänsalo mainitsee uuden opintokurssin Becoming an IEM professional, jossa on mukana 26 alumnia valmentamassa opiskelijoiden työelämätaitoja.
Teemu Koskiahde oli mukana seminaaria järjestävässä tiimissä, johon opiskelijoiden lisäksi kuului alumnikunnan jäseniä ja laitoksen väkeä. Teemusta mukavinta suunnittelussa oli tunne siitä, että pääsi itse vaikuttamaan esimerkiksi puhujien valintaan. ”Prodekossa ainutlaatuista on se, että tehdään näin tiivistä yhteistyötä alumnien ja laitoksen kanssa - on ollut hienoa tutustua heihin”, kertoo Teemu. Teemu on saanut kesätyöpaikan ohjelmistoyhtiö Vismassa, joka on yksi Prodeko Networkin jäsenistä.
Toimitusketjujen suunnitteluun ja optimointiin keskittynyt Relex oli Prodeko-seminaarin pääsponsori. Yritys on yksi Prodeko Network:n jäsenistä ja useat sen työntekijöistä ovat Prodekon alumneja. Yritykseen on tehty yli 50 diplomityötä. Välit lähentyvät fyysisestikin muutaman vuoden päästä, kun Relex muuttaa Otaniemen kampukselle rakennuttamaansa uuteen pääkonttoriin.
”Teknologiamaailma muuttuu niin kovaa tahtia, ettei ihminen pysy perässä"
Esa Saarisen Prodeko-seminaarin avauspuheenvuoro painotti inhimillisen kohtaamisen tärkeyttä teknologian ja korkean osaamisen maailmassa. Kuvaa täydensi WithSecuren Mikko Hyppösen puheenvuoro Internet-pohjaisen liiketoiminnan tulevaisuudesta, joka maalasi karun kuvan Internet-ajan varjopuolista, kuten rikollisorganisaatioista omine brändeineen, henkilöstöosastoineen ja liiketoiminta-analyytikoineen, joita yritykset joutuvat ottamaan huomioon toiminnassaan. Reaktorin Mikko Koskinen ja Koneen Maija Hovila kannustivat osallistujia kokeilemaan rohkeasti, kuinka tekoälyn ja datan avulla voi parantaa päätöksentekoa. Professorit Jukka Luoma ja Henri Schildt pohtivat, miten muuttuva teknologia vaikuttaa organisaatioiden toimintaan ja johtamiseen. Slushin Eerika Savolainen ja Telian Heidi Henttu vastailivat kysymyksiin mm. yrittäjyyden ajankohtaisista trendeistä ja teknologisen kehityksen avaamista liiketoimintamahdollisuuksista.
Mitä seminaarin puheenvuoroista jäi opiskelijoille erityisesti mieleen?
”Se, että asiantuntijat sanovat suoraan, etteivät tiedä aivan tarkasti itsekään, mitä voidaan tulevaisuudelta odottaa esimerkiksi tekoälyn suhteen”, vastaa Ida Oittinen. Jenna Liinamaahan teki vaikutuksen se, että vaikka teemana oli tekoäly niin ihmisläheisyys kumpusi esiin.
”Teknologiamaailma muuttuu niin kovaa tahtia, ettei ihminen pysy perässä. Koko ajan pitää olla valmis oppimaan uutta. Tämä on mahtavaa, ja samalla stressaavaa,” kertoo Pihla Päivänsalo.
Tuotantotalouden historiakirja
Prodeko-seminaarissa julkistettiin Eero Elorannan kirjoittama tuotantotalouden historiateos ”Ongelmanratkaisijoita ja muutoksen tekijöitä.” Kirja kuvaa tuotantotalouden kehitystä 1800-luvulta 2000-luvulle osana talouden muutosten ja tekniikan yliopistojen kehitystä. Kirjan voi ostaa Prodekon rahajaokselta. Ota yhteyttä sähköpostitse [email protected]