Uutiset

Tutkijat kehittivät sellun valmistuksessa syntyvistä jätteistä ääntä vaimentavaa seinäpaneelia

Vaahdon valmistus on lähes jokaisessa tuotantovaiheessa ekologisempaa kuin sen öljypohjaisten vastineiden tai lasivillan.
A man holding two small foam boards stands in a lab room.
Tutkijatohtori Tero Mäkinen on Circular Panels -projektin perustajajäsen. Kuva: Gavin Pugh/Aalto-yliopisto

Aalto-yliopiston tutkijat ovat kehittäneet biohajoavan vaahdon, joka vaimentaa ääntä tehokkaasti. Uusi materiaali syntyy sellunvalmistuksen sivutuotteista ja antaa uuden elämän materiaalille, jota muuten pidetään jätteenä.

"Olemme saaneet aikaan vaahdon, jonka äänenvaimennusominaisuudet ovat verrattavissa lasivillaan, mutta tuotteemme on biohajoava ja kompostoituva", sanoo tutkijatohtori ja vaahtoa kehittävän Circular Panels -hankkeen perustajajäsen Tero Mäkinen.

Tuotteen valmistaminen on lähes jokaisessa tuotantovaiheessa ekologisempaa kuin sen öljypohjaisten vastineiden tai lasivillan. 

"Vaahdon raaka-aineena on puunjalostuksen sivutuotteena syntyviä selluloosakuituja. Valmistamme näistä ensin märkää vaahtoa, joka sitten kuivataan ja muokataan niin, että se saa haluamamme ominaisuudet", Mäkinen sanoo.

Tuloksena saadaan kevyt seinäpaneeli, jonka pintakuvio on vieläpä yksilöllisesti muokattavissa.

Square piece of a circular panel material
Kuva: Anne Kinnunen/Aalto-yliopisto

Seuraavana askeleena pilottilinjasto

Kehitystyö tapahtuu Business Finlandin rahoittamassa Circular Panels -hankkeessa, joka on alkanut vuoden alussa ja päättyy ensi vuoden kesällä. Jakson lopulla tutkijoiden on tarkoitus perustaa tuotteen ympärille start-up. Jo nyt he ovat alkaneet tehdä yhteistyötä muun muassa suomalaisten kaluste- ja sisustusyritysten kuten Martelan ja Vallilan kanssa. Näiden kumppaneiden kanssa he kehittävät esimerkiksi huoneiden jakamiseen tarkoitettuja seinämiä, joita käytetään tyypillisesti toimistoissa.

Parhaillaan ryhmä pystyy tuottamaan materiaalia pieniä määriä. Seuraava askel työssä on rakentaa pilottilinjasto, joka mahdollistaa vaahdon tuottamisen suuremmassa mittakaavassa. Tutkijat ovat optimistisia onnistumisen suhteen, sillä hyviä esimerkkejä vastaavasta on nähty Aallossa aiemminkin:

“Meillä on yhteistyötä FoamWood-projektista ponnistaneen Woamy-start-upin kanssa, joka on onnistunut kasvattamaan samankaltaisen biovaahtomateriaalin tuotantomääriä nopealla tahdilla pienistä määristä useisiin kuutioihin päivässä”, Mäkinen kertoo.

Tutkijat toivovatkin voivansa tuoda materiaalin markkinoilla myytäviin tuotteisiin ensi tai sitä seuraavana vuonna.

Circular Panels on syntynyt yhteistyössä Aalto-yliopiston perustieteiden korkeakoulun, kauppakorkeakoulun ja taiteiden ja suunnittelun korkeakoulun kanssa.Vallilan ja Martelan lisäksi Circular Panelsin nykyisiä yhteistyökumppaneita ovat Ikea, Metsä ja Woodio.

Circular Panels on Aallon osastolla Slushissa 1.12.2023. Aalto esittelee Slushissa myös muita kunnianhimoisia ratkaisuja muun muassa terveyden ja hyvinvoinnin haasteisiin, kuvantamiseen, energian varastointiin, kestävään muotoiluun ja ravinteiden kierrättämiseen.

Complex Systems and Materials (CSM)

Applies statistical physics to a wide variety of cross-disciplinary topics.

Department of Applied Physics
  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu

Lue lisää uutisia

bakteereja ohjataan magneettikentän avulla
Mediatiedotteet, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Fyysikot saivat bakteerit uimaan lähes täydellisissä riveissä

Bakteerien ohjaaminen onnistui magneettikentän avulla. Löytö auttaa ymmärtämään bakteeripopulaatioiden käyttäytymistä ja voi jatkossa auttaa esimerkiksi kehittämään uuden sukupolven materiaaleja, joista kaavaillaan apua muun muassa lääkkeiden kohdennettuun kuljettamiseen kehon sisällä.
Ahomansikka
Kampus Julkaistu:

Ihmisten, kasvien ja pölyttäjien kampus

Aalto-yliopiston kampusluontoa hoidetaan monimuotoisuus ja luontotyyppien ominaislajisto huomioiden.
2020 rajanylitykset pohjoismaissa
Mediatiedotteet, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Tutkijat loivat ainutlaatuisen ennustemallin kuvaamaan pandemian leviämistä maiden rajojen yli

Pohjoismainen yhteishanke pureutui koronaviruksen leviämiseen vuonna 2020. Tutkimuksen avulla voidaan jatkossa ennakoida paremmin, milloin ja mitkä matkustusrajoitukset ovat pandemiaolosuhteissa tarkoituksenmukaisia.
Event poster with a young researcher looking down with lighst and code reflected around her.
Yhteistyö, Tutkimus ja taide, Opinnot Julkaistu:

Unite! Research Week 14.-18.lokakuussa, Grenoble-Autrans

Verkostoitumistapahtuma tohtoriopiskelijoille Unite!-verkoston yliopistoista.