Työelämä odottaa kulman takana – kuinka pärjätä?
Valmistuminen häämöttää ja työelämä kutsuu. Mutta urasuunnitelma kaipaa ehkä vielä kirkastusta. Mitä työnantajat odottavat vastavalmistuneelta? Entä kuinka muutamia vuosia sitten valmistuneet ovat edenneet urallaan? Kauppakorkeakoulun ura- ja rekrytointipalvelut järjesti 1-2 vuoden sisään valmistumassa oleville maisteriopiskelijoille jo perinteeksi muodostuneen Life After Graduation -urailtapäivän 13.4. Töölön kampuksella.
Kauppakorkeakoulun Nokia-salissa 70 pian maisteriksi valmistuvaa kauppatieteilijää kuunteli keskittyneenä ja esitti välillä tiukkojakin kysymyksiä, kun tapahtumaan paikalle kutsutut alumnit ja työnantajat antoivat vinkkejä opiskelun jälkeiseen työelämään, työnhakuun ja urasuunnitteluun.
HRD Manager Paula Helle Finnairilta painotti avauspuheenvuorossaan sitä, kuinka muutos kokopäiväisestä opiskelijasta kokopäiväiseksi työntekijäksi saattaa aluksi tuntua isoltakin harppaukselta. Silti, uran rakentumisessa on hänen mielestään kyse evoluutiosta – siitä, että osaamisen kriteerit ja kyvykkyyksien määritelmät ovat jatkuvassa muutoksessa toimintaympäristön muutosten myötä.
Helle antoi hyvän esimerkin omasta urastaan.
– Kun itse aloitin viestinnän opinnot, ei vielä puhuttu somesta lainkaan, sitä ei ollut olemassa. Osa opitusta teoriapohjasta pätee kyllä vieläkin, mutta maailma ympärillä on muuttunut radikaalisti.
Toimintaympäristön muutosta ei Hellen mukaan kannata vastustaa vaan pikemminkin seurailla, ja olla edes hieman kiinnostunut esimerkiksi maailmanlaajuisista megatrendeistä.
– Kiinnitämme Finnairilla erityistä huomiota rekrytointivaiheessa siihen, näemmekö hakijakandidaateissa kyvykkyyttä sen roolin laajentamiseen, mihin tämä on sillä hetkellä hakemassa ja huokuuko hakijasta aito intohimo kehittää itseään tässä roolissa, Helle totesi puheenvuoronsa lopuksi.
Opiskelu on matka työelämään
Tilaisuus jatkui paneelikeskustelulla, johon oli kutsuttu jo muutamia vuosia sitten valmistuneita Kauppakorkeakoulun alumneja. Heli Álen Fazerilta, Ville Hallavo Accenturelta, Joonatan Lintala Smartlyltaja Bernardo Clementino Reddalilta kertoivat, miltä valmistuminen tuntui ja kuinka he itse ovat edenneet urallaan.
Kaikki panelistit olivat yhtä mieltä siitä, että opiskelu oli ollut matka, jonka varrella melkeinpä tärkeimpänä työelämään opiskeluajalta mukaan tuotavana voimavarana olivat opintojen aikana syntyneet verkostot.
– Hyödynnän vanhoja verkostojani myös rekrytoinneissa tällä hetkellä, olivat ne sitten syntyneet ainejärjestöjen, kiltojen, erilaisten reissujen, klubien, urheiluseurojen tai minkä vaan myötä. Muistakaa, että cv:ssä pitää näkyä muutakin kuin valmistuminen ja duunit. Mitä muuta olet tehnyt?, Joonatan Lintala painotti.
Myös Ville Hallavo luottaa edelleen verkostojen voimaan.
– Hyödynnän aikaisempia verkostoja työssäni noin 75-80 %:sti.
Mahdollisesta urasuunnittelusta kysyttäessä panelistit myönsivät, että myös heillä oli ollut valmistumisvaiheessa tiettyjä pelkoja siitä, ankkuroiko tietyn pääaineen valinta urapolun lopullisesti. Kokemus on osoittanut pelon turhaksi.
– Voit aina tehdä muutoksia, mitään ei tarvitse lukita etukäteen ja suunta voi muuttua, Bernardo Clementino totesi.
– Tärkeintä on kuunnella itseään ja miettiä, missä olen hyvä, mikä kiinnostaa ja missä haluan kehittyä. Have a dream but be flexible for some extent, oli Heli Alenin neuvo pian valmistuville.
– Jos olet kiinnostunut jostain, niin silloin olet todennäköisesti myös hyvä siinä, kiteytti Joonatan Lintala.
Ville Hallavon viesti itsekin tutkijana Kauppakorkeakoulussa työskennelleenä oli:
– Aalto on hyvä koulu ja se kehittyy oikeaan suuntaan. Kursseilta saa osaamisen, mutta luokassa ei opita ihmissuhdetaitoja, joten tehkää jotain muutakin, kun opiskelette. On löydettävä ne jutut, mistä innostut eniten ja lähdettävä niitä kohden.
Työnantajat esittäytyivät
Varsinaisen virallisen ohjelman jälkeen Nokia-salin aula täyttyi joukosta yrityksiä, jotka kaikki olivat kiinnostuneita tuoreista kauppatieteilijöistä. Keskustelu yritysten ständeillä kävikin vilkkaana, kun opiskelijat halusivat tietää, mitä kullakin yrityksellä olisi heille tarjottavana.
– Haemme täältä näkyvyyttä työnantajana ja haluamme erityisesti avartaa kaupan alan perinteistä mielikuvaa, kertoi Riikka Laiho Lidlin HR-funktiosta.
Danske Bankin Pekka Haaksluoto, rahoituksen alumni Kauppakorkeakoulusta totesi olevansa tilaisuudessa tapaamassa tulevaisuuden toivoja ja kertomassa, millaista työtä pankissa tänä päivänä tehdään.
– Kauppakorkeakoulu on rekrytointikanavistamme numero yksi, Haaksluoto paljasti.
Aalto-yliopistossa syntyneitä StartUpeja edusti tilaisuudessa ”työntekijälähettiläisyyttä” kehittävä ja markkinoiva Smarp, jonka juuret johtavat Kauppakorkeakoulun Mikkelin kampukselle ja vuoteen 2011.
– Meillä on toimistot Helsingissä, Tukholmassa, Lontoossa ja New Yorkissa ja töissä 22 eri kansalaisuutta, Mikko Koskinen Smarpin HR:stä kertoi ja jatkoi:
– Palkkaamme jatkuvasti ihmisiä sekä myyntiin että teknologiakehitykseen. Tärkein ominaisuus on oma-aloitteisuus, business-asenne ja hyvä englannin kielen taito.