Uutiset

Uniten siemenrahalla edistetään robotiikkaa haastavissa ympäristöissä

Vaikka robottien käyttö toistuvissa tehtävissä ennustettavissa olevissa ympäristöissä on selvästi lisääntynyt, robottien vähäinen käyttö haastavissa ympäristöissä on merkittävä ongelma, joka vaatii huomiota. Unite!-yliopistoallianssin siemenrahan tuella neljä yliopistoa aloittaa konsortion rakentamisen tämän ongelman ratkaisemiseksi. Hanke ´Towards fleets of robust and agile mobile robots in harsh environments´ on Aalto-yliopiston sähkötekniikan ja automaation laitoksen apulaisprofessori Tomasz Kucnerin johtama.
A robot in the forest.

Robotiikan ensisijainen tavoite on poistaa ihmisen osallistumisen tarve tylsiin, toistuviin, raskaisiin ja vaarallisiin tehtäviin. Viime aikoina on saavutettu huomattavaa menestystä yksittäisten ja yhteistyössä toimivien robottiyksiköiden käyttöönotossa aloilla kuten valmistuksessa, intralogistiikassa ja maataloudessa, joissa ne ovat olleet merkittävässä roolissa auttamassa työntekijöitä erityisen vaativissa tehtävissä, kuten poiminnassa, lavauksessa tai kuljetuksessa.

Kuitenkin itsenäisten koneiden käyttö, jotka on suunniteltu suorittamaan tehtäviä vaikeissa ympäristöissä, kuten kaivostoiminnassa, metsätaloudessa ja SAR-toiminnassa (Search and Rescue, eli etsintä ja pelastus), on edelleen rajoitettua. Useimmat olemassa olevat ratkaisut näissä konteksteissa toimivat joko ihmisen valvonnassa tai etäohjattuna. Tässä projektissa tavoitteemme on selvittää syyt näihin rajoituksiin ja kehittää tutkimus- ja koulutussuunnitelma niiden voittamiseksi.

Tomasz Piotr Kucner
Tomasz Kucner

"Unite! on ollut keskeisessä roolissa konsortion rakentamispyrkimysten edistämisessä, sillä se on mahdollistanut meille monipuolisen, lupaavan EU-konsortion kannalta olennaisen kumppaniryhmän kokoamisen. Uniten tuki ulottuu rahoituksen tarjoamista pidemmälle; se luo merkittäviä mahdollisuuksia verkostoitumiseen. Näiden ansiosta olemme pystyneet nopeasti luomaan yhteyksiä tutkimusympäristöihin, joilla on yhteiset tavoitteet ja täydentävä asiantuntemus", sanoo projektia koordinoiva Aalto-yliopiston apulaisprofessori Tomasz Kucner.

Hanke koostuu suunnittelu- ja kehitystoimista, joiden tavoitteena on luoda kestävä ja pitkäaikainen tutkimusympäristö, joka kykenee rakentamaan laajamittaisen konsortion johtamaan luotettavien robottijoukkojen käyttöönottoa haastavissa olosuhteissa. Tämä edistää teollisuuden kehitystä aloilla, kuten metsätaloudessa, kaivostoiminnassa ja etsintä- ja pelastustoiminnassa (SAR), jotka vaativat kestävyyttä, ketteryyttä ja sopeutumiskykyä. 

Yhteistyökumppanit

Tomasz Piotr Kucner on apulaisprofessori Aalto-yliopiston sähkötekniikan ja automaation laitoksella. Hänen tutkimuksensa keskittyy mobiilirobottien luotettavaan toimintaan haastavissa ympäristöissä, sekä yksittäin että laumoina.

Jordi Sanchez Riera on tutkija Institut de Robòtica i Informàtica Industrialissa (IRI-UPC). Perception and Manipulation -ryhmän jäsenenä hänen työnsä keskittyy robottien havainnointi-, oppimis- ja suunnittelukyvykkyyksien kehittämiseen.

Janusz Jakubiak on apulaisprofessori Wrocław University of Science and Technology:n kybernetiikan ja robotiikan laitoksella. Hänen tutkimuksensa keskittyy mobiilirobottien ja robottiryhmien liikesuunnittelu- ja ohjausalgoritmeihin.

Gerald Steinbauer-Wagner on apulaisprofessori ja Autonomous Intelligent System (AIS) -ryhmän johtaja Technische Universitet Graz:ssa. Hänen tutkimusaloihinsa kuuluvat päätöksenteon ja toimeenpanon rakenteet, toiminnan suunnittelu eri muodoissa, järjestelmäkomponenttien ja käyttäytymisen seuranta ja diagnosointi, robottien navigointi sisä- ja ulkotiloissa sekä selitettävissä oleva ja luotettava ihmisen ja robotin vuorovaikutus.

Lisätietoja

Apulaisprofessori Tomasz Piotr Kucner, sähköposti [email protected] 
 

Read more

Tiny plant with text aside Unite! Seed Fund 2024

Unite! Seed Fund 2024: Aalto mukana 13 rahoitusta saaneessa hakemuksessa

Unite! Seed Fund -rahaston tavoitteena on kannustaa ja tukea opettajien, tutkijoiden ja opiskelijoiden yhteistyöhankkeita.

Uutiset
Unite! logo

Yliopistoverkosto Unite!

Unite! on yksi Euroopan komission rahoittamista Eurooppalaiset yliopistot -verkostoista, jonka jäsen Aalto-yliopisto on yhdessä kahdeksan muun korkeatasoisen eurooppalaisen yliopiston kanssa. Unite! pyrkii merkittävästi vahvistamaan opiskelijoiden ja henkilökunnan liikkuvuutta sekä edistämään eurooppalaisen korkeakoulutuksen laatua, osallisuutta ja kilpailukykyä.

Yhteistyö
  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu

Lue lisää uutisia

Aalto University campus. Photo by Mikko Raskinen
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Pääkaupunkiseudun tiedeyhteistyön 2024–2028 tutkimusrahoitusta haettavana vaikuttavuusarviointitutkimukselle

Helsingin, Espoon ja Vantaan kaupungit ja Helsingin yliopisto ja Aalto-yliopisto ovat sopineet tiedeyhteistyön toteuttamisesta pääkaupunkiseudun kehittämiseksi vuosina 2024–2028. Nyt haettavana on rahoitus vuosille 2025–2027 alla olevien ohjeiden mukaisesti.
Aalto Open Science Award 2024. A light blue podium hovering over a blue-pink gradient background with the help of squishy-looking balloons with colored lights inside.
Palkinnot ja tunnustukset, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Ehdota Aalto-yliopiston avoimen tieteen palkinnon saajaa vuodelle 2024

Ehdota itseäsi, kollegaasi, tutkimusryhmää, yksikköä tai projektia vuoden 2024 Aalto-yliopiston avoimen tieteen palkinnon saajaksi.
University lecturers Heli Lehtivuori, Suvi Holmstedt ja Otto Mustonen
Nimitykset, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Kolme uutta lehtoria Kemian tekniikan korkeakouluun

Heli Lehtivuori, Otto Mustonen ja Suvi Holmstedt ovat aloittaneet yliopistonlehtoreina Kemian tekniikan korkeakoulussa. Heidän osaamisensa erityisesti spektroskopian, materiaalikemian ja orgaanisen kemian aloilta rikastuttaa korkeakoulun opetusta ja tutkimusta.
Näyttelyn nimi Luovuuden aalloilla ja Aalto-yliopiston, radikaalin luovuuden ja Heurekan logot
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Luovuuden aalloilla -näyttely Heurekassa 26.9.–26.12.2024

Hyppää mukaan luovuuden aalloille! Heurekan tapahtumatorilla avautuu keskiviikkona 25.9.2024 tutkimustyön luovuutta esittelevä näyttely Luovuuden aalloilla. Näyttely on esillä 26.9.–26.12.2024. Sen on tuottanut Aalto-yliopisto yhdessä Heurekan kanssa.