Uudenlaista yhteiskunnallista vaikuttamista Kysy tutkijalta! -viikolla
Tutkimustiedon mahdollisimman tehokas hyödyntäminen ja levittäminen ovat tärkeä osa yliopistojen yhteiskunnallista vaikuttamista. Siksi Suomen Akatemian strategisen tutkimuksen neuvoston rahoittama ja Aalto-yliopiston vetämä Teollisuuden digitaalinen murros -konsortio tarjosi tutkijoidensa asiantuntemuksen kansalaisten, median, yritysten ja yhteisöjen ulottuville aivan uudella tavalla: tunnin maksuttoman Skype-keskustelun muodossa.
15 tutkijaa keskusteli 65 ihmisen kanssa viikon aikana huhtikuussa 2018. Keskustelukumppanit olivat start-up:eista, teollisuusyrityksistä, eduskunnasta ja EUsta, ministeriöistä, liitoista, viestintätoimistoista, pankeista, yliopistoista sekä kuntataholta. Käsiteltävinä aiheina oli mm. tekoälyn etiikka, alustatalous, ekosysteemit, lohkoketjut sekä datan jakaminen.
“Keskustelut olivat poikkeuksetta hyvin onnistuneita. Ne eivät jääneet yleiselle tasolle, vaan niissä päästiin keskustelemaan yritysten ja yhteisöjen konkreettisista ongelmista ja haasteista johonkin digitalisaation osa-alueeseen liittyen. Oli erittäin mielenkiintoista havaita, että jo pelkästään keskustelun aiheena olleen digitalisaation osa-alueen yhteenvetäminen ja perusteiden selittäminen koettiin arvokkaaksi ja auttoi ongelmakentän ja ratkaisun hahmottamisessa. Myös tutkijalle keskustelut olivat erittäin inspiroivia; niistä sain sekä motivaatiota että uusia ideoita tulevaan tutkimukseeni!”, kertoo tutkijatohtori Kimmo Karhu Aalto-yliopistosta.
Kysy tutkijalta! -palvelu madalsi kynnystä ottaa yhteyttä ja jatkoa palvelulle toivottiin
”Innovaatioiden edistäminen edellyttää uudenlaisia toimintatapoja ja heittäytymistä. Kun tilaisuus osallistua Kysy tutkijalta! -viikkoon tuli Twitterissä vastaan, tartuin siihen heti”, sanoo Maria Rautavirta, yli-insinööri liikenne-ja viestintäministeriöstä. Maria sai keskustelusta vahvistusta kysymyksille, jotka digitalisaation kehityksessä on huomioitava. Ja varmistusta sille, että ministeriössä ollaan aktiivisesti mukana etsimässä vastauksia oikeisiin kysymyksiin ja erityisesti ihmisistä tämän muutoksen keskellä. ”Toivon lisää tällaisia matalan kynnyksen tilaisuuksia ja lyhyitä yhteenvetoja laajoistakin aiheista”, kommentoi Maria.
Jussi Simolin Innoduelista on start-up yrittäjä, jonka tuotteen avulla työntekijät pääsevät osallistumaan helposti heitä koskevaan päätöksentekoon ja näin johtajat voivat johtaa paremmin. ”Tarvitsemme markkinointiamme varten tieteellistä faktaa. Haluamme todistaa potentiaalisille asiakkaille, johtajille, että kuunteleminen ja osallistaminen ovat hyödyksi myös bisnekselle”, kertoo Jussi.
Jussi kuuli Kysy tutkijalta! -viikosta Aalto-yliopiston Start-up Centeriltä ja varasi keskusteluajan Lappeenrannan teknillisen yliopiston tutkijan kanssa. Jussi koki prosessin helpoksi ja keskustelun antoisaksi, sillä tutkija oli selvästi valmistautunut keskusteluun etukäteen. ”Jatkoimme dialogia vielä toisessakin puhelussa. Yrittäjänä tarvitsen juuri tällaista palvelua – helppoa tapaa ottaa yhteyttä asiantuntijaan, joka antaa aikaansa ja neuvoja. Aivan mahtava palvelu!”, Jussi kertoo.
Timo Honkanen Vaisalasta valikoi verkkosivulta asiantuntijoista sen, jonka erityisalue vastasi hänellä työn alla ollutta aihetta. Timo sai keskustelusta erittäin hyviä näkemyksiä ja kokemuksia, eikä vain akateemisesta kulmasta. ”Antoisa tunti, toivottavasti tästä muodostuu käytäntö joka toistuu!”, kommentoi Timo.
Teollisuuden digitaalinen murros -tutkimuskonsortio tulee järjestämään Kysy tutkijalta! -viikon myös ensi syksynä.
Kiitos kaikille osallistujille!
Teollisuuden digitaalinen murros -konsortio tutkii digitalisaation vaikutusta suomalaiseen teollisuuteen ja yhteiskuntaan. Konsortiossa on yli 40 tutkijaa viidestä organisaatiosta – Aalto-yliopistosta, ETLAsta, Lappeenrannan teknillisestä yliopistosta, Turun yliopistosta ja VTTstä. Hanke saa rahoituksensa strategisen tutkimuksen neuvostolta Suomen Akatemiasta. Lisätietoja ddi.aalto.fi
- Julkaistu:
- Päivitetty: