Uudistettu Aalto Ice Tank avattiin
Peruskorjattu monikäyttöallas, Aalto Ice Tank, avattiin 6.4. yli vuoden kestäneen remontin jälkeen tutkijoiden käyttöön.
Rehtori Tuula Teeri kiitti merkittävän infrastruktuurin uudistuksen rahoittajia, Suomen Akatemiaa ja työ- ja elinkeinoministeriötä, ja painotti yhteiskunnallisen vaikuttavuuden tärkeydestä Aalto-yliopistolle.
Avajaistilaisuuden kunniavieras ministeri Olli Rehn korosti arktisen tutkimuksen merkitystä Suomelle ja alan yhteistyöverkostojen tärkeyttä. Rehn totesi tulevien liikenneratkaisujen nostavan Otaniemen entistä keskeisemmäksi alueeksi yritysten ja yliopiston yhteistyön kannalta.
Reko-Antti Suojanen, Aker Arcticin toimitusjohtaja, nosti esille Suomen monipuolisen osaamisen arktisen tekniikan tutkimuksen alalla. Ensimmäinen jääallas perustettiin Suomeen jo vuonna 1969 ja tällä hetkellä maassa on kaksi korkeatasoista jää- ja merenkulkurakenteiden tutkimusallasta.
Tilaisuuden isäntä, Insinööritieteiden korkeakoulun dekaani Gary Marquis totesi, että yhteistyö alan yritysten kanssa takaa tutkimukselle pitkäjänteisyyttä ja tarjoaa yrityksille mahdollisuuden ylläpitää kilpailukykyään.
Avajaisten yhteydessä allekirjoitettiin Aalto-yliopiston ja Meritekniikka ry:n välinen kumppanuussopimus suomalaisen meritekniikan huippuosaamisen säilyttämiseksi ja kehittämiseksi.
Aalto Ice Tank on jäämallikoeallas, jonka pinnalle voidaan valmistaa jäätä. Mallikokeita tarvitaan, kun tutkitaan jäähän, laivoihin ja merirakenteisiin liittyviä fysikaalisia ilmiöitä sekä validoidaan arktiseen meritekniikkaan ja jäämekaniikkaan liittyviä teoreettisia malleja. Tärkeimpiä ajankohtaisia tutkimusteemoja ovat jään ja rakenteen vuorovaikutuksen mallinnus sekä laivojen liikkuminen puristavassa jääkentässä.
Allas rakennettiin 1980-luvun alussa Teknillisen korkeakoulun käyttöön, ja siellä on tehty jääkokeita yli 25 vuoden ajan. Suuri koko – 40 metriä leveä ja 40 metriä pitkä – tekee siitä ainutlaatuisen maailmassa. Allas on monikäyttöinen, siinä voidaan tehdä myös avovesikokeita. Jääallasta käytetään lisäksi opetukseen sekä kaupalliseen testaukseen.
- Julkaistu:
- Päivitetty: