Uutiset

Uutta tietoa kuvittelemassa ja muodostamassa

Muotoilijat koulutetaan yhdistämään osaamista sekä ottamaan huomioon ja testaamaan useita muuttujia. Lineaaristen ajatuspolkujen sijaan meitä kannustetaan hahmottelemaan vaihtoehtoisia tulevaisuuksia, sanoo Julia Lohmann.
Julia Lohmann and Department of Seaweed. Photo: Mikko Raskinen
Julia Lohmannin Hidaku Ohmu -merileväpaviljonki herätteli päättäjiä World Economic Forumissa Davosissa alkuvuodesta. Kuva: Mikko Raskinen, Aalto-yliopisto

Monimutkaisten ongelmien ratkaisemiseen tarvittava tieto on hajallaan eri aloilla. Jotta saamme valjastettua kaiken tiedon käyttöömme, meidän on suhtauduttava avoimesti ja myötätuntoisesti erilaisiin tietämisen muotoihin, astuttava rohkeasti pois omalta mukavuusalueeltamme ja kasvatettava tieteenalojen välistä yhteistyötä.

Näen muotoilun sillanrakentajana, joka mahdollistaa yhteistyön ja vuoropuhelun yli tieteen ja taiteen rajojen. Muotoilijat koulutetaan yhdistämään osaamista sekä ottamaan huomioon ja testaamaan useita muuttujia. Lineaaristen ajatuspolkujen sijaan meitä kannustetaan hahmottelemaan vaihtoehtoisia tulevaisuuksia.

Muotoilijat opetetaan myös visualisoimaan ideoita ja ajattelemaan rohkeasti (vaikka emme vielä olisikaan asiastamme täysin varmoja), eikä meitä nolota esittää lapsellisia kysymyksiä. Tämä aidosti mahdollistaa eri alojen välisen yhteistyön. Muotoiluosaaminen on myös soveltavaa tietoa: meidät koulutetaan tekemään teoriasta käytäntöä ja visioista todellisuutta.

Voimme muuttaa tietämyksemme hyödylliseksi ymmärrykseksi järjestelmien toiminnasta vain siten, että kuuntelemme asiantuntijoita muilta aloilta ja yhteisöistä, joihin työmme vaikuttaa.

Radikaali luovuus tapahtuu, kun tietämättömyyden tilasta siirrytään kuvittelemisen kautta hitaasti kohti uuden tiedon muodostamista. Radikaali luovuus voi ilmetä eri muodoissa, kuten visiona, prosessina tai tutkimusmenetelmänä, joka kyseenalaistaa ennakko-oletukset ja nykytiedon.

Julia Lohmann
Työelämäprofessori
Contemporary Design
Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulu 

Radikaali luovuus tapahtuu, kun tietämättömyyden tilasta siirrytään kuvittelemisen kautta hitaasti kohti uuden tiedon muodostamista."

Julia Lohmann

Julia Lohmannin näkemys radikaalisti luovasta ajattelutavasta:

  • Halu kommunikoida yli tieteen- ja taiteenalojen rajojen 

  • Uteliaisuus muita tietämisen tapoja kohtaan 

  • Empaattinen suhtautuminen muihin prosesseihin 

  • Nöyryys tunnustaa, että kukin ala voi tuoda palapeliin vain tietyn osan 

  • Leikkisyys, joka kannustaa kokeilemaan joskus kapinallisiakin ideoita 

  • Itseluottamus, jotta et pelkää kuulostavasi naiivilta 

  • Arvot, jotka saavat sinut välittämään

Unfolded

Unfolded -lehti esittelee luovuuteen ja vastuullisiin muutoksiin liittyviä monialaisia hankkeita, kokeiluja ja ajattelumalleja.

Read more
Unfolded_logo

Radikaali luovuus

Mahdollistamme kokeilevaa toimintaa, joka haastaa vallitsevaa tilaa.​

Lue lisää
Radical creativity illustration: Anna Muchenikova
  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

A handbook on the counter of a shop.
Kampus, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Unite! Open Science and Innovation Management -käsikirja saatavilla verkossa ja painettuna

Käsikirja on käytännön opas yliopistotutkijoille, tutkimus- ja innovaatiopalveluille sekä yliopistojen johdolle.
Tutkimus ja taide, Opinnot Julkaistu:

Väitöskirjoille tulossa uudet kannet, kirjoituspohjat ja uusi tilaustapa

Väitöskirjojen tilausalusta vaihtuu 30.11.2024 jälkeen. Väitöskirjoja varten on myös suunniteltu uudet kannet ja kirjoituspohjat.
Tekoalylla-tuotetieto-talotekniikan-menestystekijaksi.jpg
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Tekoälyllä tuotetieto talotekniikan menestystekijäksi

Ympäristöraportointi, digitaaliset kaksoset ja tuottavuuden tuntuva nosto eivät onnistu ilman nykyistä parempaa tiedonhallintaa. Talotekniikka 2030 -tutkimusraportti ruotii nykytilanteen haasteita ja esittää ratkaisuja ja case-esimerkkejä, jotka pohjautuvat uusimman tekoälyteknologian hyödyntämiseen.
Opiskelijoita kampuksella. Kuva: Henri Vogt
Mediatiedotteet, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Yhä harvempi yliopisto-opiskelija jää kotiseudulleen Suomen suurimmissa kaupungeissa – uusi selvitys näyttää kaupunkikohtaiset erot

Aalto-yliopiston kaupunkitaloustieteen tutkimusryhmä AlueAvain on tarkastellut Tilastokeskuksen yksilötason rekisteriaineistojen avulla yliopisto-opiskelijoiden muuttoliikkeitä Suomen suurimmissa kaupungeissa viimeisten 20 vuoden aikana. Tarkastelussa vertailtiin erikseen pääkaupunkiseudun kuntia sekä Tamperetta, Turkua ja Oulua.