Uutiset

Väitös: Henkilökohtainen kirje auttoi eläkeläisiä hakemaan heille kuuluvaa sosiaalietuutta

Kotitaloudet, jotka saivat henkilökohtaisen kirjeen takuueläkkeestä, hakivat etuutta nopeammin ja puolet todennäköisemmin kuin kotitaloudet, jotka olivat julkisen viestinnän varassa.

Takuueläke turvaa Suomessa asuville pienituloisille eläkeläisille vähimmäisen tulotason. Kun uudistus astui voimaan keväällä 2011, osalle hakukelpoisista kotitalouksista lähetettiin etukäteen kotiin kirje etuudesta sekä hakulomake.

Tuuli Paukkeri ja Tuomas Matikka selvittivät henkilökohtaisen kirjeen vaikutusta takuueläkkeen hakualttiuteen. Tutkimus osoittaa, että kirjeellä oli suuri merkitys. Kirjeen saaneet kotitaloudet hakivat etuutta selvästi useammin ja nopeammin: heinäkuun 2011 loppuun mennessä lähes kaikki kirjeen saaneet olivat hakeneet etuutta (95 %), kun taas muista hakukelpoisista eläkeläisistä 60 % oli tehnyt niin.

Kirjeestä hyötyivät erityisesti vanhuuseläkeläiset ja ne, joilla oli kansaneläkkeen lisäksi työeläketuloja. Paukkeri toteaa, että työeläkettä saaneet eläkeläiset olivat todennäköisesti muita epävarmempia omasta hakukelpoisuudestaan. Kelalla puolestaan oli tieto siitä, ketkä olivat oikeutettuja takuueläkkeeseen.

”Kun hakukelpoisuus on viranomaisten, muttei kotitalouksien tiedossa, henkilökohtainen kirje on yksinkertainen ja tehokas keino suitsia alikäyttöä”, Tuuli Paukkeri arvioi. ”Kirjeen kanssa lähetetty hakulomake teki hakemisesta myös helppoa.”

Tutkimus on osa Tuuli Paukkerin taloustieteen väitöskirjaa, jossa tarkastellaan sitä kuinka hyvin politiikkatoimet, kuten sosiaalietuudet, saavuttavat niille asetetut tavoitteet, oli tavoitteena sitten köyhyyden tai terveysongelmien vähentäminen.

Sosiaalietuuksien vaikuttavuus heikkenee, jos niihin oikeutetut eivät osaa, jaksa tai kehtaa niitä hakea. Paukkeri tutki toimeentulo- ja asumistuen hakualttiutta ja havaitsi, että ne kotitaloudet, joiden tulot putosivat vain hetkellisesti, jättivät useammin tuet hakematta. Tämä on ristiriidassa toimeentulotuen väliaikaisen tarkoituksen kanssa. Toisaalta, tukia eivät jättäneet hakematta ne kotitaloudet, jotka niitä kipeimmin tarvitsivat.

”Politiikkatoimen onnistuminen vaatii, että ohjelman yksityiskohdat tukevat sen tavoitteita”, Paukkeri sanoo. ”Jos hakukelpoiset kotitaloudet eivät hae tukia tai yritykset eivät hahmota niille tarkoitettuja kannustinjärjestelmiä, ei politiikkatoimella saavuteta haluttuja tavoitteita.”

Tuuli Paukkerin väitöskirja koostuu neljästä esseestä. Sosiaalietuuksien lisäksi Paukkeri käsittelee väitöskirjassaan työnantajien työkyvyttömyyseläkkeiden maksuluokkamallia, sekä verotusta ja tulonsiirtoja kehittyvissä maissa.

KTM Tuuli Paukkerin väitöskirja ”Essays on public economics” tarkastetaan Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulussa 8. kesäkuuta 2018.

Lisätiedot:
Tuuli Paukkeri
0295 519 411
[email protected]

Väitöskirja (aaltodoc.aalto.fi)

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu

Lue lisää uutisia

Kuva: Tima Miroschnichenko, Pexels.
Mediatiedotteet Julkaistu:

Tutkimus: Matalan hierarkian organisaatioissa isoja periaatekysymyksiäkin ratkotaan porukalla Slackissa

Aalto-yliopiston alumni, vieraileva tutkijatohtori Lauri Pietinalho New Yorkin yliopiston Sternin kauppakorkeakoulusta ja Aalto-yliopiston apulaisprofessori Frank Martela selvittivät tuoreessa tutkimuksessa, miten matalan hierarkian organisaatiot käsittelevät yhteisiä toimintaperiaatteita vastakkainasettelutilanteissa ja miten auktoriteetti niissä toimii.
bakteereja ohjataan magneettikentän avulla
Mediatiedotteet, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Fyysikot saivat bakteerit uimaan lähes täydellisissä riveissä

Bakteerien ohjaaminen onnistui magneettikentän avulla. Löytö auttaa ymmärtämään bakteeripopulaatioiden käyttäytymistä ja voi jatkossa auttaa esimerkiksi kehittämään uuden sukupolven materiaaleja, joista kaavaillaan apua muun muassa lääkkeiden kohdennettuun kuljettamiseen kehon sisällä.
2020 rajanylitykset pohjoismaissa
Mediatiedotteet, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Tutkijat loivat ainutlaatuisen ennustemallin kuvaamaan pandemian leviämistä maiden rajojen yli

Pohjoismainen yhteishanke pureutui koronaviruksen leviämiseen vuonna 2020. Tutkimuksen avulla voidaan jatkossa ennakoida paremmin, milloin ja mitkä matkustusrajoitukset ovat pandemiaolosuhteissa tarkoituksenmukaisia.
Event poster with a young researcher looking down with lighst and code reflected around her.
Yhteistyö, Tutkimus ja taide, Opinnot Julkaistu:

Unite! Research Week 14.-18.lokakuussa, Grenoble-Autrans

Verkostoitumistapahtuma tohtoriopiskelijoille Unite!-verkoston yliopistoista.