Uutiset

Väitöskirjapalkinnot 2016 Enrico Glereanille, Miika Aittalalle ja Jonne Koskelle

Perustieteiden korkeakoulun parhaat väitöskirjat palkittiin tohtoriopiskelijoiden perinteisessä Get together -tapaamisessa.
Väitöskirjastaan palkittu tutkijatohtori Enrico Glerean puhui tohtorikoulutettaville 16. maaliskuuta pidetyssä tilaisuudessa.

Palkinnonsaajista päätti korkeakoulun tohtorinkoulutusneuvosto laitosten esitysten perusteella.

”Vuonna 2016 perustieteiden korkeakoulusta valmistui 83 tekniikan tohtoria, ja voin ylpeänä todeta, että väitöskirjojen taso oli jälleen erittäin korkea”, sanoo palkinnot jakanut tohtorinkoulutusneuvoston puheenjohtaja, professori Tapio Lokki.

”Erinomaista on myös se, että Aalto-yliopiston tekniikan aloilla tohtoreiden työllisyystilanne on erittäin hyvä, sillä käytännössä kaikki työllistyvät. Perustieteiden korkeakoulussa olemme seuranneet työllistymistä viimeiset kolme vuotta ja julkisuudessa esillä ollut tohtorityöttömyys ei todellakaan koske tekniikan tohtoreita”, Lokki iloitsee.

Vuoden 2016 parhaina väitöskirjoina palkittiin seuraavat:
 

Enrico Glerean: Dynamic similarity of brain activity in humans: from single areas to functional networks 

Tohtori Glerean tutkii uraauurtavassa väitöskirjassaan ihmisen aivotoimintojen samanlaisuutta ja erilaisuutta, kun aivot prosessoivat hyvin monimutkaista dynaamista tietoa. Glereanilla on ollut ratkaiseva osuus uusien menetelmien kehittämisessä, joilla voidaan tutkia sitä, miten aivot prosessoivat jatkuvasti muuttuvaa dynaamista informaatiota. Hänen tärkeä panoksensa on johtanut siihen, että Aalto-yliopiston neurotieteen ja lääketieteellisen tekniikan laitoksesta on tullut yksi maailman johtavista paikoista, joissa kehitetään ”ekologista ihmisneurotiedettä”. Saadut uudet tulokset mahdollistavat psykologisen ja neurotieteellisen tutkimuksen lähentymisen ainutlaatuisella tavalla. Enrico Glereanin väitöskirjan vastuuprofessorina ja ohjaajana toimi professori Mikko Sams neurotieteen ja lääketieteellisen tekniikan laitokselta.

Tutkijatohtorina Aallossa työskentelevän Glereanin väitöskirja on palkittu myös vuoden 2016 Novartis Neuroscience Awardilla.

Miika Aittala: Laskennallisia menetelmiä pintamateriaalien ulkonäön kaappaamiseen ja toisintamiseen

Miika Aittalan väitöskirja esittelee uusia tapoja kaapata ja toisintaa materiaalien ulkonäkö synteettisiin kuviin. Tutkimustulosten avulla päästään lähemmäs fotorealististen mallien nopeaa, automaattista luomista, jota voidaan soveltaa monilla aloilla, kuten elokuvissa ja peleissä, tuotteiden visualisoinnissa sekä virtuaalisessa ja lisätyssä todellisuudessa. Uusi lähestymistapa pohjautuu edullisten fyysisten mittausten ja kehittyneiden datatieteessä käytettyjen työkalujen yhdistämiseen sekä mittausten laskennallisen tulkinnan optimointiin. Aittalan algoritmit tuottavat huomattavasti laadukkaampia tuloksia ja halvempia kuin aiemmat tekniikat, joten ne kehittävät alaa sekä tutkimuksellisessa että käytännöllisessä mielessä. Miika Aittalan väitöskirjan vastuuprofessorina ja ohjaajana toimi professori Jaakko Lehtinen tietotekniikan laitokselta.

Miika Aittala työskentelee post doc -tutkijana MIT:n Computer Science and Artificial Intelligence (CSAIL) -laboratoriossa.

Jonne Koski: Lämmönsiirto, fluktuaatiot ja Maxwellin demoni nanoelektronisissa piireissä

Jonne Kosken väitöskirjaan kuuluu jopa kymmenen hänen kirjoittamaansa huippujulkaisuissa esitettyä artikkelia. Koski tutkii energian ja lämmön fluktuaatioita mikroskooppisella tasolla. Tutkimuksen tärkeimpiä saavutuksia ovat Maxwellin demonien kokeelliset toteutukset. Maxwellin demonit ovat laitteita, jotka käyttävät tietoa hyödylliseen työhön, ja ne perustuvat James Clerk Maxwellin 150 vuotta sitten esittämään ajatuskokeeseen. Kosken tutkimustulokset osoittavat kvantitatiivisesti tiedon ja energian perustavanlaatuisen suhteen. Tuloksissa esitetään myös ensimmäistä kertaa laite, jossa tiedon prosessointi tapahtuu saman laitteen sisäisesti. Jonne Kosken väitöskirjan vastuuprofessorina ja ohjaajana toimi professori Jukka Pekola teknillisen fysiikan laitokselta.

Jonne Koski työskentelee parhaillaan post doc -tutkijana ETH Zürich -yliopistossa. Hänen väitöskirjansa palkittiin myös teknillisen fysiikan laitoksen väitöskirjapalkinnolla

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Uusi aiempaa herkempi infrapunasensori tuo hyötyjä moneen eri teknologiaan. Kuva: Aalto-yliopisto / Xiaolong Liu
Mediatiedotteet, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Tutkijat kehittivät infrapunasensoreista aiempaa herkempiä

Uuden teknologian uskotaan olevan suoraan integroitavissa esimerkiksi itseohjautuviin autoihin.
Ryhmä ihmisiä poseeraa amfiteatterin suurilla kivirapuksilla. Rakennuksen takana on suuret ikkunat ja vihreä katto.
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Aallon vuosi 2024: Avaruustutkimusta uusilla taajuuksilla, rakkauden aivokuvia, kaupunkivihreää ja paljon muuta

Aalto-yliopiston vuosi 2024 piti sisällään innovaatioita, inspiraatiota ja roppakaupalla radikaalia luovuutta – tässä katsaus siihen.
Radiokatu20_purkutyömaa_Pasila_Laura_Berger
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Modernin arkkitehtuurin tutkimukseen merkittävä apuraha Koneen säätiöltä – Laura Bergerin hanke rinnastaa rakennuskadon luontokatoon

Aalto-yliopiston postdoc-tutkija Laura Berger ja hänen työryhmänsä ovat saaneet Koneen säätiön 541 400 euron apurahan hankkeen tutkimiseen, joka tarkastelee rakennuskadon vaikutuksia yhteiskunnalle ja ympäristölle.
Matti Rossi vastaanotti palkinnon
Palkinnot ja tunnustukset Julkaistu:

Professori Matti Rossille tiimeineen arvostettu AIS Impact Award 2024

Tiimi voitti palkinnon teknologisesta ja yrittäjyyteen liittyvästä vaikuttavuudesta