Uutiset

Väitöstutkimus selvitti, miksi kestävän liiketoiminnan läpilyönti yritysmaailmassa on ollut hidasta, miten sitä voisi kiihdyttää – ja samalla tehdä tuottoisaa tulosta

Kaupallinen ja sopimusjohtaminen on yritysjohdon strateginen työväline, jota käyttäen yritys voi saavuttaa sekä ympäristöllisesti kestävät että taloudelliset tulostavoitteensa, ilmenee tällä viikolla tarkastettavasta väitöskirjasta.
Suvi Hirvonen-Ere
Suvi Hirvonen-Ere suosittaa väitöskirjassaan, että kaupallista ja sopimusjohtamista käytetään kiihdyttämään ympäristön kannalta kestävää ja yrityksen kannalta taloudellisesti menestyvää liiketoimintaa. Kuva: Veikko Somerpuro

Kaupallinen ja sopimusjohtaminen tarkoittaa yritysten kokonaisvaltaista toimintatapaa, jonka tavoitteena on niin kaupallisesti, oikeudellisesti, sopimuksellisesti kuin projektinjohdollisestikin parempi liiketoiminta. Tämä taas saavutetaan toimintalinjojen, prosessien, parhaiden käytäntöjen ja tukityökalujen, kuten tekoälypohjaisten IT-järjestelmien avulla.

Tällä viikolla tarkastettava Suvi Hirvonen-Eren väitöstutkimus laajentaa kaupallisen ja sopimusjohtamisen toimintatapaa myös ydinkäyttötarkoitustensa ulkopuolelle: vauhdittamaan taloudellisen kasvun lisäksi ympäristön kannalta kestävää ja vastuullista liiketoimintaa. 

Tutkimuksessaan Hirvonen-Ere esittää, kuinka laajennetusti ja tehostetusti hyödynnetty kaupallinen ja sopimusjohtaminen auttaa yritysjohtajia paitsi saavuttamaan ympäristövastuutavoitteensa, myös tekemään tulosta. Tutkimuksessa kestävyydellä ja kestävällä liiketoiminnalla tarkoitetaan kahta asiaa: yhtäältä ympäristön kannalta kestävää ja vastuullista liiketoimintaa, toisaalta taloudellisesti ja ajallisesti kestävää taloudellista kasvua ja strategista kilpailuetua.

”Yritys on yhtä vastuullinen kuin sen toimitusketjut, ja siksi vastuullisen ja kestävän toimitusketjujen hallinnan vaikutus on merkittävä”, Hirvonen-Ere sanoo.

Hirvonen-Ere ehdottaakin väitöksessään useita konkreettisia keinoja ja toimintatapoja, joita yritysjohtajat voivat heti ryhtyä soveltamaan käytännön liike-elämässä ja yrityksensä strategisessa johtamisessa sekä strategian implementoinnissa. Näin yritykset saavuttavat kestävyyttä, strategista kilpailuetua sekä hyvää mainetta – ja samalla täyttävät omat taloudelliset tulosvastuutavoitteensa.

Tutkimuksessa todetaan, että vaikka kaupallisen ja sopimusjohtamisen laajennettu ja tehostettu käyttö kestävyyden edistämiseksi on alkanut, sitä ei vielä osata täysimääräisesti hyödyntää. Organisaatiot tunnistavat kuitenkin sen kasvupotentiaalin, ja suhtautuvat aiheeseen innostuneesti. 

Väitöskirjan johtopäätös on, että kaupallinen ja sopimusjohtaminen on yritysjohdon strateginen työväline, jota käyttäen yritys voi päästä sekä ympäristön että yrityksen talouden kannalta kestävään tulokseen.

”Toimintatavan odotetaan laajenevan ja kasvavan. Valtavan potentiaalinsa takia se tarjoaa huomattavia mahdollisuuksia sekä tutkimukselle, julkiselle sektorille että liike-elämälle”, Hirvonen-Ere toteaa.

**

Oikeustieteen tohtori, MCCM Cert. Suvi Hirvonen-Erellä on yli parinkymmenen vuoden kokemus johtotehtävistä kansainvälisissä korporaatioissa, ja yritysten ja organisaatioiden hallitusten ja johtoryhmien neuvonantajana. International Project Management Association/PRY on antanut hänelle Academic Project Management Awardin, eli Vuoden opetusteko 2022 -palkinnon. Samana vuonna alan globaali kattojärjestö World Commerce and Contracting myönsi hänelle alan arvostetuimman kunnianosoituksen, elinikäisen Honorary Fellowship / WorldCC Fellow -urapalkinnon työstä alan kehittämisen hyväksi. 

Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulun tieto- ja palvelujohtamisen laitoksen väitös ”Environmentally and economically sustainable business via commercial and contract management as a leadership strategy instrument” logistiikan ja toimitusketjujen hallinnan kontekstissa.

Väitöstä voi seurata 12.9.2024 paikan päällä Dipolissa, Auditorio Lumituulessa (Otakaari 24, Espoo) klo 12.00 ja Zoomissa klo 12.15 alkaen osoitteessa https://aalto.zoom.us/j/61486127731

Väitöskirjatutkija: Oikeustieteen tohtori, MCCM Cert. Suvi Hirvonen-Ere 
Vastaväittäjä: Professori Gyula Vastag, Szechenyi University
Kustos: Professori Markku Kuula, Aalto-yliopisto. 

Lisätietoja:
Suvi Hirvonen-Ere
[email protected]
+358 40 5043554

Tieto- ja palvelujohtamisen laitos

Tieto- ja palvelujohtamisella viitataan tiedon ja digitaaliteknologian luovaan hyödyntämiseen liiketoiminnassa ja siirryttäessä teollisesta tuotannosta palveluvoittoiseen tuotantoon.

Lue lisää
Two business students, one is holding a laptop, discussing with the Professor after his lecture. Another group of students talk in the background.
  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Aalto University campus. Photo by Mikko Raskinen
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Pääkaupunkiseudun tiedeyhteistyön 2024–2028 tutkimusrahoitusta haettavana vaikuttavuusarviointitutkimukselle

Helsingin, Espoon ja Vantaan kaupungit ja Helsingin yliopisto ja Aalto-yliopisto ovat sopineet tiedeyhteistyön toteuttamisesta pääkaupunkiseudun kehittämiseksi vuosina 2024–2028. Nyt haettavana on rahoitus vuosille 2025–2027 alla olevien ohjeiden mukaisesti.
Aalto Open Science Award 2024. A light blue podium hovering over a blue-pink gradient background with the help of squishy-looking balloons with colored lights inside.
Palkinnot ja tunnustukset, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Ehdota Aalto-yliopiston avoimen tieteen palkinnon saajaa vuodelle 2024

Ehdota itseäsi, kollegaasi, tutkimusryhmää, yksikköä tai projektia vuoden 2024 Aalto-yliopiston avoimen tieteen palkinnon saajaksi.
University lecturers Heli Lehtivuori, Suvi Holmstedt ja Otto Mustonen
Nimitykset, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Kolme uutta lehtoria Kemian tekniikan korkeakouluun

Heli Lehtivuori, Otto Mustonen ja Suvi Holmstedt ovat aloittaneet yliopistonlehtoreina Kemian tekniikan korkeakoulussa. Heidän osaamisensa erityisesti spektroskopian, materiaalikemian ja orgaanisen kemian aloilta rikastuttaa korkeakoulun opetusta ja tutkimusta.
Näyttelyn nimi Luovuuden aalloilla ja Aalto-yliopiston, radikaalin luovuuden ja Heurekan logot
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Luovuuden aalloilla -näyttely Heurekassa 26.9.–26.12.2024

Hyppää mukaan luovuuden aalloille! Heurekan tapahtumatorilla avautuu keskiviikkona 25.9.2024 tutkimustyön luovuutta esittelevä näyttely Luovuuden aalloilla. Näyttely on esillä 26.9.–26.12.2024. Sen on tuottanut Aalto-yliopisto yhdessä Heurekan kanssa.