Uutiset

Väyläopiskelijan tarina: Tradenomista kauppatieteilijäksi

Tässä artikkelissa kauppatieteiden opiskelija Elisa kertoo kokemuksistaan väyläopinnoissa, siitä miten hän yhdisti työn ja opiskelun, sekä kuinka hän lopulta saavutti opiskelupaikan kauppakorkeakoulun tutkinto-opiskelijana.
Elisa Kultanen kahvilassa

Kuka olet ja miten päädyit opiskelemaan kauppatieteen väyläopintoja?

Olen Elisa Kultanen, 26-vuotias, alun perin Pohjois-Karjalasta. 

Lukion jälkeen muutin Kuopioon opiskelemaan myynnin ja markkinoinnin tradenomiksi. Olin aina haaveillut yliopistosta mutta olin epävarma, pärjäisinkö siellä. Lukioaikana koulu ei ollut ykkösprioriteettini, ja mietin että yliopistoon päästäkseni minun olisi pitänyt pärjätä lukiossa todella hyvin. Tämän vuoksi päädyin opiskelemaan hieman käytännönläheisempää tutkintoa tradenomiksi. Haave kauppiksesta kuitenkin säilyi mielessä. 

Noin vuosi valmistumiseni jälkeen muutin pääkaupunkiseudulle töiden vuoksi. Päätin kokeilla hakea suoraan eri yliopistojen maisteriohjelmiin tradenomin tutkinnolla. Paikkoja oli kuitenkin melko vähän ja jäin haussa varasijoille. 

Kuulin kesällä 2023 avoimen väylästä sattumalta tuttavan kautta. Rupesin ottamaan asiasta tarkemmin selvää nettisivujen kautta ja päätin melko spontaanisti ilmoittautua väyläopintoihin kuuluvalle Työelämän viestintä- ja vuorovaikutustaidot kesäkurssille. Ajattelin, että kurssi on muutenkin hyödyllinen esimerkiksi töiden kannalta, vaikka en suorittaisikaan väylää.

Kurssilla tutustuin muihin kauppatieteen väyläopiskelijoihin, joilla tuntui olevan jo todella selkeä suunnitelma siitä, miten ja missä järjestyksessä he suorittavat väyläopinnot. Minulla sellaista ei ollut, ajattelin vain katsoa, minkälainen tämä kurssi on. Kurssin edetessä tutustuin muihin opiskelijoihin paremmin ja päätin, että otan syksylle samoja kursseja kuin hekin. Joulukuussa, kun opintoja oli jo puolet kasassa, minulle konkretisoitui, että saatan sittenkin pystyä hakemaan jo kevään haussa ja päästä opiskelemaan tutkintoa syksystä alkaen. 

Millainen oli opiskeluaikasi avoimessa yliopistossa?

Tutustuin Työelämän viestintä- ja vuorovaikutustaidot -kurssilla muihin väyläopiskelijoihin ja ystävystyin erityisesti viiden muun opiskelijan kanssa. Opiskelimme paljon yhdessä, kannustimme toisiamme ja pääsimme kaikki nyt kevään 2024 haussa sisään Kauppakorkeakouluun. 

Tein myös kokoaikaisena töitä väyläopintojen ohella. Tykkään haasteista ja olen tavoitteellinen, joten töiden ja opiskelun yhdistäminen ei tuntunut liian raskaalta. Halusin yrittää tehdä opinnot vuodessa, vaikka sinällään kiirettä ei olisi ollut. Jouduin tietenkin aikatauluttamaan paljon ja suunnittelemaan tarkasti, että sain opinnot tehtyä ajallaan. Opiskelu vaati myös paljon itsekuria mutta kaverit tiesivät, että nyt on tällainen tilanne ja töissä elettiin vahvasti mukana. Luin töissä ruokatunneilla ja kahvitauoilla tentteihin sekä opiskelin illat yliopistolla.

Minulla on aina ollut korkea työmoraali, joten tykkään tehdä paljon töitä. Väyläopintojen rinnalla ei missään nimessä ole pakko tehdä töitä.Itselleni on kuitenkin luontaista tietynlainen levottomuus, ja minulla on monesti monta rautaa tulessa. Tämän takia koen, että kiireinen elämä ja pieni paine arjessa sai minut antamaan itsestäni täyden panoksen. Ymmärsin kuitenkin myös levon ja palautumisen tärkeyden. Pidin huolta, että nukuin joka yö kunnon yöunet ja otin kalenterista myös omaa aikaa, jolloin palauduin koulu- ja työasioista.

kasvokuva Elisasta

Miten tutkinto-opinnot ovat lähteneet käyntiin?

Aloitin tutkinto-opinnot syyskuussa (2024) ja olen viihtynyt hyvin. Olin mukana orientaatioviikolla ja kävin tapahtumissa. Elin railakkaan opiskelijaelämän jo aiemman tutkintoni aikana, joten en nyt ole osallistunut kaikkiin perinteisiin opiskelijatapahtumiin, vaan valinnut hieman erityyppisiä tapahtumia. 

Omassa mursuryhmässäni oli muita Avoimen väylän kautta sekä siirtohaun kautta sisään päässeitä. Muissa mursuryhmissä on ensimmäisen vuoden opinnoista aloittavia. Olemme olleet yhteydessä myös muiden mursuryhmien kanssa, ja meistä on muodostunut todella hyvä porukka, vaikka olemme opinnoissa eri vaiheissa. 

Avoimen väylän kautta muodostunut ystäväporukkamme on jatkanut yhteydenpitoa tiiviisti, ja tuntuu että meidän välillemme on muodostunut todella vahva side, koska olemme kaikki käyneet samat asiat läpi päästäksemme tutkinto-opiskelijaksi. 

Mikä on pääaineesi ja miten olet viihtynyt tutkinto-opinnoissa?

Opiskelen pääaineenani johtamista. Pääaineen opinnot ovat jo lähteneet vauhdilla käyntiin ja kurssit ovat olleet todella mielenkiintoisia. Johtamisen pääaine järjestää yritysvierailuja ja olen käynyt nyt kahdessa. Siellä olen kohdannut maisteriopiskelijoita ja on ollut kiva tutustua heihinkin.

Sivuaineekseni aion valita tieto- ja palvelujohtamisen. Markkinoinnista minulla on jo aiemman tutkinnon kautta kokemusta, ja halusin monipuolistaa omaa osaamistani. Minulla olisi mahdollisuus hyväksilukea opintoja aiemmasta tradenomin tutkinnostani, mutta olen valinnut hyväksilukea ainoastaan virkamiesruotsin, koska haluan monipuolistaa omaa osaamistani ja opiskella uusia asioita. Vaikka haluan valmistua tavoiteajassa, minulla ei ole kiirettä saada tutkintoa mahdollisimman nopeasti valmiiksi. 

Miltä elämäsi näyttää opintojen ulkopuolella? 

Käyn töissä edelleen kaksi kertaa viikossa eli olen radikaalisti vähentänyt työntekemisen määrää. Teen asiakaspalvelijana myyjän töitä, olen ollut nyt pari vuotta samassa työpaikassa. Vapaa-aikana pelaan tennistä, touhuan koiran kanssa, näen kavereita ja tietysti osallistun opiskelijajuttuihin. Olen käynyt kerhoilloissa, esimerkiksi purjehdus- ja juoksukerhossa. Haen ehkä johonkin kerhoon myöhemmin. Omankin kerhon voisi perustaa.

Valkoisiin pukeutunut nainen seisoo kapeassa, aurinkoisessa kujalla, jossa on beigekiviseinät, koskien yhtä seinää ja katsoen ylös.

Mitä ajatuksia sinulla on tulevaisuuden työuran suhteen?

Valitsin johtamisen pääaineekseni, koska minua kiinnostaa ihmisten ja tiimien johtaminen sekä esihenkilötyöt - tällainen rooli onkin yksi tulevaisuuden haaveistani. Lisäksi olisi hienoa edetä urallani nykyisessä työpaikassani, jossa olen jo ehtinyt verkostoitua monien ammattilaisten kanssa. Vanhempani ovat yrittäjiä, ja heidän kokemuksensa kautta olen nähnyt yrittäjyyden hyvät ja haastavat puolet. Olen kuitenkin ajatellut, että yrittäjyys voisi olla itselleni vaihtoehto, jos löydän oman intohimon ja liikeidean.

Pääaineen yritysvierailuilla on korostettu, että työelämässä kaikki ovet ovat avoinna, kun uskaltaa olla rohkea ja oma itsensä - se vie pitkälle. On täysin sallittua kokeilla eri asioita ja huomata, jos asia ei olekaan oma juttu. Virhe, jonka itse tein, oli se, että en uskaltanut omien epävarmuuksieni takia lähteä yliopistoon opiskelemaan heti lukion jälkeen. Onneksi kuitenkin lopulta uskoin itseeni, tartuin tilaisuuteen ja nyt olen tässä.

Miten neuvoisit väyläopintoja aloittavaa opiskelijaa?

Toivoisin kaikille väyläopinnoista kiinnostuneille rohkeutta lähteä edes kokeilemaan. Ei tarvitse aluksi olla mitään selkeää suunnitelmaa, miten suoritat opinnot. Voi vain kokeilla ottaa yhden kurssin ja miettiä sitten jatkoa. Kannustaisin myös päästämään irti ennakkoluuloista itseään ja omaa osaamistaan kohtaan. Jos motivaatio on kohdallaan, niin voit saavuttaa melkein mitä vaan. Toivon kaikille uskallusta mennä omia unelmiaan kohti.

Itselleni Työelämän viestintä- ja vuorovaikutustaidot -kurssi oli hyvä kurssi aloittaa, ja voin kyllä suositella väyläopintojen aloittamista juuri sillä kurssilla. Mielestäni se oli paras kurssi, mistä aloittaa, koska siellä tutustuu melkein väkisinkin muihin väyläopiskelijoihin.

Woman looks at laptop, pad and notebook

Avoimen väylä: vaihtoehto valintakokeille

Avoimessa yliopistossa voit suorittaa avoimen väylän ja hakea tutkinto-opiskelijaksi.

Aalto-yliopiston avoin yliopisto
Dipolin portaat Kalevan suuntaan

Avoimen väylän opinnoilla kauppatieteen tutkinto-opiskelijaksi

Suorittamalla avoimen väylän kautta vähintään 42 opintopistettä erikseen määriteltyjä kauppatieteiden perusopintoja, voit hakea tutkinto-opiskelijaksi Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulun kandidaattiohjelmaan (vuoden 2025 valintaperusteet).

Aalto-yliopiston avoin yliopisto
Wide Open Uni

Aalto-yliopiston avoin yliopisto

Avoin yliopisto on olemassa kaikille. Avoin yliopisto mahdollistaa opintoihin osallistumisen kaikille Aalto-yliopiston tieteenaloista ja opetuksesta kiinnostuneille. Opintotarjonta koostuu eri oppiaineiden kursseista ja opintokokonaisuuksista.

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Two people are sitting on a bench in an empty hallway. One of them shows the other something from their laptop screen.
Yhteistyö, Opinnot Julkaistu:

Uusi rahoitus laajentaa FITech-verkostoyliopiston puhtaan siirtymän kurssitarjontaa

FITech-verkostoyliopistolle myönnetty uusi rahoitus tuo kurssitarjontaan monipuolisesti puhtaan siirtymän osaamista tukevia kursseja.
Onniselle tehdyn opiskelijaprojektin ryhmä
Yhteistyö, Opinnot Julkaistu:

Opiskelijat kartoittivat tekoälyn hyödyntämismahdollisuuksia Onnisen myyntityössä

Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulun opiskelijat toteuttivat Keskon toimeksiannosta tutkimusprojektin, jossa selvitettiin, miten Onnisen myyjät voisivat hyödyntää tekoälyä.
Tietokone
Opinnot, Yliopisto Julkaistu:

Turnitin samankaltaisuustarkastus osaksi maisteritasoisen opinnäytteen palautusta tammikuussa 2025

Tammikuusta 2025 alkaen arvosteltavaksi, hyväksyttäväksi ja arkistoitavaksi palautettavista maisteritasoisista opinnäytteistä muodostetaan Turnitin-samankaltaisuusraportti, johon sekä opiskelija että valvoja saavat pääsyn osana työn palautusta ja arviointia.
Mehiläinen kukassa
Palkinnot ja tunnustukset, Tutkimus ja taide, Opinnot Julkaistu:

Liiketoiminta on kestävyyttä ja kestävyys on liiketoimintaa

Vuotta 2024 voi kutsua kestävyyden mahtivuodeksi, sillä sen aikana Kauppakorkeakoulussa jatkettiin vahvasti kestävyyden edistämistä niin tutkimuksessa, opetuksessa kuin muussakin toiminnassa, mikä myös huomioitiin palkinnoin.