Yli 11 miljoonaa euroa tutkimusinfrastruktuureille
Suomen Akatemia on myöntänyt joulu- ja tammikuussa Aalto-yliopistolle yhteensä yli 11 miljoonaa euroa rahoitusta korkeatasoista tiedettä ja tutkimusta edistävien infrastruktuureiden kehittämiseen.
Rahoitetuista tutkimusympäristöistä Aalto-yliopisto on mukana kahdeksassa, joista viisi on kansallisella tiekartalla vuosille 2021–2024. Tiekartta on luettelo Suomen tutkimus-, koulutus- ja innovaatiotoiminnalle strategisesti merkittävistä tutkimusinfrastruktuuripalveluista.
Aalto-yliopiston tutkimusinfrastruktuuri muodostaa pitkäjänteisen tutkimuksen kivijalan. Tiekartalla olevien tutkimusympäristöjen osalta rahoitus vahvistaa mikro- ja nanorakenteiden valmistusta, kvantti- ja suurteholaskentaa, tulevaisuuden langattomien verkkojen tutkimusta ja testausta, lääketieteellistä kuvantamista sekä kielitieteen ja kielivarojen tutkimusta.
Lisäksi rahoitetuissa infrastruktuureissa on mukana muita merkittäviä tutkimusympäristöjä, joissa edistetään muun muassa arktista tutkimusta, vesialan ympäristökysymysten tutkimusta ja osaamista, sekä avoimia paikkatietojärjestelmiä.
FIRI2021 – Tiekartta ja kansainväliset jäsenyydet
Mikro- ja nano- sekä kvanttiteknologioiden OtaNano
OtaNano tarjoaa laajan valikoiman valmistusprosesseja ja laitteita mikro- ja nanorakenteille. Rahoitus varmistaa investoinnit, jotka mahdollistavat entistä kompleksisempien nanoluokan rakenteiden, systeemien sekä prosessien karakterisoinnin, mittaamisen ja monitoroinnin.
Suomalainen kvanttitietokone ja kvanttilaskentaympäristö
Kvanttilaskennan odotetaan mullistavan lukuisat tieteenalat. Jotta tähän päästään, kvanttitietokoneet tarvitsevat räätälöityjä kvanttialgoritmeja ja -ohjelmistoja. Suomalainen kvanttitietokone tarjoaa tutkijoille tähän kehitystyöhön avoimen kvanttilaskentaympäristön.
Tulevaisuuden langattomat verkot
FUWIRI-tutkimus- ja -testiverkkoympäristössä tutkitaan, kehitetään ja testataan uusiin langattomiin 5G/6G-verkkoihin liittyviä laiteratkaisuja, algoritmejä, ohjelmistoja ja sovelluksia. Aalto-yliopisto tarjoaa laajan mittausympäristön elektroniikan laitteiden tutkimukseen ja suunnitteluun. Lue lisää 5G/6G-verkoista
Biolääketieteellinen kuvantaminen
Suomen biolääketieteellisen kuvantamisen palvelukeskus on osa Euroopan parhaiden kuvantamispalveluiden verkostoa, jonka kautta tutkijoille avautuu pääsy erilaisiin huipputason kuvantamisteknologioihin. Palvelut ovat keskeisiä esimerkiksi aivo-, syöpä- ja virustutkimuksessa. Lue lisää: MEG Core.
Ihmistieteiden ja kielen FIN-CLARIAH
Infrastruktuuri palvelee laajasti ihmistieteiden tutkimustarpeita erilaisista kieliaineistoista (FIN-CLARIN) laajoihin humanististen ja yhteiskuntatieteiden tutkimusaineistoihin (DARIAH-FI).
FIRI2021 – Muut keskeiset tiekartan ulkopuoliset
Aalto Ice Tank, mallikoeallas arktiseen tutkimukseen
Aalto Ice and Wave Tank on ainoa mallikoeallas, jossa voidaan valmistaa sekä jäätä että muodostaa aaltoja. Kokeita tarvitaan tutkittaessa jäähän, aaltoihin, laivoihin ja rakenteisiin liittyviä fysikaalisia ilmiöitä.
Vesialan osaamiskeskittymä
Boreaaliset ja subarktiset alueet ovat erityisen herkkiä ympäristön muutoksille, kuten eroosiolle ja tulville. Osaamiskeskittymä käsittää laajan mittalaitteiden kokonaisuuden, jolla vesialan haasteisiin tuodaan tutkittuun tietoon perustuvia kestäviä ratkaisuja, sekä tietoa ympäristön tilan arviointiin ja päätöksentekoon.
Paikkatietojärjestelmien Geoportti
Avoin virtuaali-infrastruktuuri tarjoaa paikkatietoaineistojen ja teholaskentapalveluiden helpon käytön kaikille paikkatietoja hyödyntäville tieteenaloille. Tutkimusympäristön ytimen muodostaa 20 helposti saavutettavaa palvelua.
Tutkimusinfrastruktuureilla tarkoitetaan välineitä, laitteistoja, tietoverkkoja, tietokantoja ja aineistoja sekä palveluita, jotka mahdollistavat tutkimustyön, edistävät tutkimusyhteistyötä sekä vahvistavat tutkimus- ja innovaatiokapasiteettia ja osaamista.
Tutkimuksen ja opetuksen infrastruktuurit
Tutkimuksen ja opetuksen infrastruktuurit ovat välttämätön edellytys huipputason tutkimukselle ja opetukselle. Niitä kehitetään myös palvelemaan ulkopuolisia käyttäjiä.
- Julkaistu:
- Päivitetty: