Uutiset

Ympäristökriisin ratkaisijoista huutava pula - poikkitieteellistä osaamista tarvitaan

Tiina ja Antti Herlinin säätiön rahoittama hanke tuottaa uudenlaisen insinöörioppikirjan ekologisesti kestävien energiaratkaisujen luomiseksi.
Kuva: Tiina ja Antti Herlinin säätiö
Kuva: Tiina ja Antti Herlinin säätiö, Lasse Lecklin

Tiina ja Antti Herlinin säätiön rahoittaman oppikirjahankkeen tavoitteena on luoda uusi, poikkitieteellinen lähestymistapa uusiutuvien energiamuotojen opetukseen. Opetusmateriaali laaditaan sovellettavaksi kansainvälisesti.

Säätiön ympäristöohjelman keskeisenä yleistavoitteena on toimijoiden vahvistaminen ja ihmisresurssien tukeminen: hankkeiden rahoittamisen avulla säätiöiden kohdealueille ja toimijoiden ekosysteemiin tuodaan lisää ihmisiä, joita tarvitaan päästöjen vähentämisen vaatimassa siirtymässä.  

Uusi projekti tuottaa oppikirjan, joka soveltuu suoraan kurssin vetämiseen. Tavoitteena on myös herättää keskustelua kestävien energiaratkaisujen löytämiseksi ilmastonmuutoksen ja luontokadon keskellä. Aihepiiri on ajankohtainen ja ymmärrys uusista mahdollisuuksista täydentyy koko ajan. Kirja haluaa koota yhteen parhaan tarjolla olevan tiedon insinööriopintoja hyödyttävällä tavalla, sillä tämäntyyppistä oppikirjaa ei vielä ole olemassa. Oppikirjan julkaisee kansainvälinen tiedekustantamo Springer Nature.

”Haluamme, että uusi insinöörisukupolvi osaa paitsi tuottaa teknisesti mahdollisia ja taloudellisesti kannattavia energiaratkaisuja, myös toteuttaa ne ekologisesti kestävästi siten, että vältetään haitallisia polkuriippuvuuksia tai uusien ongelmien luomista. Siirtyminen fossiilisiin polttoaineisiin nojaavasta tuotannosta puhtaaseen, uusiutuvilla energiamuodoilla tuotettuun energiaan on välttämätöntä, mutta ei täysin ongelmatonta kokonaiskestävyyden kannalta. On tärkeää, että ilmasto- ja luontohaittoja torjutaan samanaikaisesti”, sanovat kirjan toimittajat, professori Mika Järvinen ja projektin vetäjä Hanna Paulomäki Aalto-yliopistosta.

“Vihreä siirtymä tarvitsee vielä paljon lisää osaavia ja tehokkaita ihmisiä, jotka pystyvät toteuttamaan transition vaatimaa pitkäjänteistä työtä. Tämä hanke vastaa haasteeseen konkreettisella ja ajankohtaisella tavalla. Keskustelun ylläpitäminen on tärkeää jo oppimateriaalien luomisvaiheessa, ja siinäkin suhteessa odotamme hankkeelta paljon”, sanoo ympäristöhankkeiden johtaja Harri Lammi TAH-säätiöstä.

Oppikirja liittää teknillis-taloudellisen, uusiutuvien energiamuotojen suunnittelun sekä planetaaristen rajojen ettäturvallisen toiminnan vyöhykkeen käsitteisiin. Planetaarisissa rajoissa tarkastelu kohdistuu erityisesti ilmastonmuutokseen, luontokatoon ja maankäyttöön. 

Kirja keskittyy keskeisimpiin uusiutuvan sähkön- ja lämmöntuotannon ratkaisuihin, joihin kuuluvat aurinkoenergia, tuulivoima ja lämpöpumput sekä energian varastointi. Käydään myös läpi näiden tehokasta integrointia energiajärjestelmien osaksi. Lisäksi kirja käsittelee jätettä ja bioenergiaa uusiutuvan energian lähteinä. Jokainen jakso sisältää osion mahdollisista luontovaikutuksista ja näiden seurauksista, kun siirrytään uusiutuvaan energiaan. Projekti tuottaa myös virtuaaliteknologiaan pohjautuvia oppimismateriaaleja, ja se ottaa opiskelijat aktiivisesti työhön mukaan projektin eri vaiheissa.

Lisätietoja:

Professori Mika Järvinen
Aalto-yliopisto
[email protected]

Projektivastaava, vieraileva tutkija Hanna Paulomäki
Aalto-yliopisto
puh. 040 729 2706, [email protected]

Ympäristöhankkeiden johtaja Harri Lammi
Tiina ja Antti Herlinin säätiö
puh. 050 383 1822, [email protected]

Mika Järvinen energiatekniikan professori Aalto-yliopistossa. Hän on keskittynyt työssään uusiutuviin energiamuotoihin ja hiilidioksidin talteenottoon.

Hanna Paulomäki on ekologi (FM), joka on työskennellyt asiantuntija- ja johtotehtävissä monimuotoisuus- ja kestävyyskysymysten parissa kansainvälisissä organisaatioissa, kuten HELCOMissa, Oceanassa ja Greenpeace Nordenissa. 

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

An artistic rendering of two chips on a circuit board, one is blue and the other is orange and light is emitting from their surf
Mediatiedotteet Julkaistu:

Tutkijoiden tavoitteena on korjata kvanttivirheet huoneenlämmön sijaan superkylmässä lämpötilassa

Kvanttitietokoneiden kehityksessä yksi suurimmista haasteista on se, että kvanttibitit eli kubitit ovat liian epätarkkoja. Tarvitaan siis tehokkaampaa kvanttivirheen korjausta, jotta kvanttitietokoneita voidaan tulevaisuudessa ottaa laajemmin käyttöön. Professori Mikko Möttösellä on kvanttikorjaukseen uudenlainen ratkaisuehdotus, ja sen kehittämiseksi hän on saanut kolmevuotisen apurahan Jane ja Aatos Erkon säätiöltä.
Mehiläinen kukassa
Palkinnot ja tunnustukset, Tutkimus ja taide, Opinnot Julkaistu:

Liiketoiminta on kestävyyttä ja kestävyys on liiketoimintaa

Vuotta 2024 voi kutsua kestävyyden mahtivuodeksi, sillä sen aikana Kauppakorkeakoulussa jatkettiin vahvasti kestävyyden edistämistä niin tutkimuksessa, opetuksessa kuin muussakin toiminnassa, mikä myös huomioitiin palkinnoin.
Kuusi maaperänäytettä, joissa ituja eri kehitysvaiheissa eri maatyypeissä.
Yhteistyö, Tutkimus ja taide, Opinnot Julkaistu:

Rakennusjätepuulle uusi elämä kasvualustana

Suomessa rakennusjätepuu päätyy lähes kokonaan polttoon, vaikka sillä voisi olla merkittävä rooli ekologisten kasvualustojen kehittämisessä. Uudet tutkimukset osoittavat, että höyrykäsitelty jätepuu voi korvata kasvualustana turpeen ja se tarjoaa lupaavia tuloksia kasvien itävyydessä ja juurien kasvussa.
Henkilö seisoo sisätiloissa yllään vihreä mekko, jossa on pystysuoria raitoja ja teksturoituja yksityiskohtia. Hänellä on asusteita ranteessa ja korvissa.
Yhteistyö, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Linnan juhlissa nähtiin asu, joka yhdistää modulaarisen suunnittelun ja merilevätutkimuksen

Maisema-arkkitehti Anni Järvitalo suunniteli yhteistyössä vaatesuunnittelija Sofia Ilmosen ja professori Julia Lohmannin kanssa presidentin itsenäisyyspäivän vastaanotolle juhla-asun, joka yhdistää modulaarisen suunnittelun ja merilevätutkimuksen.