Kestävän tulevaisuuden rakentaminen edellyttää toimia ja ratkaisuja muutoksen edistämiseksi.
Kuka tahansa Aalto-yliopiston opiskelija voi kehittää taitojaan ajatella yrittäjämäisesti. Tämä ei vaadi sitä, että tarvitsisi olla yrittäjä.
Tiedekunnan dekaani Jouko Lampinen kertoo, mitä yrittäjämäinen ajattelutapa tarkoittaa: ”Yrittäjämäinen ajattelutapa tarkoittaa kykyä ja halua etsiä jatkuvasti uusia mahdollisuuksia luoda kestävää sosiaalista ja taloudellista arvoa, sekä rohkeutta ryhtyä toimiin näiden mahdollisuuksien toteuttamiseksi epävarmuuden vallitessa. [...] Yrittäjämäinen ajattelutapa ei tarkoita sitä, että lähtee matkalle yrittäjäksi, vaan sitä, että soveltaa tätä ajattelutapaa suurella intohimolla siihen, mihin ikinä pyrkiikään.”
Yrittäjämäinen ajattelutapa tarkoittaa kykyä sopeutua muutoksiin sekä sitä, että tunnistaa ratkaisua vaativia ongelmia ja innovoi ratkaisuja. Se kannustaa pysymään motivoituneena ja etenemään silloinkin, kun maailma muuttuu jatkuvasti. Radikaalin luovuuden taidot, kuten riskinotto ja kokeileminen, täydentävät yrittäjämäisyyttä. Tiedekorkeakoulun työelämäprofessori Lauri Järvilehto pohtii tässä teoksessa yrittäjämäistä ajattelutapaa nimenomaan tapana ajatella: ”Yrittäjämäisellä ajattelutavalla varustautuneelle muutokset merkitsevät lisääntyneitä mahdollisuuksia ratkaista ongelmia. Muuttuvasta maailmasta tulee paitsi paikka, jossa on mahdollista navigoida ja johon voi sopeutua, myös paikka, jossa on mahdollista edistää muutosta, jotta maailmasta tulisi parempi paikka kaikille.”
Mutta mitä tarkoittaa ”yrittäjähenkisen ajattelutavan” opettaminen?
Aalto Co-Educator -tiimi luonnosteli yrittäjämäisen ajattelutavan taidoiksi käyttäjälähtöisen suunnittelun, päätöksenteon ja liiketoiminnan mallintamisen (kuvassa 1 alla) osana osaamisen integrointikehystä. Kenen tahansa opiskelijan voisi olla mielekästä rakentaa näiden kolmen yrittäjyysosaamisen varaan, etenkin kun hän pyrkii innovoimaan ratkaisuja havaittuun ongelmaan ja mahdollisesti perustamaan yrityksen, jotta sillä olisi suurempi vaikutus.