Uutiset

Yrittäjämäinen ajattelutapa: Mitä se merkitsee opetuksessa?

Yrittäjyystaitojen opetuksessa kannustetaan kaikkia Aalto-yliopiston opiskelijoita löytämään uusia tapoja luoda arvoa ymmärtämällä käyttäjiensä tarpeita sekä kehittämällä innovatiivisia ratkaisuja kestävän kehityksen edistämiseksi.
Aalto-yliopiston opiskelijoita opiskelemassa pöydän ääressä. Kuva: Aalto-yliopisto / Unto Rautio
Kuva: Aalto University / Unto Rautio

Kestävän tulevaisuuden rakentaminen edellyttää toimia ja ratkaisuja muutoksen edistämiseksi.

Kuka tahansa Aalto-yliopiston opiskelija voi kehittää taitojaan ajatella yrittäjämäisesti. Tämä ei vaadi sitä, että tarvitsisi olla yrittäjä.

Tiedekunnan dekaani Jouko Lampinen kertoo, mitä yrittäjämäinen ajattelutapa tarkoittaa: ”Yrittäjämäinen ajattelutapa tarkoittaa kykyä ja halua etsiä jatkuvasti uusia mahdollisuuksia luoda kestävää sosiaalista ja taloudellista arvoa, sekä rohkeutta ryhtyä toimiin näiden mahdollisuuksien toteuttamiseksi epävarmuuden vallitessa. [...] Yrittäjämäinen ajattelutapa ei tarkoita sitä, että lähtee matkalle yrittäjäksi, vaan sitä, että soveltaa tätä ajattelutapaa suurella intohimolla siihen, mihin ikinä pyrkiikään.”

Yrittäjämäinen ajattelutapa tarkoittaa kykyä sopeutua muutoksiin sekä sitä, että tunnistaa ratkaisua vaativia ongelmia ja innovoi ratkaisuja. Se kannustaa pysymään motivoituneena ja etenemään silloinkin, kun maailma muuttuu jatkuvasti. Radikaalin luovuuden taidot, kuten riskinotto ja kokeileminen, täydentävät yrittäjämäisyyttä. Tiedekorkeakoulun työelämäprofessori Lauri Järvilehto pohtii tässä teoksessa yrittäjämäistä ajattelutapaa nimenomaan tapana ajatella: ”Yrittäjämäisellä ajattelutavalla varustautuneelle muutokset merkitsevät lisääntyneitä mahdollisuuksia ratkaista ongelmia. Muuttuvasta maailmasta tulee paitsi paikka, jossa on mahdollista navigoida ja johon voi sopeutua, myös paikka, jossa on mahdollista edistää muutosta, jotta maailmasta tulisi parempi paikka kaikille.”

Mutta mitä tarkoittaa ”yrittäjähenkisen ajattelutavan” opettaminen?

Aalto Co-Educator -tiimi luonnosteli yrittäjämäisen ajattelutavan taidoiksi käyttäjälähtöisen suunnittelun, päätöksenteon ja liiketoiminnan mallintamisen (kuvassa 1 alla) osana osaamisen integrointikehystä. Kenen tahansa opiskelijan voisi olla mielekästä rakentaa näiden kolmen yrittäjyysosaamisen varaan, etenkin kun hän pyrkii innovoimaan ratkaisuja havaittuun ongelmaan ja mahdollisesti perustamaan yrityksen, jotta sillä olisi suurempi vaikutus. 

A venn diagram of Aalto Co-Educator teams' competency integration framework focussing on competencies under Entrepreneurial Mindset, which are user-centered planning, decision-making and business modelling.
Figure 1. Competencies under Entrepreneurial Mindset (from Aalto Co-Educator's draft of the competency integration framework).
Håkan Mitts

Håkan Mitts, yrittäjämäisen ajattelutavan asiantuntija Aalto Co-Educator -tiimissä, antaa esimerkin siitä, miten yrittäjyysosaaminen voitaisiin integroida opetukseen: ”Oppimistavoitteet tulisi integroida opetukseen siten, että ne ovat mielekkäitä opiskelijoille ja muulle opetettavalle sisällölle. Otetaan esimerkiksi insinöörikurssi, jossa keskitytään alkuvaiheen tutkimus- ja kehitystyöhön (T&K). Sellaisen oppimistavoitteen kuin ”rahoituslaskelmat” integroiminen T&K:n alkuvaiheeseen ei välttämättä ole järkevää, koska liiketoimintaa tai tuotantoa ei vielä ole. Sellainen oppimistulos kuin 'käyttäjäkeskeinen suunnittelu' on opiskelijoille siinä vaiheessa mielekkäämpi, koska se täydentää sitä kehitysprosessin vaihetta, jota opetetaan.”

Håkan Mittsin esimerkin pohjalta voidaan todeta, että monitahoisen globaalin ongelman tutkimisella ja siihen liittyvien toimenpiteiden kehittämisellä on yksi keskeinen lähtökohta, joka on käyttäjien ja asiakkaiden tarpeiden tunnistaminen (käyttäjäkeskeinen suunnittelu). Tämä on avainasemassa, kun halutaan valmistaa tuotteita tai palveluja, jotka ovat käyttäjälle merkityksellisiä. Jos kehitetyllä ratkaisulla osoittautuu olevan kasvava käyttäjäkunta ja sillä voidaan saada aikaan suuri vaikutus edistämällä muutosta, yrityksen perustaminen olisi mahdollinen seuraava askel. Tässä vaiheessa on kyse liiketoimintamallinnuksesta, jonka avulla voidaan etsiä ja määritellä liiketoimintamalleja, jotka takaavat taloudellisen, sosiaalisen ja ympäristöllisen kestävyyden. Päätöksenteko on tärkeää kaikille opiskelijoille, jotta he voivat edetä tiellä kohti kestävää tulevaisuutta, ja se tarkoittaa sitä, että he pystyvät keräämään ja analysoimaan tietoja systemaattisesti ja ehdottamaan niiden perusteella jatkotoimia.

Yrittäjyyden otsikon alla hankitut taidot tukevat opiskelijaa myös muunlaisessa yrittäjyydessä, olipa kyse sitten vapaaehtoistyöstä, yritysten sisäisestä yrittäjyydestä jne. Ne ovat tärkeitä opiskelijoiden henkilökohtaisen oppimisen kannalta sen lisäksi, että ne muuttavat taloutta ja/tai maailmaa. Tieto siitä, miten nämä taidot voivat olla merkityksellisiä minkä tahansa alan opiskelijoille, auttaa tunnistamaan asiaankuuluvat taidot ja sen, miten ne voidaan sisällyttää kursseihin tai opetussuunnitelmiin.

Jos haluat lisätietoja yrittäjyystaitojen integroimisesta kurssisi tai ohjelmasi opetussuunnitelmaan, ota yhteyttä Aalto Co-Educator -tiimiin osoitteessa [email protected]. Teemme mielellämme yhteistyötä kanssasi!

Opettajat työskentelevät yhdessä

Aalto Co-Educator

Aalto Co-Educator (ACE) -tiimi tukee ja tekee yhteistyötä opettajien, ohjelmajohtajien ja tiedekunnan jäsenten kanssa. Tiimin tavoitteena on integroida kestävän kehityksen teemoja olemassa oleviin kursseihin ja ohjelmiin radikaalin luovuuden ja yrittäjämäisen ajattelun kautta.

Henkilöstölle – uutisia ja tukea työhösi
Entrepreneurial mindset themed illustration showing a robotic hand, illustration by Anna Muchenicova

Yrittäjämäinen ajattelutapa

Edistämme yrittäjämäistä ajattelua ja osaamista koko yhteisössämme.

Strategiamme
  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu

Lue lisää uutisia

Graphic for Aalto Creatives
Kampus, Yhteistyö Julkaistu:

Haku Aalto-yliopiston luovien alojen esihautomoon on auki: Aalto Creatives -ohjelma alkaa maaliskuussa 2025

Aalto Creatives -esihautomon ensimmäinen kierros alkaa maaliskuussa 2025. Hae mukaan nyt!
Punatakkinen ja -hattuinen henkilö seisoo lumisella mäellä, katsellen jäistä jokea ja vuoria taustalla.
Opinnot Julkaistu:

Kaikille avoimia verkkokursseja Aalto-yliopiston taiteiden ja suunnittelun korkeakoulussa

Aloita uusi vuosi opettelemalla suunnitteluun ja luovuuteen liittyviä uusia taitoja!
Opinnot, Yliopisto Julkaistu:

Kahvihuoneista kansalle – Aallon elämänlaajuisen oppimisen tarjonnan kehittämisessä tärkeää on keskustelu

Craig Carlson tunnistaa ja kehittää opetussisältöjä elämänlaajuisen oppimisen kohderyhmille, kuten työelämässä oleville aikuisoppijoille.
Yhteistyö, Yliopisto Julkaistu:

Talent Boost -strategiaprojekti Aallossa 2021-2024

Tämä artikkeli tarkastelee Talent Boost -projektin saavutuksia.