Kerro, mikä sai hakemaan Kauppikseen?
Mä tulin Kauppikseen tällaisen uudehkon linjan kuin erityisten saavutusten perusteella. Mulla on yhteiskunnallinen tausta, ja oon aina ollut kiinnostunut asioihin vaikuttamisesta. Olin lukioaikana EU-edustustehtävissä valtioneuvoston kautta ja tosi pitkään sitä mieltä, että menen opiskelemaan nimenomaan valtionhallintoon tai politiikkaan liittyviä asioita. Mutta mitä pidempään olen näissä hommissa ollut, sitä enemmän on tullut sellainen fiilis, että kaikista mielekkäin ja tehokkain muutos tapahtuu nimenomaan yksilöiden ja yritysten tasolla. Päätin siis tulla opiskelemaan Kauppikseen, missä oppii esimerkiksi toteuttamaan ja johtamaan projekteja. Näitä taitoja voi soveltaa monenlaisissa hankkeissa. Esimerkiksi ajatushautomossa, jonka oon perustanut parin kaverin kanssa.
Onko opiskelu vastannut ennakko-odotuksia? Onko jokin yllättänyt?
Kyllä ja ei. Jos puhutaan siitä, että miltä se opiskelu käytännössä näyttää, niin se on vastannut aika hyvin odotuksia. On joustavuutta ja vapautta valita sisältöjä yli koulurajojen. Mutta en mä kyllä Kauppikseen tultuani ajatellut päätyväni opiskelemaan data-analytiikkaa, tilastotiedettä ja ohjelmointia. En osannut edes harkita niitä vaihtoehtoja.
Mitkä ovat parhaat puolet Kauppiksessa?
Tykkään siitä, että on niin paljon valinnanvaraa ja on mahdollisuus tehdä opinnoista sellaiset kuin itse haluaa. Oon tykännyt myös ihan hirveästi meidän kielikursseista. Se, että on saanut opiskella saksaa ja ranskaa pakollisten kielten lisäksi on ollut ihan huippua. Tää kampus on myös tosi kiva: tykkään näistä rakennuksista ja siitä, että tää on Suomessa harvoja ellei jopa ainoita oikeasti eheitä kampuksia. Sitten on vielä se innovatiivinen tekemisen meininki, joka täällä vallitsee. Ihmisiä kannustetaan tekemään ja yrittämään.
Onko mitään risuja? Kerro rehellisesti vaan.
Tää ei liity varsinaisesti kouluun, mutta käsitys kylteri-identiteetistä (kylteri = kauppislainen) on aika kapea. En oikein näe, että se voisi muuttua mitenkään muuten kuin orgaanisesti. Eli sitä kautta, että tänne hakee erilaisia ihmisiä tekemään erilaisia asioita. Mullekin on monesti sanottu, että olen “ehkä epäkylterein ihminen”, kenet ne on ikinä tavannut. Ihmisten mielessä stereotyyppinen kauppislainen on ilmeisesti tyyliin espoolainen hyväosainen mies, joka pukeutuu tavallista siistimmin. Naisten pitäisi enemmän innostua hakemaan Kauppikseen, niin nämä asiat voisivat muuttua.
Millaisia urahaaveita sinulla on?
Mä oon tullut siihen lopputulokseen, että oon varmaan ikuisesti se tyyppi, joka keksii omia ideoita ja yrittää työstää niitä ja häviää siinä prosessissa vaikka koko omaisuutensa mieluummin kuin tekee jotain muiden sanelemaa ja ennakoitavaa. Se on sinällään vähän harmi, koska näen tässä jälkimmäisessä vaihtoehdossa tiettyä turvallisuutta. Mutta sen tarkemmin en oikeastaan osaa sanoa. Oon tosi onnellinen tällä hetkellä mun omassa elämäntilanteessa. Tuntuu, että saan tehdä niitä asioita, joista tykkään. Toivon, että saan jatkaa tätä rataa.
Millaisia tyyppejä Aallossa opiskelee?
Erilaisia. Osalle on tärkeää se yhteisöllisyys, itse en yksinkertaisesti vaan ehdi käydä kampuksella kauhean usein. Käyn pakollisilla luennoilla ja syömässä, koska opiskelijalounaat on edullisia. Mulla on täällä muutamia hyviä kavereita, ei mitään huippulaajaa ja läheistä yhteisöä välttämättä. Mutta se ei varsinaisesti haittaa enkä ole sitä priorisoinutkaan. Se on yksilökohtaista.
Mitä haluaisit sanoa lukiolaiselle Kauppiksessa opiskelusta?
Kauppiksesta sanotaan välillä, että se on lukion jatke. Eli että se on ihmisille, jotka haluavat pärjätä elämässä ja saada hyvän tutkinnon mutta jotka eivät ole ihan vielä varmoja, mitä se tulevaisuus voisi olla. Mun mielestä se on etu. Kauppiksesta saa generalistitutkinnon, ja mun mielestä siihen mahdollisuuksien avoimuuteen liittyy hyviä asioita. Yhä harvemmalle meistä ura jatkuu sinne eläkepäiviin asti lineaarisena ja samanlaisena. Tutkinto, joka antaa liiketaloudellisia, teknisiä ja vaikka design-edellytyksiä suuntautua erilaisiin tehtäviin, on iso vahvuus. Paras selviytymisstrategia tulevaisuuteen kun on se, että pystyy luovasti yhdistelmään erilaisia asioita – mukautumaan ja oppimaan jatkuvasti. Ekonomiksi on siis oikeasti hyvä valmistua. Se avaa monia ovia.
Tutustu Hillaan
Tutustu Tingiin