Suuntautumisvaihtoehdot
Kauppakorkeakoulussa opiskelu on yhdistelmä teoriapainotteisia luentoja ja niitä soveltavia harjoituksia, ryhmätöitä ja yritysyhteistyössä tehtäviä case-opintoja. Tutkinto on suunnattu päätoimisille opiskelijoille, ja opetusta järjestetään sekä lähiopetuksena että verkon kautta. Sisällöltään joustava opiskelu vaatii onnistuakseen sekä aktiivista itsenäistä työskentelyä että oma-aloitteista ryhmätyöskentelyä kurssikavereiden kanssa.
Ensimmäisenä vuonna suoritetaan suomeksi järjestettäviä kaikille yhteisiä opintoja, jotka johdattavat kauppatieteellisten aineiden perusteisiin ja muodostavat pohjan myöhemmille opinnoille. Ensimmäisen vuoden päätteeksi opiskelijat valitsevat pääaineen, johon haluavat syventyä tarkemmin opinnoissaan.
Toisena vuonna opintoja jatketaan pääaineen opinnoilla, joista osa järjestetään suomeksi ja osa englanniksi. Kandidaatin tutkinnossa voi valita seitsemästä eri pääaineesta. Lisätietoa pääainevalinnasta löydät täältä (aalto.fi). Toisen opiskeluvuoden aikana ajankohtaiseksi tulee myös sivuainekokonaisuuden valinta. Sivuaineen voi suorittaa joustavasti minkä tahansa Aallon korkeakoulun tarjoamana. Sivuaineeksi voi valita myös kansaivälisen vaihdon, ja yli puolet opiskelijoistamme tekeekin niin.
Kolmantena vuonna opiskelijat viimeistelevät pääaineensa opinnot, joihin sisältyy opinnäytetyö (10 op). Se on pääaineeseen liittyvä tieteellinen tutkielma, jonka tavoitteena on kehittää valmiuksia tieteellisen tutkimuksen tekemiseen. Tämä tutkielma valmistaa opiskelijoita maisteriopintoihin, joista kerrotaan lisää alla kohdassa Jatko-opintomahdollisuudet.
Kandidaatintutkinnon pääaineet
Johtaminen
Johtamisen pääaineen opiskelijat ymmärtävät ihmisten johtamiseen, organisaatioiden uudistamiseen ja liiketoiminnan kehittämiseen tarvittavat käsitteet ja työkalut. Opiskelun tavoitteena on, että opiskelijat oppivat tarkastelemaan erilaisia organisaatioihin ja johtajuuteen liittyviä ilmiöitä sekä tietävät, miten organisaatioiden toimintaan voidaan pyrkiä vaikuttamaan.
Johtamista opiskelleet saavat monipuoliset valmiudet toimia henkilöstöjohtamisen, liiketoiminnan kehittämisen ja organisaatioiden uudistamisen alueilla erilaisissa asiantuntijatehtävissä. Johtamiseen erikoistuneet voivat työskennellä esimerkiksi rekrytoinnin, muutosjohtamisen ja projektijohtamisen parissa.
Laskentatoimi
Laskentatoimea opiskelleet sijoittuvat taloushallinnon tehtäviin sekä yrityksissä että julkisessa hallinnossa ja työtehtävät liittyvät yritysten kirjanpitoon, kustannuslaskentaan, budjetointiin, investointien suunnitteluun ja taloushallinnon tietojärjestelmiin.
Tieto- ja palvelujohtaminen
Tieto- ja palvelujohtamisen opinnot antavat pohjan johtaa ja kehittää esimerkiksi yritysten toimitusketjuja, operaatioita ja palveluita nopeasti muuttuvassa ympäristössä tietojärjestelmiä ja analytiikkaa apuna käyttäen. Pääaine antaa valmiudet ymmärtää ja kehittää kokonaisvaltaisesti yritysten ja toimitusketjujen päätöksentekoa, riskien hallintaa, tietojärjestelmiä ja datan hallintaa, tuotantoa sekä uusien tuotteiden ja palveluiden tuomista markkinoille.
Tieto- ja palvelujohtamista opiskelleet työskentelevät useiden alojen asiantuntijatehtävissä kuten data-analyytikkoina, toimitusketjun hallinnan asiantuntijoina, strategiakonsultteina, palvelumuotoilijoina tai yksityisyrittäjinä esimerkiksi tietojärjestelmien, logistiikan, markkinoinnin tai taloushallinnon aloilla.
Markkinointi
Markkinoinnin pääaine antaa opiskelijalle käsityksen erilaisten markkinoiden toiminnasta ja asiakkaiden käyttäytymisestä sekä valmiudet hankkia markkinatutkimuksen avulla tietoa päätöksenteon tueksi. Markkinoinnin opiskelija oppii ymmärtämään, miten kehitetään kaupallisia strategioita, miten tunnistetaan ja suunnitellaan kilpailukeinoja ja miten nämä toteutetaan tehokkaasti.
Markkinointia opiskelleilla on valmiudet johtaa yrityksen tuotteiden tai brändin liiketoimintaa muun muassa tuotesuunnittelun, hinnoittelun, jakelukanavien ja markkinointiviestinnän (mainonnan ja myynninedistämisen) kautta.
Rahoitus
Rahoitusta pääaineenaan opiskelleet ymmärtävät yritysrahoituksen lähteisiin liittyviä menettelyitä, osaavat soveltaa rahoitusteorioita käytännön sijoitustoiminnassa ja käyttää tilastotiedettä rahoitusmarkkinoiden analysointiin. Opiskelijat saavat pohjan myös yritystoiminnan riskien analysointiin ja sijoituspäätösten vastuullisuusnäkökulmiin.
Rahoitusta opiskelleet työskentelevät tyypillisesti rahoitusalalla esimerkiksi pankeissa, pankkiiriliikkeissä, vakuutusyhtiöissä ja pääomasijoittajina. Muita tärkeitä työllistäjiä ovat liikkeenjohdon konsultointiyritykset, teollisuusyritykset, startupit ja julkiset instituutiot.
Taloustiede
Taloustieteen pääaine tarjoaa taidot taloustieteelliseen analyysiin ja auttaa muodostamaan kokonaiskuvan talouden toiminnasta, alkaen mikrotasolta kuluttajien ja yritysten strategisesta vuorovaikutuksesta aina makrotason kansainvälisiin talouspoliittisiin kysymyksiin asti. Pääaineesta valmistuneet osaavat soveltaa mallintamista ja tilastollisia menetelmiä taloudellisten ilmiöiden ymmärtämiseen, syy- ja seurausvaikutusten todentamiseen, sekä taloudellisten ongelmien ratkaisemiseen.
Taloustiedettä opiskelleet sijoittuvat työmarkkinoilla taloudellista asiantuntemusta ja analyyttistä ajattelukykyä vaativiin tehtäviin yrityksissä, rahoitussektorilla, tutkimuslaitoksissa, julkisessa hallinnossa ja kansainvälisissä järjestöissä.
Yritysjuridiikka
Yritysjuridiikan pääaine antaa perustiedot yritystoimintaa sääntelevistä oikeudellisista normeista ja niiden merkityksestä yrityksen toiminnan ja talouden johtamisessa. Ydinsisältöjä ovat sopimusjuridiikka, yhtiöoikeus, työoikeus sekä verotukseen liittyvät kysymykset kuten Suomen verojärjestelmä, yritysverotus ja kansainvälinen verotus. Pääaineopinnot suorittaneet osaavat ratkaista ja analysoida liikejuridisia ongelmia ja etsiä niihin myös liiketaloudellisesti parhaat ratkaisut.
Yritysjuridiikkaa opiskelleilla on laaja liikejuridiikan tuntemus, ja he työllistyvät erilaisiin asiantuntijatehtäviin yrityksissä, järjestöissä ja viranomaisissa, joissa edellytetään sekä liiketaloustieteiden että liikejuridiikan osaamista.