Kuinka voisimme kohdata toisemme avoimemmin, ystävällisemmin ja kunnioittavaisemmin?
Aalto Safer Space -projekti syntyi kolmen opiskelijan poikkitieteellisen työryhmän toiveesta tarjota Aallon yhteisölle matalan kynnyksen työkaluja inklusiivisempaan vuorovaikutukseen. Työryhmän jäseninä toimivat Riina Pesonen (visuaalisen viestinnän muotoilun kandidaattiohjelma) kuvittajana, Yasmin Najjar (elokuvaohjauksen kandidaattiohjelma) dramaturgina sekä Eli Saaresto (markkinoinnin kandidaattiohjelma) projektin vetäjänä. Avainelementtejä kuvituksille olivat lähestyttävyys, visuaalisuus sekä informatiivisuus. Töitä on nähtävissä fyysisissä tiloissa kampuksella sekä digitaalisesti sosiaalisessa mediassa.
Nimi ”Aalto Safer Space” toimii sanaleikkinä yhdistäen turvallisemman tilan periaatteet avaruuden kanssa. Sarjakuvissa käsitellään suostumusta, rajoja, mikroaggressioita, alkoholinkäyttöä sekä yleisellä tasolla vuorovaikutustaitoja. Näitä moniulotteisia kysymyksiä on lähestytty pohtivalla näkökulmalla sen sijaan, että niihin tarjottaisiin objektiivisia vastauksia.
Sarjakuvia on hyödynnetty Turvallisemman tilan periaatteet -työpajoissa Elokuvataiteen laitoksella ja Aalto-yliopiston ylioppilaskunnan järjestämissä häirintäyhdyshenkilökoulutuksissa. Lisäksi materiaaleja on käytetty kurssimateriaaleina Aallon kauppakorkeakoulussa sekä A! Peda Intro -kurssissa opetushenkilökunnalle. Sarjakuvia voi nähdä myös kiltahuoneilla, tapahtumatiloissa sekä muissa kampuksen tiloissa.
Mikäli tahdot tulostaa sarjakuvia omaan käyttöösi, löydät tiedostot alta.
Aalto Safer Space -projekti toteutettiin osana Aalto-yliopiston OASIS of Radical Wellbeing -hanketta hyvinvointilähettiläsroolin kautta, jonka tarkoituksena on edistää hyvinvointi- ja inkluusioasioita koko Aallon yhteisössä.
Kuinka tukea turvallisemman tilan syntymistä
Opettaja on keskeisessä roolissa turvallisemman tilan luomisessa kurssille tai koulutusohjelmaan. Turvallisen tilan luominen opetukseen mahdollistaa rauhallisen ja tasapuolisen keskustelun haastavista ja arkaluontoisistakin aiheista. Vuorovaikutukseen kannustava turvallinen tila kehittää kognitiivisia ja sosiaalisia taitoja ja tukee opiskelijajohtoista oppimista ja hyvinvointia.
Osallistavan ja turvallisen vuorovaikutuksen periaatteista sopimiseen löydät tukimateriaalia täältä.
Aloita kurssisi keskustelemalla opiskelijoiden kanssa ensimmäisellä opetuskerralla siitä, miten kurssilla toimitaan. Edellä mainitulla sivulla on opettajalle tarkoitettu kalvosetti, jonka voit ladata koneellesi ja näyttää opiskelijoille ennen keskustelun alkua. Varaa tarpeeksi aikaa keskustelulle. Kysy sitten mitä opiskelijat haluaisivat lisätä, poistaa tai muokata turvallisemman tilan säännöistä. Tämä riippuu hyvin paljon kurssin pedagogiikasta ja lähtökohdista kuten opiskelijamäärästä ja toimintatavoista. On tärkeää kuunnella opiskelijoita ja sallia jokaiselle halukkaalle mahdollisuus kertoa oma ajatuksensa. Vältä tungettelevia kysymyksiä tai tehtäväpurkuja joissa opiskelijan on pakotettu kertomaan itsestään, jotain sellaista mitä hän ei halua jakaa muiden kanssa. Kerro opiskelijoille, että on hyväksyttävää poistua tilasta hetkeksi ja pitää huolta omista rajoista tarpeen tullen. Sopikaa miten toimitaan, jos joku rikkoo turvallisemman tilan periaatteita. Periaatteisiin on hyvä palata joka tapauksessa myöhemmin.
Voit myös käyttää sarjakuvia keskustelun avaajana.
Meillä kaikilla on vastuu turvallisemmasta ilmapiiristä. Iso osa opiskelijan työstä tapahtuu erilaisissa ryhmissä toimien. Monimuotoinen ryhmä tukee uuden oppimista ja kuuluvuuden tunnetta. Yhteisten toimintatapojen sopiminen heti ryhmätyön alkaessa helpottaa sujuvaa työskentelyä ja vähentää väärinkäsityksiä, turhautumista ja viivästyksiä.
Jokaisen osallistujan on tärkeä sitoutua ryhmätyöskentelyyn ja pidä kiinni yhdessä sovitusta. Käykää läpi yhdessä tavoite, roolit, työnjako ja aikataulu. Jokaisella ryhmän jäsenellä on oma roolinsa ja oma osaamisensa jonka hän tuo osaksi yhteistä työskentelyä. Tämän ymmärtäminen tukee hyvinvointia. Työskentelyssä on tärkeää kunnioittaa yhdessä sovittua työnjakoa, aikataulua ja muiden käyttämää aikaa. Yllättävien tilanteiden varalle on hyvä sopia toimintatapa. Tässä toimii apuna tiimisopimus, löydät mallin täältä. Toisaalta, ryhmätyöskentelyssä on tärkeää muistaa myös armollisuus niin itseä kuin muitakin kohtaan.
Toisten oppimista tuet kehittävällä ja kannustavalla palautteella. Yhdessä asioista sopimalla ja avoimella vuorovaikutuksella ryhmätyötkin sujuvat mallikkaasti.
Lataa sarjakuvat tästä:
Lisää taiteilijalta
Riina Pesonen
Oasis of Radical Wellbeing
Sosiaalista kestävyyttä käytännössä.
- Julkaistu:
- Päivitetty: