Liikettä ja kehollisuutta aivojen eteen
Jo pieni määrä liikkumista voi virkistää aivoja ja rikastaa ajattelua.
Näitä asioita parhaillaan pohtii Liikkuva yliopistolainen -hanke, joka on UniSportin vetämä neljän yliopiston yhteinen hanke. Tavoitteena on edistää niin henkilöstön kuin opiskelijoiden liikkumista sekä liikunnallisen päivän ja toimintakulttuurin muodostumista osaksi arkea. Liikkeen lisäämisen tukeminen opiskelu- ja työpäivissä on tärkeää.
Lupa liikkua!
Liikunnanohjaaja ja yliopisto-opettaja Hanna Kosonen pohtii liikkuvaa työarkea sekä oppituntien liikunnallistamista artikkelissaan ”Lupa liikkua – yliopisto-opettajan vinkit liikehtivään arkeen”ja hyödyntää kaksoisrooliaan opetustyön ja liikunnan ammattilaisena. Hän haluaa kiinnittää huomion yliopistolaisten nykyiseen liikkumisen huolestuttavaan tilanteeseen:
– Siihen nähden, miten kiistatonta tutkimusnäyttö liikkumisen eduista on, on erikoista, miten satunnaisesti liikunta näkyy yliopistolaisten arjessa. Opiskelijoiden hyvinvoinnin tukeminen on toki kirjattu korkeakoulujen strategisiin tavoitteisiin ja useimpiin opetussuunnitelmiin. Opiskelijoille saattaa silti kertyä päivittäin noin 10 tuntia istumisaikaa. Myös työikäisten kunto heikkenee sitä mukaa, kun työurat pitenevät, hän toteaa.
Liikkeen lisäämisen tukeminen opiskelu- ja työpäivissä on tärkeää myös opetustilanteiden ulkopuolella. Esimerkiksi kokouskäytäntöjä voitaisiin kehittää liikkuvampaan suuntaan.
Taukoliikuntaa helposti työpäivään ja oppitunneille
Työskentelyn tauottamisesta on tutkitusti kokonaisvaltaista hyötyä. Taukoliikunta on helppo tapa lisätä liikettä arkeen ja vähentää paikallaan olemista työ- ja opiskelupäivän aikana. Osana Liikkuva yliopistolainen -hanketta UniSportin liikunnanohjaajat ohjasivat taukoliikuntavideoita, joita pääset katsomaan UniSportin verkkosivuilta. Voit hyödyntää videoita omassa työ- tai opiskelupäivässäsi tai oppitunneillasi opiskelijoiden liikuttamiseksi.
Liikkumista tukevien käytäntöjen opetteleminen ja niiden jakaminen on tärkeää. Kosonen kannustaa artikkelissaan yliopistolaisia pohtimaan yhdessä esimerkiksi kokouskäytäntöjä.
– Etäkokouksissa ja etäopetustuokioissa yritän hyödyntää mahdollisuuksia lepuuttaa silmiä ja samalla liikkua. Onkin hyvä pohtia, milloin kameran käyttösuositus on opetuksessa pedagogisesti perusteltua tai kokouksessa vuorovaikutuksen näkökulmasta välttämätöntä. Jos asialistassa tai opiskeltavana ei ole osioita, jotka vaativat visuaalisten esitysten katsomista tai koneen näppäilyä, niin osallistujat voivat esimerkiksi ulkoilla kuulokkeet päässä, hän toteaa.
Tiedäthän, että yliopistolaisena saat myös veloituksetta käyttöösi Break Pro –taukoliikuntaohjelmiston. Ohjelmisto on ladattavissa osoitteessa http://breakpro.fi/lataa ja mobiililaitteille sovelluskaupassa tunnistautuessasi yliopistolaiseksi. Voit asettaa Break Pron muistuttamaan sinua taukoliikunnasta haluaminasi aikoina, jolloin taukoliikuntaa tulee tehtyä säännöllisesti.
Vinkkejä arkiaktiivisuuden lisäämiseen
Pienillä teoilla ja valinnoilla jokainen voi muuttaa arkeaan aktiivisemmaksi. Klassisen ”valitsetko hissin vai portaat” lisäksi vaihtoehtoja arjen aktivointiin löytyy paljon.
UniSport tarjoaa monipuolisia matalan kynnyksen liikuntapalveluita arkeesi. Esimerkiksi Huolettomat Hartiat -taukojumppaan voit osallistua etänä veloituksetta. Taukojumppaan ja muihin online-palveluihin pääset tutustumaan UniSportin verkkosivuilla.
ARTIKKELIN LINKIT JA LISÄTIETOA:
Lue Hanna Kososen koko artikkeli – tai lähde liikkeelle ja kuuntele audioversio!
Lue lisää liikkumisen lisäämisestä arkeen UniSportin verkkosivuilta ja hyödynnä UniSportin veloituksettomia taukoliikuntapalveluja:
Liikkuva yliopistolainen -hanke on UniSportin vetämä neljän yliopiston yhteinen hanke, jossa ovat mukana Aalto-yliopisto, Hanken, Helsingin yliopisto ja Taideyliopisto. Hankkeeseen on saatu rahoitusta v. 2022-2024 Opetus- ja kulttuuriministeriöltä. Hankkeen tavoitteena on edistää henkilöstön liikkumista, sekä liikunnallisen työpäivän ja toimintakulttuurin muodostumista osaksi uutta hybridiarkea. Hankkeen toimenpiteet, kuten työmatkaliikuntaan kannustaminen, tukevat myös kestävän kehityksen tavoitteita.
Jo pieni määrä liikkumista voi virkistää aivoja ja rikastaa ajattelua.
Sosiaalista kestävyyttä käytännössä.