Liikettä ja kehollisuutta aivojen eteen
Taustaksi
Liikkuminen ymmärretään usein stereotyyppisesti urheiluna. Joskus liikuntaa tarjotaan hoitokeinoksi tavalla, joka voi jopa lisätä ahdistusta liikkeelle kannustamisen sijaan. Liikunta on kiistatta terveellistä ja on tietysti vain positiivista, jos tuliterät lenkkarit ja porukassa urheileminen innostavat liikkumaan. Olisi kuitenkin hyvä tiedostaa myös, että jo pieni määrä liikettä voi virkistää aivoja ja rikastaa ajattelua.
Liike ja liikkuminen ovat paljon muutakin kuin urheilua. Hyvinvointia ei ehkä parhaiten lisää pitkä lista tavoitteita, haasteita ja vaatimuksia, joita työstämällä työstetään. Kehollisuus voisikin näkyä arjessamme ja eri tilanteissa monin eri tavoin. Kuinka liikkumisesta voisi tulla normaali osa arkea? Voisiko kehollisuus kuulua kokoustamiseen ja olla tavallinen osa luentoja ja oppimista?
Viime vuosina olemme alkaneet ymmärtää kehon ja mielen yhteyttä entistä paremmin. Lisääntynyt asiantuntijatieto on vahvistanut ymmärrystämme liikkumisen ja kehollisuuden yhteydestä hyvinvointiimme. Samalla arjen pirstaleisuus, infoähky, kiire ja stressi ovat lisänneet huolta aivojemme toiminnasta ja hyvinvoinnista.
Aalto-yliopisto on liittynyt valtakunnalliseen Liikkuva opiskelu -ohjelmaan, sekä Liikkuva yliopistolainen -hankkeeseen, joiden tavoitteena on lisätä jaksamista ja parantaa opiskelukykyä, luoda vahvempaa osallisuutta, tiiviimpää yhteisöllisyyttä ja saavuttaa näin myös parempia oppimistuloksia. Uusia palveluja on kehitetty, joista esimerkkejä ovat lähiliikuntatuokiot, Break Pro -liikuntasovellus, livestream-tuokiot sekä valmiit taukoliikuntavideot.
Aaltolaisille on kampuksella tarjolla runsaasti erilaisia liikuntapalveluja. Hyvinvointireitti kutsuu hellittämään hetkeksi ja pohtimaan, miltä kulkeminen ja matkan varrella esiin nousevat teemat - tunteiden havainnointi, luontosuhteen vaaliminen, kehollisuus, rauhoittuminen ja kohtuullisuuden pohdinta - nostavat esiin.
Ohjeita
- Lue tausta-artikkeli Aivot liikkeelle! Kuinka kehollisuus parantaa hyvinvointia?
- Tutustu UniSportin Vähennä istumista ja paikallaan olemista - helposti materiaaliin
- Ota käyttöön Näin lisäät liikettä opetukseen, katso 6 vinkkiä! -sivujen materiaalit
- Tutustu ja löydä Vinkkejä hyvien tapojen luomiseen
- Tee Mindfulness-harjoituksia
Aivot liikkeelle! - Kuinka kehollisuus parantaa hyvinvointia?
Liike ja liikkuminen ovat paljon muutakin kuin liikunta.
⏰ ~4 min. |
Työskentelyn tauottamisesta on tutkitusti kokonaisvaltaista hyötyä. Taukoliikunta on helppo tapa lisätä liikettä arkeen ja vähentää paikallaan olemista työ- ja opiskelupäivän aikana. Osana Liikkuva yliopistolainen -hanketta UniSportin liikunnanohjaajat ohjasivat taukoliikuntavideoita, joita pääset katsomaan UniSportin verkkosivuilta. Voit hyödyntää videoita omassa työ- tai opiskelupäivässäsi tai oppitunneillasi opiskelijoiden liikuttamiseksi.
⏰ ~5 min. + paljon lisämateriaalia Unisportin sivuilla |
Vuonna 2022 toteutetun Opiskelijabarometrin mukaan opiskelijat toivovat fyysistä aktiivisuutta lisääviä ja istumista tauottavia opetuskäytäntöjä. Keväällä 2023 arvioitiin yliopiston liikkumisen edistämisen nykytilaa Liikkuva opiskelu -ohjelman tarjoamalla kyselyllä. Tuloksista kävi ilmi, että opetuksessa käytetään edelleen vähän opiskelijoita aktivoivia opetusmenetelmiä. Pitkien paikallaanolojaksojen katkaisulla on positiivisia vaikutuksia terveyteen ja oppimiseen, joten liikkeen integroiminen osaksi opetusta on hyödyllistä.
Katso kolmesta lyhyestä videosta vinkit, miten voit helposti integroida ja lisätä liikettä osaksi opetusta.
- Kannusta seisomaan luennon aikana
- Pidä taukoja luennon aikana
- Ilmoita liikkumismahdollisuuksista opetusmateriaaleissa
Vinkit tukevat opetushenkilöstöä luomaan aktiivisempia oppimisympäristöjä ja tukemaan opiskelijoiden terveyttä ja oppimista yliopistoyhteisössä. Lataa myös taukoa merkitsevät tarrat alta liitettäväksi osaksi opetusmateriaaliasi.
Syvennä osaamistasi ja osallistu myös valtakunnallisiin Aktiivinen ja hyvinvoiva korkeakoulu -hankkeen tarjoamiin maksuttomiin ”Liikkuva oppiminen - tauottamisen pedagogiikkaa” -webinaareihin ja/tai työpajoihin marraskuun alussa. Koulutus tarjoaa tietoa tauottamisen ja liikuskelun hyödyistä sekä helposti toteutettavia käytännön vinkkejä. Yksi webinaari järjestetään englannin kielellä.Ilmoittaudu liikkuva oppiminen - tauottamisen pedagogiikka webinaariin ja työpajoihin alta.
⏰ ~4 min. |
Jos pelkkä tieto hyvistä elämäntavoista riittäisi, suurin osa meistä liikkuisi enemmän, söisi terveellisemmin ja nukkuisi riittävästi. Toivottujen elämäntapojen omaksuminen on kuitenkin monella tavoin haastavaa, etenkin jos muutos tuntuu isolta, vieraalta tai vaikealta. Tässä on muutamia tutkimukseen perustuvia vinkkejä uusien tapojen luomiseen.
⏰ ~3 min. - ~19 min (harjoitusten kestot) |
Mindfulnessin ja muiden mieltä ja aivoja rauhoittavien harjoitusten avulla voimme palata tähän hetkeen, pysähtyä omien ajatustemme ja kehomme ääreen, mutta myös saada yhteyden ympäristöön. Sen ei tarvitse olla vaikeaa. Nämä harjoitukset löytyvät myös Spotifysta ja Apple Podcastina sekä Paras hetki päivässä -podcast-sarjan listalta.
- Julkaistu:
- Päivitetty: