Aallon pedagoginen koulutus opetushenkilökunnalle
Tutustu kevään 2025 kurssivalikoimaan ja ilmoittaudu!
Perustietoa Aallon pedagogisesta koulutuksesta
Pedagogisen koulutuksen tavoitteena on vahvistaa oppimiskeskeistä kulttuuria, kehittää opetuksen ja oppimisen laatua sekä tukea opettajien pedagogisen osaamisen kehittymistä Aallossa.
Pedagogisen koulutuksen lähtökohtana ovat osallistujat itse oman alansa asiantuntijoina sekä heidän kiinnostuksensa opetuksen kehittämiseen. Kaikki harjoitukset ja kehittämistehtävät liittyvät tiiviisti osallistujien omaan opetustyöhön. Tämä mahdollistaa tutkimuksellisen lähestymistavan oman opetuksen kehittämiseen omassa tieteenalassa.
Opetusryhmämme ovat monitieteisiä, mikä antaa eri alojen opettajille mahdollisuuden rikastuttaa omaa opetustaan erilaisilla näkökulmilla opetukseen ja sen kehittämiseen.
Aktiivisia oppimismenetelmiä hyödyntäen rakennamme kehitysorientoitunutta lähestymistapaa oppimiseen ja opetukseen Aallossa. Työskentelytapoihin kuuluvat esimerkiksi osallistava lähiopetus, pienryhmätyöskentely opetuskertojen aikana ja niiden välillä, itsenäiset kehittämistehtävät sekä verkkoympäristössä opiskelu.
Osaamistavoitteet
Suoritettuasi Aallon pedagogisen koulutuksen ydinkurssit, osaat:
- Tunnistaa yliopistopedagogiikan keskeiset käsitteet ja oppimiseen sekä opetukseen vaikuttavat tekijät.
- Kuvailla ja perustella oman pedagogisen lähestymistapasi.
- Suunnitella, toteuttaa, arvioida ja kehittää opetusta linjakkaasti.
- Tunnistaa ja käyttää systemaattisesti tarkoituksenmukaista palautetietoa ja itsearviointia opetuksesi kehittämisessä.
- Havainnoida ja arvioida opetusta eri oppimisympäristöissä.
- Osallistua pedagogiseen keskusteluun monitieteisessä ryhmässä sekä jakaa osaamistasi ja hyviä käytäntöjäsi.
Koulutus on tarkoitettu Aalto-yliopiston opetushenkilöstölle, ja se on maksutonta. Koulutus tarjoaa erinomaisen paikan verkostoitua muiden opetustyötä tekevien kanssa ja tutustua Aallon opetus- ja oppimiskulttuuriin. Rohkaisemme kaikkia opetustehtävissä toimivia ja oman opetuksensa kehittämisestä kiinnostuneita hakemaan kursseille.
Myös, mikäli aiemmista pedagogista opinnoistasi on kulunut jo pitkä aika, voi olla mielekästä osallistua kurssille ja päivittää osaamistaan.
Jos ilmoittautuneita on enemmän kuin kursseille voidaan ottaa, etusijalle asetetaan professorien ja lehtorien urapoluilla (tenure ja lecturer track) olevat sekä ne, joilla on runsaasti opetustehtäviä.
- Syyslukukauden kurssitarjonta julkaistaan ja ilmoittautuminen aukeaa toukokuun puolivälissä.
- Kevätlukukauden kurssitarjonta julkaistaan ja ilmoittautuminen aukeaa marraskuun puolivälissä.
Aallon pedagogisille kursseille ilmoittaudutaan Webropol-lomakkeella, joka on linkitetty kyseistä kurssitoteutusta mainostavaan aalto.fi-tapahtumasivuun. Yllä näkyvästä uutisesta löydät listan näistä kurssikohtaisista tapahtumasivuista.
Kursseille ei siis ilmoittauduta Sisu- tai Workday-järjestelmien kautta.
Ilmoittautuminen kursseille päättyy noin 3–4 viikkoa ennen kurssin alkua. Ilmoittautuneille lähetetään tieto kurssille hyväksymisestä tai hylkäämisestä noin 2–3 viikkoa ennen kurssin alkamista.
Katso myös usein kysytyt kysymykset alta!
Ydinkurssit
Ydinkursseilla kehität vahvaa pedagogista osaamista, omaa identiteettiäsi opettajana, saat työkaluja käytännön opetustyöhön, ja osallistut oppimiskeskeisen yhteisön ja kulttuurin kehittämiseen Aallossa. Ydinkurssit ovat laajuudeltaan 5 opintopistettä, eli suorittamalla kaikki neljä, voit koota 20 opintopisteen kokonaisuuden itsellesi. A! Peda Intro on esitietovaatimus muille ydinkursseille. Aloita matkasi sieltä!
A! Peda Intro (5 op)
Kurssi opastaa yliopistopedagogiikan perusteiden ja menetelmien pariin ja käynnistää Aalto-yliopiston yliopistopedagogisen koulutuksen.
Oppiminen ja opetus yliopistossa (5 op)
Tällä kurssilla kehität opetusajatteluasi sekä pohdit oppimisteorioiden vaikutusta opetukseesi, tieteenalasi opetuskulttuuria ja yliopistoa oppimisympäristönä.
Opetuksen suunnittelu (5 op)
Kurssilla työstetään omaa kurssia konstruktiivisen linjakkuuden näkökulmasta.
Opetusharjoittelu (5 op)
Kurssilla saat palautetta opetuksestasi ja pääset havainnoimaan muiden opetusta.
Temaattiset kurssit
Temaattisten kurssien valikoima vaihtelee kysynnän sekä ajankohtaisten tarpeiden, kuten Aallon opetussuunnitelmakauden mukaan. Temaattisilla kursseilla voit keskittyä kehittämään opetusosaamistasi sinulle ajankohtaisissa näkökulmissa, kuten opetuksen arvioinnissa, kestävyysteeman integroimisessa opetukseen tai erilaisten oppijoiden huomioimisessa. Temaattisten kurssien laajuus vaihtelee 1–5 opintopisteen välillä, ja jotkin niistä ovat suoritettavissa jatkuvasti ja täysin itsenäisesti. Suurin osa kursseista on englanninkielisiä. Temaattisia kursseja voit suorittaa niin paljon kuin haluat!
Ajankohtainen temaattisten kurssien valikoima:
Usein kysytyt kysymykset
Osaaminen ratkaisee, ei se, missä se on hankittu. Mikäli olet jo suorittanut pedagogisia opintoja jossakin toisessa organisaatiossa, sinulla on jo sitä kautta hankittu osaaminen ja voit osoittaa hankitun osaamisen tämän kyseisen organisaation virallisilla dokumenteilla. Aalto-yliopiston opetusosaamisen arviointiprosessissa katsotaan eduksi minkä tahansa organisaation järjestämä pedagoginen koulutus tai pedagogisen osaamisen kehittäminen muulla tavoin.
Kuitenkin, Aallon pedagoginen koulutus tarjoaa erinomaisen paikan verkostoitua muiden opetustyötä tekevien kanssa ja tutustua Aallon opetus- ja oppimiskulttuuriin, mistä syystä suosittelemme kursseille osallistumista kaikille.
Myös, mikäli aiemmista pedagogista opinnoistasi on kulunut jo pitkä aika, voi olla mielekästä osallistua kurssille ja päivittää osaamistaan.
A! Peda Intro on johdantokurssi Aallon pedagogisille kursseille, jossa rakennetaan pohja muille pedagogisille kursseille, tutustutaan Aallon oppimiskulttuuriin sekä verkostoidutaan muiden aaltolaisten kanssa. Tästä syystä suosittelemme vahvasti osallistumista A! Peda Introlle, vaikka olisitkin suorittanut vastaavan kurssin toisessa organisaatiossa.
Mikäli olet suorittanut vastaavan kurssin muualla, ole yhteydessä kurssin opettajiin varmistaaksesi hakukelpoisuuden seuraaville ydinkursseille.
Muualla suoritettuja pedagogisia opintoja ei ole tarvetta hyväksilukea Aaltoon, vaan ne käyvät sellaisenaan.
Emme hyväksilue muualla suoritettuja pedagogisia opintoja, sillä:
-
Osaaminen ratkaisee, ei se, missä se on hankittu. Mikäli olet jo suorittanut pedagogisia opintoja jossakin toisessa organisaatiossa, sinulla on jo sitä kautta hankittu osaaminen ja voit osoittaa hankitun osaamisen tämän kyseisen organisaation virallisilla dokumenteilla.
-
Aalto-yliopistossa ei ole mahdollisuutta suorittaa pedagogiikasta tutkintoa (esim. 60 opintopisteen opettajan pedagogista pätevyyttä), jonka osaksi pedagogiset opinnot voisi hyväksilukea, joten muualla suoritettuja opintoja ei ole tarvetta hyväksilukea.
Pedagogisen kurssin suorittamisen voi todentaa opintosuoritusotteella yhdessä kurssikuvauksen kanssa. Voit tulostaa oman opintosuoritusotteesi Sisusta, ja kurssikuvaus löytyy ladattavaksi kurssin MyCourses-työtilasta.
Voit myös pyytää osallistumistodistuksen Aallon pedagogisten opintojen suorittamisesta. Voit hakea todistusta suoritettuasi vähintään 20 opintopistettä Aallon pedagogisia opintoja, esimerkiksi neljä ydinkurssia. Huomioithan, että kurssit, joita olet suorittanut, tulee olla suoritettu ja rekisteröity Sisuun, kun täytät todistuspyyntölomakkeen.
Todistuksia allekirjoitetaan opetuksen vararehtorin toimesta kahdesti vuodessa:
- Saadaksesi todistuksen kesäkuussa, lähetä pyyntö toukokuun loppuun mennessä.
- Saadaksesi todistuksen joulukuussa, lähetä pyyntö marraskuun loppuun mennessä.
Siirry tästä todistuspyyntölomakkeeseen
Mikäli sinulla on aiheesta kysymyksiä, ota yhteyttä MyTeachingSupport-palvelun kautta.
Tarjoamme Aallossa pedagogisia kursseja henkilöstön täydennyskoulutuksena vaihtuvan opintopistemäärän vuosittain, mutta Aallossa ei voi suorittaa pedagogista pätevyyttä (60 op). 60 opintopisteen pedagogisten opintojen kokonaisuutta tarjoaa Suomessa usea oppilaitos; voit lukea lisää täältä: Opintopolku.
Muualla ja aiemmin hankittu osaaminen käsitellään aina jokaisessa oppilaitoksessa erikseen, oppilaitoksen omien hyväksilukuperiaatteiden vuoksi. Aallon pedagogisia opintoja ei siis suoraan hyväksilueta osaksi minkään oppilaitoksen pedagogisia opintoja, mutta on mahdollista, että Aalto-yliopistossa suoritettuja opintoja pystyy hyödyntämään osana tutkinnon suorittamista.
Aalto-yliopiston tarjoamien ydinkurssien suunnittelussa on huomioitu muiden suomalaisten yliopistojen yliopistopedagogisten opintojen tarjonta, ja pääsisällöt mukailevat näiden muiden yliopistojen tarjoamien yliopistopedagogisten perusopintojen sisältöjä. Käymme säännöllisesti keskustelua pedagogisten opintojen tarjonnasta ja niiden vastaavuudesta esimerkiksi Helsingin yliopiston kanssa.
Aalto-yliopiston pedagogiset ydinkurssit on suunniteltu linjakkaasti tukien osaamisen kehittymistä asteittain ja ne antavat kokonaiskäsityksen ja perustiedot yliopistopedagogiikasta sekä tukevat opettajaa oman opetuksensa suunnittelussa ja kehittämisessä.
Muuta tukea ja koulutusta Aalto-yliopiston opettajille
Aalto-yliopisto tarjoaa myös useita muita kursseja ja palveluja, jotka tukevat opetusosaamisesi kehittymistä ja hyvinvointiasi opettajana. Rohkaisemme sinua hyödyntämään koko palveluvalikoimaa tarvittaessa opettajan urasi aikana!
Opetus ja oppiminen
Ajankohtaiset asiat ja palvelut opettajille.
Opettajan käsikirja
Käytännön tietoa Aalto-yliopistossa opettamisesta.
Koulutus digitaalisen opetuksen tueksi
Opettajapalvelut järjestää säännöllisesti koulutuksia ja työpajoja yhteisten oppimisalustojen käyttäjille osaamisen kehittämisen tueksi. MyCourses, Panopto, Turnitin, Presemo
Elämänlaajuinen oppiminen
Aalto-yliopiston elämänlaajuisen oppimisen tarjonta auttaa sinua kehittämään osaamistasi alati muuttuvassa ympäristössä.
Oasis of Radical Wellbeing
Sosiaalista kestävyyttä käytännössä.
Wellbeing Desk ja Wellbeing Chat - hyvinvointia koko Aallon henkilöstölle
Matalan kynnyksen palvelupisteestä saat neuvontaa ja palveluohjausta työhyvinvointiin ja työkykyyn liittyvissä asioissa.
Yhteystiedot
Mikäli sinulla on kysymyksiä Aallon pedagogiseen koulutukseen liittyen, ota yhteyttä MyTeaching Support-palvelun kautta.