Hyvinvointia ja opiskelukykyä tukevat ryhmät, työpajat ja verkkomateriaalit
Etäopiskelua ja muuta toimintaa yhdessä (ei edellytä ennakkoilmoittautumista):
Theses & Tomatoes opinnäytetyöntekijöille
Mitä: yhteinen kirjoittamishetki, videoesittely englanniksi
Milloin: maanantaisin klo 10.00-11:30 (2.9.-16.12.2024)
Missä: Zoomissa, linkki: https://aalto.zoom.us/j/65199051815
Kenelle: kandi-, maisteri- ja tohtoriopiskelijoille
Tuntuuko sinusta, että et saa opinnäytettäsi työstettyä ja että olet jumissa? Onko sinulla vaikeuksia löytää rutiineja? Tai oletko epävarma, mitä opinnäytteesi osaa sinun tulisi työstää seuraavaksi? Tuntuuko opinnäytetyön työstäminen sinusta yksinäiseltä työltä? Haluaisitko työstää opinnäytetyötäsi yhdessä muiden samassa tilanteessa olevien kanssa?
Jos vastasit kyllä yllä oleviin kysymyksiin, olet oikeassa paikassa. Tule mukaan kirjoittamaan ja työstämään opinnäytetyötäsi yhdessä Zoomissa maanantaisin klo 10.00-11.30.
Tämän ryhmän tarkoitus on luoda mahdollisuuksia työskennellä ja työstää opinnäytetyötä yhdessä muiden samassa tilanteessa olevien kanssa. Kirjoittamishetkeen ei tarvitse ilmoittautua, tule vain paikalle! Tapahtuma on tarkoitettu kaikille Aallon opiskelijoille.
Jokainen kerta alkaa tasan klo 10:00 lyhyellä, 15- 30 minuutin alustuksella tai keskustelulla kiinnostavasta opinnäytetyön työstämiseen liittyvästä teemasta (esim. tavoitteiden asettelu, ajanhallinta, akateeminen kirjoittaminen). Tämän jälkeen osallistujat saavat halutessaan jakaa oman työstämistavoitteen muille, jonka jälkeen opiskelijat työstävät omaa opinnäytetyötään kahden työstämisjakson verran (25-30 min). Näiden välissä on tauko, jonka aikana voi kysyä kysymyksiä tai tehdä taukojumppaa. Kirjoittamishetki päättyy aina päivän vinkkiin.
Tapahtumaa ohjaavat asiantuntijat Aallon tohtorinkoulutuspalveluista, kielikeskuksesta, oppimiskeskuksesta ja Starting Point of Wellbeing:stä. Tapahtuman kieli on englanti, mutta tapahtumassa saa keskustella ja kysyä myös ruotsiksi tai suomeksi. Keskusteluihin osallistuminen ja jakaminen on täysin vapaaehtoista – voit myös tulla vain työskentelemään.
Syksyn 2024 teemat (pienet muutokset mahdollisia)
Date | Theme of introduction |
2.9. | Welcome to Theses & Tomatoes! |
9.9. | Information searching |
16.9. | Reference management tools -EndNote |
23.9. | Being stuck – what to do when writing is hard? |
30.9. | Academic Writing & Writing Clinic info |
7.10. | Motivation & Thesis |
14.10. | Academic Writing & Writing Clinic info |
21.10. | Academic Writing & Writing Clinic info |
28.10. | Tackling challenges in academic writing |
4.11. | Academic Writing & Writing Clinic info |
11.11. | Recovery |
18.11. | Time Management |
25.11. | Goal setting with SMART-method |
2.12. | Psychology student’s tips for thesis writing |
9.12. | Academic Writing & Writing Clinic info |
16.12. | Academic Writing & Writing Clinic info |
Etkö saa opiskelua alulle? Onko sinulla vaikeuksia löytää rutiineja? Tuntuuko opiskelu yksinäiseltä työltä? Haluaisitko opiskella yhdessä muiden samassa tilanteessa olevien kanssa etänä? Tule mukaan opiskelemaan ohjatusti ja nappaa vinkit tehokkaampaan työskentelyyn Pomodoro-tuokioista!
Lue lisää ja tarkasta aikataulu ja Zoom-linkit: Opiskelu käyntiin Pomodoron avulla | Aalto-yliopisto
Ryhmät ja työpajat suomeksi (ennakkoilmoittautuminen)
Back on Track - Tauolta tutkintoon -workshopsarja 8.10. & 29.10.2024
Lue lisää ja illmoittaudu: Tauolta tutkintoon - Back on track –työpajasarja 8.10. & 29.10.2024 | Aalto-yliopisto
Aallon opintopsykologien kehittämä opintopisteytetty ryhmämuotoinen verkkokurssi järjestetään myös syksyllä 2024! Haluaisitko parantaa opiskeluhyvinvointia ja -taitoja mielekkäällä tavalla vertaistukea hyödyntäen? Kurssin käytyäsi tunnistat omaan opiskelukykyyn ja opiskeluhyvinvointiin vaikuttavia tekijöitä sekä ymmärtät näiden merkityksen mielekkäästi sujuvan opiskelun kannalta. Lisäksi opit taitoja, joilla pitää yllä omaa opiskelukykyään ja opiskeluhyvinvointiaan yliopisto-opiskelussa.
Lue lisää: Mind & Study - Hyvinvoivan opiskelijan työkalupakki (3op) toisessa jaksossa | Aalto-yliopisto
Ryhmät ja työpajat englanniksi (ennakkoilmoittautuminen)
Do you want to improve your study wellbeing and skills using peer support and researched information? After taking this course, you will recognize the factors that affect your own ability to study and your wellbeing, and you will understand the importance of those in terms of meaningfully smooth studying. In addition, you will learn skills with which you can achieve study goals, which are meaningful to you, without sacrificing your own wellbeing.
Verkkomateriaalit
Mindfulnessin ja muiden mieltä ja aivoja rauhoittavien harjoitusten avulla voimme palata tähän hetkeen, pysähtyä omien ajatustemme ja kehomme ääreen, mutta myös saada yhteyden ympäristöön. Sen ei tarvitse olla vaikeaa. Tervetuloa mukaan!
Paras hetki päivässä - Aalto-yliopiston psykologipodcast
Podcastissa psykologit miettivät ajankohtaisia hyvinvointiin liittyviä teemoja kuten sitä, miten saisi etäopiskelun sujumaan paremmin, sekä yleisiä ohjauksessa vastaan tulevia aiheita kuten motivaation löytämistä, itsensä johtamista tai stressinhallintaa. Kuulet myös miten Aallon opiskelijapalveluiden psykologit huolehtivat omasta hyvinvoinnistaan.
Podcast sopii sinulle, jos olet kiinnostunut opiskeluun ja hyvinvointiin liittyvistä psykologian teemoista. Podcast on suunnattu Aallon opiskelijoille ja työntekijöille.
https://www.aalto.fi/fi/podcastit/paras-hetki-paivassa-podcastit
Aallon englanninkielinen psykologipodcast The Best Thing Today löytyy täältä: https://www.aalto.fi/en/podcasts/the-best-thing-today-podcast-series
Podcastit löytyvät myös Spotifysta sekä Applen ja Googlen podcasteista.
Oletko pohtinut, mitä opiskelu sinulle merkitsee, miten opit parhaiten tai miten opiskelun saa sujumaan hyvin? Opiskelutaidot koostuvat monesta osa-alueesta, kuten eri opiskelumenetelmien hallitseminen, itsensä johtaminen, yhteisössä toimiminen ja omien tunteiden säätely. Opiskelutaitoja voi oppia ja näiltä sivuilta löydät ideoita taitojen kehittämiseen sekä linkkejä lisämateriaaleihin.
MyCourses-verkkokurssit
Tästä löydät MyCourses-verkkokurssit pääosin suomeksi. Jos etsit englannin tai ruotsin kielisiä verkkokurssejamme, vaihda tämän sivun kieli kyseiselle kielelle.
Vetkutteletko ja viivytteletkö tehtävien tekemistä? Koetko ehkä olevasi aikaansaamaton? Tuntuuko, että aika menee hukkaan? Jos kyllä, ei hätää, olet todennäköisesti ihan normaali yliopisto-opiskelija: Lähes kaikki opiskelijat yliopistossa ovat ajoittain aikaansaamattomia. Jos aikaansaamattomuus kuitenkin vaivaa sinua ja haluaisit oppia olemaan aikaansaavempi, hyppää mukaan tämän verkkomateriaalin pariin, ja opi itsestäsi ja siitä miten voit saada paremmin aikaan.
Aikaansaamisen aakkoset - materiaalipaketti sisältää tietoa aiheesta, sekä erilaisia tehtäviä, jotka auttavat aikaansaamisessa. Tehtävät ovat erityisen tärkeitä juuri tässä aiheessa: aikaansaaminen on taito, jota pitää harjoitella käytännössä. Aikaansaamattomalle käy helposti niin, että tehtäviin ei tule tartuttua tiedosta ja hyvistä aikomuksista huolimatta. Näin voi käydä myös tämän verkkomateriaalin kohdalla. Siksi on erityisen tärkeää, että tartut tämän verkkomateriaalin tehtäviin.
Materiaalipaketti koostuu kahdesta osasta. Ensimmäisessä osassa (Mistä aikaansaamattomuudessa on kysymys?) käsitellään aikaansaamattomuutta ilmiönä sekä erilaisia aikaansaamattomuuten vaikuttavia tekijöitä. Sen avulla voit oppia ymmärtämään paremmin mistä juuri sinun aikaansaamattomuudessasi voi olla kysymys. Toisessa osassa (Tehtäviä, jotka auttavat saamaan aikaan!) on erilaisia näkökulmia ja tehtäviä, joita tekemällä harjoittelet aikaansaamista ja samalla oppit saamaan aikaan.
Kurssi löytyy MyCourses -alustalta suomeksi ja englanniksi.
Ajanhallinnan ja kalenterin käytön opettelu kuulostaa tylsältä ja puuduttavalta, ja monesti se laitetaan samaan sarjaan oman arjen budjetin teon kanssa. Miksi käyttää aikaa sellaisen opetteluun? Kuulostaako tutulta: "Osaanhan minä suunnitella, mutta ongelmani on aikaansaaminen!", "Suunnittelen kyllä, mutta aika ei riitä kaikkeen mitä pitäisi tehdä!" Tällä verkkokurssilla pureudutaankin ajanhallinnan avulla noihin kahteen yleiseen ongelmaan: liikaa tekemistä tai vaikeuksia saada aikaan.
Ajanhallinta ei ole vain velvollisuuksien hoitoa, vaan sen kautta sinulle tulee näkyväksi se, mihin aikasi oikeasti menee ja miksi. Taustalla on tärkeä, ehkäpä ihmisyyden tärkein kysymys: mihin aikasi käytät tällä pallolla kun elämä on rajallista? Kalenteri kertoo paljon siitä, mihin aikasi todellisuudessa menee. Vastaako kalenterin sisältö sitä, mitä arvostat ja mikä on sinulle tärkeää? Viekö se kohti jotain sinulle merkityksellistä? Jos ei, minkä pitäisi muuttua?
Tämä verkkokurssi tarjoaa mahdollisuuksia:
- tarkastella omaa ajankäyttöäsi osana itsensä johtamisen taitoja
- opetella ajankäytön suunnittelua ja aikataulussa pysymistä
- oppia uusia taitoja ja kerrata jo osaamaasi
Mistä tämä materiaali löytyy?
Mycourses-sivulta: https://mycourses.aalto.fi/course/view.php?id=19499
Miksi tällä kurssilla kannattaa tehdä myös tehtäviä?
Tehtävät voivat aluksi tuntua työläiltä, mutta niiden avulla opiskelijat ovat saaneet konkreettisia muutoksia arkeensa. Pelkästään ajanhallinnasta lukeminen ilman tekoja on sama kuin pänttäisit ravinto-opasta muuttamatta mitään ruokavaliossasi tai juttelisit personal trainerin kanssa säännöllisesti koskaan menemättä varsinaisesti toteuttamaan saamiasi ohjeita salille. Otathan siis aikaa kotitehtäville!
Tämä kurssi voi sopia sinulle, jos...
- Huomaat, että usein väsytät itsesi tai olet henkisesti kovilla
- Ajatukset itseäsi kohtaan ovat kriittisiä ja arvioivia
- Piiskaat itseäsi yhä kovempiin suorituksiin ja vaadit itseltäsi enemmän kuin keneltäkään muulta
- Olet muuten vain tyytymätön elämääsi tai sinun on vaikea saada yhteyttä tunteisiisi
- Haluat tutkia, mitä itsemyötätunto oikein on
Kun olet ystävällinen itsellesi, voit elää täydesti, pelkäämättä etkä uuvu. Ystävällisyys itseä kohtaan toimii polkuna menestykseen, koska ystävällisyys auttaa sinua suuntautumaan uudelleen kohdatessasi esteitä ja vaikeuksia. Pystyt paremmin kohdata vaikeat tunteesi tai hankalan palautteen ja löydät itsestäsi voimia yrittää uudelleen.
Myötätunto auttaa paremmin kuin kova itsekritiikki, vaikka oletkin ehkä tottunut ajattelemaan, että olemalla ankara itsellesi pääset parhaisiin suorituksiin. Myötätunnon puute saattaa näkyä perfektionismina, omien saavutusten vähättelynä tai vetkutteluna ja näin estää sinua olemasta paras mahdollinen itsesi!
Tämä kurssi koostuu mindfulness-harjoituksista, joiden avulla voimme kehittää hyväksyvää ja myötätuntoista suhtautumista itseemme. Mindfulness tarkoittaa hyväksyvää tietoista läsnäoloa ja auttaa meitä havainnoimaan ympäristöä sekä omia ajatuksia, tunteita ja kehon tuntemuksia juuri sellaisina kuin ne ovat.
Kurssi löytyy MyCourses -alustalta https://mycourses.aalto.fi/course/view.php?id=19559
Kaipaatko työkaluja stressin ja ahdistuksen vähentämiseen?
Mindful Tools for Stress Management –itseopiskelumateriaalin avulla
- olemaan läsnä hetkessä
- havaitsemaan tarkemmin omia ajatuksia, tunteita ja kehon viestejä
- hyväksyvää ja myötätuntoista suhtautumista itseen
- keinoja stressin vähentämiseen
Mindfulness tarkoittaa hyväksyvää tietoista läsnäoloa ja auttaa meitä havainnoimaan ympäristöä sekä omia ajatuksia, tunteita ja kehon tuntemuksia juuri sellaisina kuin ne ovat. Säännöllinen mindfulness-harjoittelu auttaa vähentämään stressiä ja ahdistusta sekä lisää itsetuntemusta.
Kurssi löytyy MyCourses -alustalta https://mycourses.aalto.fi/course/view.php?id=23144
MyCourses -alustalta löydät Urasuunnittelu - kohti mielekästä työtä -materiaalia suomeksi: https://mycourses.aalto.fi/course/view.php?id=19783
MyCourses -alustalta löydät Career Planning –urasuunnittelutehtäviä englanniksi: https://mycourses.aalto.fi/course/view.php?id=19069
Omat vahvuudet – itseopiskelumateriaalin avulla pääset työstämään omia vahvuuksiasi
Opiskelussa huomio kääntyy usein siihen, mitä ei vielä osata ja mitä kaikkea pitäisi vielä oppia. Kasvaminen ja kehittyminen ovatkin elämän mittainen prosessi. Toisinaan on kuitenkin hyvä pysähtyä aktiivisesti pohtimaan mitä kaikkea jo osaat, missä olet hyvä. Meillä kaikilla on valtavasti vahvuuksia ja potentiaalia, joskus voi tuntua haastavalta kertoa siitä tai löytää omalle osaamiselle sanoja. Tämän Omat vahvuudet -itseopiskelumateriaalin tehtäviä tehdessä pääset aktiivisesti pohtimaan hyviä puoliasi.
Parhaan hyödyn tehtävistä saat irti tekemällä kaikki kuusi tehtävää, mutta ne toimivat irrallisinakin. Aikaa yhteen tehtävään menee n.15 - 30min riippuen omasta työskentelytahdistasi.
Kurssi löytyy MyCourses -alustalta https://mycourses.aalto.fi/course/view.php?id=23480
Oma stressitila on tärkeä tunnistaa ja löytää itselle sopivat keinot päästä välillä palautumaan.
Pitkäkestoinen stressi voi heikentää hyvinvointiamme monilla eri tavoin. Stressi vaikuttaa usein myös suoriutumiseen opinnoista ja jatkuva, voimakas stressi on yhteydessä heikompaan opintomenestykseen. Tämän itseopiskelumateriaalin tarkoitus on antaa sinulle työkaluja tunnistaa oma stressisi sekä edistää omaa palautumistasi.
Itseopiskelumateriaali koostuu kahdesta pääosiosta ja kolmannesta lisätieto-osiosta:
1. Osiossa "Stressi ja sen tunnistaminen" käymme läpi, mitä stressi on ja kuinka stressin voi tunnistaa. Osiossa kerrotaan, miten stressi voi vaikuttaa kehoon, mieleen, tunteisiin ja toimintaan. Pääset myös pohtimaan, mitkä hälytysmerkit saavat juuri sinut huomaamaan, että stressitasosi on nyt koholla. Osiossa kerrotaan myös stressin yhteydestä vireystilaan ja harjoitellaan oman vireystilan kuulostelua. Lisätietona voit vielä lukea, miten stressi vaikuttaa aivojen toimintaan ja tiedonkäsittelyyn.
2. Osiossa "Palautuminen ja voimavarat" lähdemme harjoitusten avulla tutkimaan omaa stressiäsi, palautumistasi ja voimavarojasi tarkemmin. Aluksi kartoitat, millaisia vaatimuksia stressisi taustalta löytyy. Seuraavaksi tutkailet tarkemmin, millaisia tunteita stressi sinussa aiheuttaa ja onko stressin taustalla kenties elämä, joka ei vastaa omia arvojasi. Harjoituksissa pääset pohtimaan myös, millaisia voimavaroja sinulla on omassa elämässäsi sekä millaisia keinoja käytät arjessasi psykologisen palautumisen edistämiseksi.
Lopuksi-osion kysymykset auttavat sinua kokoamaan yhteen, mitä sinä olet oppinut omasta stressistäsi, palautumisestasi ja omista voimavaroista itseopiskelumateriaalin aikana. Kysymysten avulla hahmotat, pitäisikö sinun vielä palata uudestaan johonkin materiaalin osioista ja mihin stressinsäätelyn osa-alueeseen sinun tulisi jatkossa erityisesti kiinnittää huomiota.
Kurssi löytyy MyCourses -alustalta: https://mycourses.aalto.fi/course/view.php?id=23493
Keskittymistreeni -verkkokurssi
- Alkaako ajatus harhailla, kun pitäisi lukea tenttiin?
- Tuntuuko yhteen asiaan keskittyminen kerrallaan hankalalta?
- Löydätkö itsesi selaamasta puhelimella somea, kun pitäisi opiskella?
Et ole yksin! Suurin osa opiskelijoista kokee opintojensa aikana keskittymisen haasteita, mutta onneksi omaan keskittymiskykyyn voi myös vaikuttaa. Aallon opintopsykologit ovat valmistaneet tutkittuun tietoon perustuvan Keskittymistreeni -verkkokurssin, jonka avulla voit vahvistaa keskittymisen taitojasi ja löytää käytännön ratkaisuja keskittyneen työskentelyn mahdollistamiseen opinnoissasi.
Verkkokurssin avulla opit mitä keskittyminen oikeastaan tarkoittaa ja millaiset asiat siihen vaikuttavat. Opit kurssin aikana myös tunnistamaan keskittymistäsi vahvistavia tekijöitä ja pääset treenaamaan pitkäjänteisen keskittymisen kykyä. Kurssi sopii kaikille opiskelijoille riippumatta keskittymiskyvyn lähtötasosta ja se suoritetaan itsenäisesti työskennellen.
Löydät verkkokurssin osoitteesta: https://mycourses.aalto.fi/course/view.php?id=34928
Opiskelutaidot
Opiskelutaidot koostuvat monesta osa-alueesta, kuten eri opiskelumenetelmien hallitseminen, itsensä johtaminen, yhteisössä toimiminen ja omien tunteiden säätely. Opiskelutaitoja voi oppia ja näiltä sivuilta löydät ideoita taitojen kehittämiseen sekä linkkejä lisämateriaaleihin.
Personal Impact
Personal Impact tuo esille Aalto-yliopiston kursseja, joissa käsitellään arvoja, merkityksellisyyttä, itseohjautuvuutta, sosiaalista vaikuttavuutta sekä yksilön ja koko yhteisön hyvinvointia
Starting Point of Wellbeing
Starting Point of Wellbeing tarjoaa opiskelijoille matalan kynnyksen ohjausta hyvinvointiin ja opiskelukykyyn liittyvissä asioissa. Tältä sivulta löydät tietoa mm. ajanvarauksettomasta drop-in ohjauksesta, tapahtumista, asiantuntijoiden ajanvarauksellisesta ohjauksesta ja kampuksen hyvinvointireitistä.
Mistä saan ohjausta ja tukea?
Ohjausta ja tukea opintojen suunnitteluun, opiskeluhyvinvointiin ja urapohdintoihin Aallon opiskelijoille.
Oppimispalvelut
- Julkaistu:
- Päivitetty: