Kurssipalaute osana kurssin elinkaarta
Kurssipalaute osana kurssin elinkaarta
Aalto-yliopistossa opiskelijapalautetta ohjaavat seuraavat keskeiset periaatteet: palaute on vuorovaikutteista, vaikuttavaa ja virtaviivaista. Palaute mahdollistaa osaltaan inklusiivista oppimiskulttuuria. Näillä periaatteilla tuetaan avoimen palautekulttuurin kehitystä. Se tarkoittaa, että palautetta on helppoa antaa, sitä annetaan rakentavasti, siitä keskustellaan aktiivisesti ja sitä käytetään edistämään vuorovaikutusta sekä opetuksen ja oppimisen kehittämistä.
Palautteen antaminen nähdään kurssielementtinä, joka suunnitellaan vastaavasti kuin vaikkapa kurssin arviointi. Suunnittelun voi jakaa kolmeen vaiheeseen: mitä on hyvä tehdä ennen kurssia, kurssin aikana ja kurssin jälkeen. Tarkempaa tietoa kurssipalautejärjestelmän ajastuksista löydät puolestaan täältä.
Kurssia suunniteltaessa on hyvä tehdä katsaus aiempaan palautteeseen ja reflektoida, miltä osin se johtaa muutoksiin tämänkertaisessa toteutuksessa. Myös kurssin aikana kerättävä palaute suunnitellaan: millaisesta palautteesta on hyötyä ja milloin ja mikä olisi kätevin kanava palautteen keräämiseen.
Pähkinänkuoressa:
- Katso kurssin edellisen toteutuksen palautetta, mikäli mahdollista, ja tee muutoksia tarpeen ja oman harkintasi mukaan. Aiempien kurssien kurssipalautteeseen pääset PowerBI:ssa ja toistaiseksi myös käytöstä väistyneessä Webropolissa (ennen 1.11.2023 päättyneet kurssit). Mikäli kehitystoimet on suunniteltu ja toteutettu jo edellisen kurssitoteutuksen jälkeen, voit keskittyä kohtiin 2 ja 3.
- Suunnittele kurssisi palautekäytänteet: muotoile kysymykset kurssinaikaista palautetta ja kurssin loppupalautekyselyä varten. Voit kerätä myös kurssinaikaisen palautteen MyCoursesin kurssipalautetyökalulla. Käytännön askelet kysymysten lisäämisen löydät täältä.
- Varaa kurssilta aikaa palautekäytänteiden läpikäyntiin opiskelijoiden kanssa sekä palautteen keräämiseen. Tämän on todettu johtavan korkeampaan vastausprosenttiin loppupalautteessa.
On tärkeää kertoa opiskelijoille kurssin alussa aiemmasta palautteesta ja sen perusteella tehdyistä toimenpiteistä tai kertoa, miksi kyseinen ratkaisu on perusteltu muutostoiveesta huolimatta. Kurssin alussa kannattaa myös kertoa, miten ja miksi palautetta tullaan kurssin aikana keräämään.
Kurssinaikaista palautetta voit kerätä MyCoursesin palautetyökalulla. Myös vähemmän muodolliset palautekeskeskustelut opiskelijoiden kanssa ovat hyvä tapa saada palautetta. Kurssinaikasiin palautekyselyihin kannattaa valita teemoja, jotka hyödyttävät opiskelijoiden tukemista kurssin aikana, ja jättää kokonaisvaltaiseen kurssin kehittämiseen tähtäävät kysymykset kurssin loppupalautteeseen.
Kerättyyn palautteeseen reagoidaan antamalla vastapalautetta. Sen voi tehdä esimerkiksi luennon alussa suullisesti.
Pähkinänkuoressa:
- Informoi kurssisi opiskelijoita palautekäytänteistä: milloin ja miten.
- Varaa aikaa palautteen keräämiseen ja kerro palautteen tärkeydestä. Saat palautekyselyn tulokset vain, jos vastaajamäärä on 5 tai enemmän.
- Vastaa kurssin aikana saamaasi palautteeseen.
Kurssin lopuksi Aalto yliopiston automatisoitu palautejärjestelmä lähettää loppukyselyn, johon opettajalla on mahdollisuus lisätä omia kysymyksiään. Palautekysely on avoinna opiskelijoille viikon ennen kurssin loppumista, ja voit katsoa kurssin väliraporttia heti, kun vastaajia on viisi tai enemmän. On siis mahdollista kommentoida annettua palautetta jo viimeisellä luennolla. Näin muistutat opiskelijoita palautteen antamisesta ja motivoit heitä siihen.
Reflektoi saamaasi palautetta oman opettajuutesi kehittämisen sekä kurssin kehittämisen näkökulmista. Vastaa loppupalautteeseen kurssin jälkeen. Sen voit tehdä helposti MyCoursesin kurssipalautetyökalussa. Vastapalaute on opiskelijan näkökulmasta palkitsevaa, ja se vahvistaa vuorovaikutteista palautekulttuuria sekä kurssillasi että laajemmin Aallossa.
Tutustu kurssipalautetyökaluun MyCoursesissa! Voit lisätä kysymyksiä kurssisi loppukyselyyn MyCoursesin kurssipalautetyökalussa jo kuukautta ennen kurssin alkamista. Lisäksi voit suunnitella ja ajastaa kurssinaikaisia kyselyitä kurssillesi.
Kurssipalaute Aalto-yliopistossa
Kurssipalaute on ainutlaatuinen osa Aalto-yliopiston palautekokonaisuutta, sillä se tavoittaa opiskelijat läpi heidän opintojensa systemaattisesti koko Aallossa. Kurssipalautteen hyödyntäminen on tärkeä osa opetuksen ja koulutuksen kehittämistyötä sekä opiskeluun liittyvien palveluiden kehittämistä ja laadunvarmistusta. Kurssipalautetyökalu löytyy MyCoursesista. Kerättyä palautetta käytetään usealla eri tavalla ja tasolla ja sen hyödyntämiseen kiinnitetään erityistä huomiota Aallossa.
Kurssipalautetyökalun ohjeiden pääsivu
Aalto-yliopistossa kerätään kurssipalautetta lähes kaikilta kursseilta. Näiltä sivuilta löydät opettajan ohjeita kurssipalautetyökalun käyttöön.
Kurssipalautekysymykset
Tälle sivulle on koottu tietoa kurssipalautekyselyn sisällöstä. Löydät täältä Aallon yhteiset kysymykset, oman koulusi kysymykset sekä tietoa kurssikohtaisista kysymyksistä ja vinkkejä niiden muotoiluun.
Kurssipalautteen hyödyntäminen ja raportit
Kurssipalautteen hyödyntämiseen kiinnitetään Aalto-yliopistossa erityistä huomiota. Sitä käytetään laajan vaikuttavuuden aikaansaamiseksi useilla eri tavoilla: kurssipalautetta hyödynnetään kurssien ja opetuksen kehittämisessä mutta myös opetussuunnitelman kehittämistyössä, opettajien kehityskeskusteluissa sekä muussa strategisessa ja pedagogisessa kehittämisessä. Tärkeänä työkaluna monitasoisessa kehittämistyössä toimivat erilaiset raportit. Opettajille ja johdolle on olemassa omat kattavat raportit, minkä lisäksi kaikki Aalto-yliopiston työntekijät näkevät yhteenvedon kurssipalautteen yhteisistä Aalto-kysymyksistä. Tälle sivulle on koottu tietoa kurssipalautteen hyödyntämisestä ja saatavilla olevista raporteista. Sivun loppuun on koottu palautteen käsittelyn ohjeita.