Uutiset

5G-radiolupa Otaniemeen

Euroopan paras, yliopiston käytössä oleva 5G testi- ja koeverkko vauhdittaa alan tutkimusta.
Aalto University / Datacenter at Otaniemi / photo: Linda Koskinen

Traficom on myöntänyt Aalto-yliopiston tietoliikenne- ja tietoverkkotekniikan laitokselle radioluvan 5G -tutkimukseen, tuotekehitykseen ja opetukseen. Taajuusalue kattaa koko 60 MHz:n taajuuskaistan välillä 3640–3700 MHz. Kolmivuotisen taajuusluvan ansiosta Otaniemessä on mahdollista tehdä kokeellista tutkimusta aidossa 5G-testiympäristössä. Testiverkon niin sanottu NB-IoT tukiasema asennetaan 700 MHz alueelle Dipolin katolle lähiviikkojen aikana.

”Tämä taajuuslupa mahdollistaa tutkimuksen aidossa 5G-testiympäristössä ja täydentää jo aiemmin aloitetun 5G-testiverkon käyttömahdollisuuksia", professori Raimo Kantola kertoo.

Uusia taajuuksia käyttävät 5G-tukiasemat tulevat Otaniemessä vuonna 2015 käyttöönotettujen 4G-tukiasemien rinnalle saman ohjauksen alle.

"Testiverkosta löytyy kaikki 5G-komponentit taajuuksista tukiasematekniikkaan, tarpeellinen tietoturva ja useita avoimen koodin sekä verkkovalmistajien runkoverkkoja. Näistä muodostuu Euroopan paras, yliopiston käytössä oleva 5G testi- ja koeverkko. Komponenteista voidaan räätälöidä sopivin kokonaisuus kaikelle tarvittavalle kokeelliselle tutkimukselle", professori Kantola jatkaa.

5G-tutkimus laajenee

Aalto-yliopisto on mukana useissa uusissa vuoden alkupuolella käynnistyvissä 5G-tutkimusprojekteissa. Projekteissa tutkitaan esimerkiksi älykkäiden sähköverkkojen suojaustoimintojen kehittämistä tai automaattisen ajamisen mahdollistamista kaduilla.

”Näissä projekteissa 5G-verkko on avainroolissa, sillä 5G-verkko on teknologialoikan mahdollistaja”, Kantola toteaa.

”Koska 5G:tä tullaan käyttämään myös teollisissa ympäristöissä, joissa vaatimukset verkolle ovat erityisen kovia, on tärkeää, että tekniikan sopivuus eri käyttötarkoituksiin voidaan kokeellisesti varmistaa ennen varsinaista tuotekehitystä. Oman taajuusluvan ansiosta voimme käyttää testiverkkoa kaikkien tutkimuskumppaneiden kanssa vapaasti, kunhan noudatamme luvan normaaleja määräyksiä. Kutsumme mukaan myös uusia yrityksiä”, Kantola jatkaa.

Tulevaisuudessa useasta projektista koostuva laaja tutkimusympäristö on myös opiskelijoiden käytössä. Aalto-yliopistolla on käytössään neljännes Suomeen rekisteröidyistä mobiiliverkkotunnuksista. Tämä mahdollistaa kymmenen erillisen mobiiliverkon käytön samanaikaisesti eri tarkoituksiin tutkimuksen ja opetuksen tarpeiden mukaisesti.

”Taajuuslisenssin mahdollistama testiverkko auttaa meitä myös parantamaan tietoliikennealan opetusta. Tulemme järjestämään keväällä opiskelijoille suunnatun IoT (Internet of Things) hackatonin, jossa opiskelijat ratkovat IoT ongelmia testiverkkoa hyödyntäen. Heillä on ainutlaatuinen mahdollisuus käyttää sekä taajuusaluetta että mobiiliverkkoa” professori ja laitosjohtaja Riku Jäntti kertoo.

Lisätietoa:

Professori Raimo Kantola
p. 040 750 1636
[email protected]

Professori, laitosjohtaja Riku Jäntti
p. 050 597 8588
[email protected]

Lisätietoa IoT hackathonista: iothon.io

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

bakteereja ohjataan magneettikentän avulla
Mediatiedotteet, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Fyysikot saivat bakteerit uimaan lähes täydellisissä riveissä

Bakteerien ohjaaminen onnistui magneettikentän avulla. Löytö auttaa ymmärtämään bakteeripopulaatioiden käyttäytymistä ja voi jatkossa auttaa esimerkiksi kehittämään uuden sukupolven materiaaleja, joista kaavaillaan apua muun muassa lääkkeiden kohdennettuun kuljettamiseen kehon sisällä.
2020 rajanylitykset pohjoismaissa
Mediatiedotteet, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Tutkijat loivat ainutlaatuisen ennustemallin kuvaamaan pandemian leviämistä maiden rajojen yli

Pohjoismainen yhteishanke pureutui koronaviruksen leviämiseen vuonna 2020. Tutkimuksen avulla voidaan jatkossa ennakoida paremmin, milloin ja mitkä matkustusrajoitukset ovat pandemiaolosuhteissa tarkoituksenmukaisia.
Event poster with a young researcher looking down with lighst and code reflected around her.
Yhteistyö, Tutkimus ja taide, Opinnot Julkaistu:

Unite! Research Week 14.-18.lokakuussa, Grenoble-Autrans

Verkostoitumistapahtuma tohtoriopiskelijoille Unite!-verkoston yliopistoista.
Kaupunkitutkija Johanna Lilius
Tutkimus ja taide, Opinnot Julkaistu:

Avoimen opettajan haastattelu: kaupunkitutkija Johanna Lilius

Tekniikan tohtori Johanna Lilius työskentelee kaupunkitutkijana Aalto-yliopiston arkkitehtuurin laitoksella ja opettaa myös avoimessa yliopistossa.