Uutiset

5G-verkoista apua lennokkien havaitsemiseen

Aalto-yliopistossa ja Tampereen teknillisessä yliopistossa on tutkittu mahdollisuuksia havaita lennokkeja tehokkkaasti käyttämällä hyväksi tulevaisuuden 5G-viestintäjärjestelmiä.
dsc_0170_fi_fi.jpg

Miehittämättömät ilma-alukset (UAV) tai lennokit ovat yhä suositumpia, koska niitä käytetään eri sovelluksissa. Nykyaikaiset teknologiat ja materiaalit mahdollistavat halvempien, pienempien ja toimivampien lennokkien rakentamisen, mikä voi mullistaa monet teollisuuden alat.

Kääntöpuolena on lennokkien potentiaalinen uhka ihmisille ja kaupunkien infrastruktuureille. Määräykset eivät kykene suojelemaan täysin UAV:den laittomia toimia. Esimerkiksi lennokki voi kerätä tietoja lentokieltoalueilta tai loukata ihmisten yksityisyyttä. Näiden esimerkkien lisäksi on kuitenkin vakavampiakin rikkeitä, joita lennokeilla voi tehdä. Vaarallisempia seurauksia voi ilmetä, esimerkiksi jos vaarallisia aineita kuljettava lennokki rikkoutuu.

“Vaarallisten tilanteiden ehkäisemiseksi on ratkaisevan tärkeää, että lennokki havaitaan mahdollisimman aikaisessa vaiheessa. Tätä tarkoitusta varten on ehdotettu tutkateknisten ratkaisuiden yhdistämistä äärimmäisen korkean taajuuden 5G-infrastruktuuriin, joka osittain käyttäisi radioresursseja nopeaan lennokkien havaitsemiseen”, tutkijat kertovat.

Simulaatiotulos lennokin havaitsemisesta.

Tutkijat ovat kehittäneet uusia tekniikoita lennokkien havaitsemiseksi kaupunkiympäristössä, jossa 5G-verkkojen odotetaan tulevan pian käyttöön. Koska 5G-asennusten odotetaan toimivan millimetriaaltoalueella, lennokit havaitaan paremmin lyhyiden aallonpituuksien ja suuremman kaistanleveyden ansiosta. Hallitukset voivat näin ollen hyötyä estämällä amatöörilennokit luvattomilta lennoilta rajoitetuilla alueilla, mikä lopulta lisää kansalaisten turvallisuutta kaupungeissa.

“Toivomme, että työmme auttaa suojelemaan ihmisten yksityisyyttä ja turvallisuutta kaupunkialueilla, joissa lennokit voivat aiheuttaa vakavan uhan ihmisille”, tutkijat toteavat.

Tulokset on julkaistu IEEE Communications Magazine -lehdessä >>

Yhteystiedot:
Vasilii Semkin, Aalto-yliopisto, [email protected]
Dmitrii Solomitckii, Tampereen teknillinen yliopisto, [email protected]

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Radiokatu20_purkutyömaa_Pasila_Laura_Berger
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Modernin arkkitehtuurin tutkimukseen merkittävä apuraha Koneen säätiöltä – Laura Bergerin hanke rinnastaa rakennuskadon luontokatoon

Aalto-yliopiston postdoc-tutkija Laura Berger ja hänen työryhmänsä ovat saaneet Koneen säätiön 541 400 euron apurahan hankkeen tutkimiseen, joka tarkastelee rakennuskadon vaikutuksia yhteiskunnalle ja ympäristölle.
Three happy students. Photo: Unto Rautio
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Siemenrahoitusta Aallon, KU Leuvenin ja Helsingin yliopiston tutkimusyhteistyön vahvistamiseen

Rahoitetut hankkeet tukevat yliopistojen strategisen kumppanuuden tavoitetta edistää vaikuttavaa ja monitieteistä yhteistyötä.
Kaksi henkilöä, toinen yllään viininpunainen paita sisätiloissa, toinen valkoinen paita ulkona.
Nimitykset, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Elektroniikan ja nanotekniikan laitoksella aloitti kaksi uutta apulaisprofessoria

Sähkötekniikan korkeakoulun Elektroniikan ja nanotekniikan laitos sai syksyllä kaksi uutta apulaisprofessoria. Lue Kim Kwantaen ja Paul Verrinderin ajatuksia aloittaessaan Aalto-yliopistolla.
Mehiläinen kukassa
Palkinnot ja tunnustukset, Tutkimus ja taide, Opinnot Julkaistu:

Liiketoiminta on kestävyyttä ja kestävyys on liiketoimintaa

Vuotta 2024 voi kutsua kestävyyden mahtivuodeksi, sillä sen aikana Kauppakorkeakoulussa jatkettiin vahvasti kestävyyden edistämistä niin tutkimuksessa, opetuksessa kuin muussakin toiminnassa, mikä myös huomioitiin palkinnoin.