Uutiset

5G-verkoista apua lennokkien havaitsemiseen

Aalto-yliopistossa ja Tampereen teknillisessä yliopistossa on tutkittu mahdollisuuksia havaita lennokkeja tehokkkaasti käyttämällä hyväksi tulevaisuuden 5G-viestintäjärjestelmiä.
dsc_0170_fi_fi.jpg

Miehittämättömät ilma-alukset (UAV) tai lennokit ovat yhä suositumpia, koska niitä käytetään eri sovelluksissa. Nykyaikaiset teknologiat ja materiaalit mahdollistavat halvempien, pienempien ja toimivampien lennokkien rakentamisen, mikä voi mullistaa monet teollisuuden alat.

Kääntöpuolena on lennokkien potentiaalinen uhka ihmisille ja kaupunkien infrastruktuureille. Määräykset eivät kykene suojelemaan täysin UAV:den laittomia toimia. Esimerkiksi lennokki voi kerätä tietoja lentokieltoalueilta tai loukata ihmisten yksityisyyttä. Näiden esimerkkien lisäksi on kuitenkin vakavampiakin rikkeitä, joita lennokeilla voi tehdä. Vaarallisempia seurauksia voi ilmetä, esimerkiksi jos vaarallisia aineita kuljettava lennokki rikkoutuu.

“Vaarallisten tilanteiden ehkäisemiseksi on ratkaisevan tärkeää, että lennokki havaitaan mahdollisimman aikaisessa vaiheessa. Tätä tarkoitusta varten on ehdotettu tutkateknisten ratkaisuiden yhdistämistä äärimmäisen korkean taajuuden 5G-infrastruktuuriin, joka osittain käyttäisi radioresursseja nopeaan lennokkien havaitsemiseen”, tutkijat kertovat.

Simulaatiotulos lennokin havaitsemisesta.

Tutkijat ovat kehittäneet uusia tekniikoita lennokkien havaitsemiseksi kaupunkiympäristössä, jossa 5G-verkkojen odotetaan tulevan pian käyttöön. Koska 5G-asennusten odotetaan toimivan millimetriaaltoalueella, lennokit havaitaan paremmin lyhyiden aallonpituuksien ja suuremman kaistanleveyden ansiosta. Hallitukset voivat näin ollen hyötyä estämällä amatöörilennokit luvattomilta lennoilta rajoitetuilla alueilla, mikä lopulta lisää kansalaisten turvallisuutta kaupungeissa.

“Toivomme, että työmme auttaa suojelemaan ihmisten yksityisyyttä ja turvallisuutta kaupunkialueilla, joissa lennokit voivat aiheuttaa vakavan uhan ihmisille”, tutkijat toteavat.

Tulokset on julkaistu IEEE Communications Magazine -lehdessä >>

Yhteystiedot:
Vasilii Semkin, Aalto-yliopisto, [email protected]
Dmitrii Solomitckii, Tampereen teknillinen yliopisto, [email protected]

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

A handbook on the counter of a shop.
Kampus, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Unite! Open Science and Innovation Management -käsikirja saatavilla verkossa ja painettuna

Käsikirja on käytännön opas yliopistotutkijoille, tutkimus- ja innovaatiopalveluille sekä yliopistojen johdolle.
Tutkimus ja taide, Opinnot Julkaistu:

Väitöskirjoille tulossa uudet kannet, kirjoituspohjat ja uusi tilaustapa

Väitöskirjojen tilausalusta vaihtuu 30.11.2024 jälkeen. Väitöskirjoja varten on myös suunniteltu uudet kannet ja kirjoituspohjat.
Tekoalylla-tuotetieto-talotekniikan-menestystekijaksi.jpg
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Tekoälyllä tuotetieto talotekniikan menestystekijäksi

Ympäristöraportointi, digitaaliset kaksoset ja tuottavuuden tuntuva nosto eivät onnistu ilman nykyistä parempaa tiedonhallintaa. Talotekniikka 2030 -tutkimusraportti ruotii nykytilanteen haasteita ja esittää ratkaisuja ja case-esimerkkejä, jotka pohjautuvat uusimman tekoälyteknologian hyödyntämiseen.
Opiskelijoita kampuksella. Kuva: Henri Vogt
Mediatiedotteet, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Yhä harvempi yliopisto-opiskelija jää kotiseudulleen Suomen suurimmissa kaupungeissa – uusi selvitys näyttää kaupunkikohtaiset erot

Aalto-yliopiston kaupunkitaloustieteen tutkimusryhmä AlueAvain on tarkastellut Tilastokeskuksen yksilötason rekisteriaineistojen avulla yliopisto-opiskelijoiden muuttoliikkeitä Suomen suurimmissa kaupungeissa viimeisten 20 vuoden aikana. Tarkastelussa vertailtiin erikseen pääkaupunkiseudun kuntia sekä Tamperetta, Turkua ja Oulua.