Uutiset

Aallon opiskelijaryhmä kuudenneksi Bosch Future Mobility Challenge -kilpailussa

Kovatasoisessa kilpailussa oli alun perin mukana 80 tiimiä eri puolilta maailmaa.
Aallon kilpailutiimi
Opiskelijatiimi ja mentori Risto Ojala. Kuva: Nicu Cherciu

Bosch Future Mobility Challenge on kansainvälinen kilpailu, jossa opiskelijatiimit kehittävät autonomisia ajo- ja liitettävyysalgoritmeja Boschin toimittamille 1/10-mittakaavan ajoneuvoille. Ne navigoivat ympäristössä, joka simuloi pienoiskoossa olevaa älykästä kaupunkia. 

Kovatasoisessa kilpailussa oli mukana opiskelijatiimejä ympäri maailmaa. Alunperin mukana oli 80 joukkuetta, joista 24 pääsi karsinnoista läpi paikan päälle kisoihin. 

Aallon tiimiin kuuluivat Sähkötekniikan ja Insinööritieteiden korkeakoulujen opiskelijat Dimitrios Bouzoulas, Nandu Jagdish, Kiran G Krishnan, Joose Lankia sekä Henrik Toikka. Heidän mentorinaan toimi post-doc-tutkija Risto Ojala. Mentorin tehtävänä oli huolehtia projektinhallinnasta ja siitä, että kehitys sujuu suunnitellusti aikataulussa. Ojala myös opetti opiskelijoille erilaisia konsepteja ja algoritmeja autonomiseen ajamiseen liittyen sekä suunnittelemaan autonomisen auton ohjelmisto- ja sensoriarkkitehtuuria.

Opiskelijat työstävät projektejaan yhteistyössä Boschin asiantuntijoiden ja yliopiston akateemisen henkilökunnan kanssa kanssa useiden kuukausien ajan. Ojalan mukaan tiimin suunnittelutyö aloitettiin jo marraskuussa 2023, kun Ojala ja laboratorioinsinööri Jesse Pirhonen valmistelivat opiskelijoille tilat Autonomy & Mobility -laboratorioon. 

"Kilpailu oli hieno tilaisuus päästä valmentamaan motivoituneita ja fiksuja opiskelijoita tutkimukseeni liittyvistä aiheista. Oli hienoa olla mukana tukemassa tiimin työskentelyä, ja hyvin käytännön läheisesti opettaa autonomisen ajamisen aiheita. Uskon vahvasti "tekemällä oppimiseen", ja näin hyvin konkreettisesti opiskelijoiden kehityksen viimeisen puolen vuoden aikana", Ojala kertoo. 

Risto Ojala on ylpeä tiimistä ja pitää kuudennetta sijaa merkittävänä saavutuksena. 

"Opiskelijat kehittivät erilaisia autonomisen ajamisen ohjelmistoratkaisuja, jotka mahdollistivat pienoismallin itsenäisen ajamisen erilaisissa liikennetilanteissa kisaradalla. Opiskelijat onnistuivat luomaan todella vaikuttavia ja hyvin suunniteltuja ratkaisuja autonomiseen ajamiseen, jotka skaalautuvat myös pienoismallista tosielämään", hän kertoo. 

Ojala haluaa kannustaa Aallon opiskelijoita ottamaan rohkeasti osaa kansainvälisiin kilpailuihin. Hänen mielestään kilpailut ovat ainutlaatuisia mahdollisuuksia kehittää ja soveltaa omaa osaamista ja oppia valtavasti uutta. 

"Teknisten taitojen lisäksi tällaisissa projekteissa oppii ryhmätyöskentelystä ja projektinhallinnasta. Kilpailu antaa myös kansainvälistä näkemystä ja auttaa luomaan kansainvälisiä kontakteja. Näiden hyötyjen lisäksi tällaiset kilpailut ovat tyypillisesti erittäin sosiaalisia tapahtumia, joissa myös pidetään hauskaa ja kisataan hyvällä mielellä, pelkän vakavan suorittamisen sijaan", hän kertoo. 

Katso video tapahtumasta täältä.

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Opinnot, Yliopisto Julkaistu:

Kahvihuoneista kansalle – Aallon elämänlaajuisen oppimisen tarjonnan kehittämisessä tärkeää on keskustelu

Craig Carlson tunnistaa ja kehittää opetussisältöjä elämänlaajuisen oppimisen kohderyhmille, kuten työelämässä oleville aikuisoppijoille.
Elisa Kultanen kahvilassa
Opinnot Julkaistu:

Väyläopiskelijan tarina: Tradenomista kauppatieteilijäksi

Elisa kertoo kokemuksistaan väyläopiskelijana
Matti Rossi vastaanotti palkinnon
Palkinnot ja tunnustukset Julkaistu:

Professori Matti Rossille tiimeineen arvostettu AIS Impact Award 2024

Tiimi voitti palkinnon teknologisesta ja yrittäjyyteen liittyvästä vaikuttavuudesta
An artistic rendering of two chips on a circuit board, one is blue and the other is orange and light is emitting from their surf
Mediatiedotteet Julkaistu:

Tutkijoiden tavoitteena on korjata kvanttivirheet huoneenlämmön sijaan superkylmässä lämpötilassa

Kvanttitietokoneiden kehityksessä yksi suurimmista haasteista on se, että kvanttibitit eli kubitit ovat liian epätarkkoja. Tarvitaan siis tehokkaampaa kvanttivirheen korjausta, jotta kvanttitietokoneita voidaan tulevaisuudessa ottaa laajemmin käyttöön. Professori Mikko Möttösellä on kvanttikorjaukseen uudenlainen ratkaisuehdotus, ja sen kehittämiseksi hän on saanut kolmevuotisen apurahan Jane ja Aatos Erkon säätiöltä.