Uutiset

Aalto-yliopisto mukaan eurooppalaiseen uusien materiaalien huippuyksikköön

Euroopan komission rahoittama huippuyksikkö Novel Materials Discovery Laboratory (NoMaD) aloittaa toimintansa marraskuussa.

Perustieteiden korkeakoulu on mukana hankkeessa akateemikko Risto Niemisen sekä professorien Adam Foster ja Patrick Rinke johdolla. Huippuyksikköä johtaa professori Matthias Scheffler Berliinin Max - Planck –instituutista. Huippuyksikköön kuuluu seitsemän johtavaa materiaalitutkimuksen tutkimusryhmää sekä neljä laskentakeskusta, mm. Tieteellisen laskennan keskus CSC. Hankkeen 5 miljoonan euron rahoitus tulee EU:n Horizon 2020 ohjelmasta.

NoMaD-huippuyksikön tutkijoiden kunnianhimoisena tavoitteena on luoda ”materiaalien ensyklopedia”, eli laaja tietokanta sekä  tuloksia  analysoiva ja visualisoiva hakukone. Näin tutkijat  ja yritykset löytävät kattavasti materiaaleja koskevan tiedon yhdestä paikasta, ja voivat hyödyntää jo olemassa olevaa tietoa data-analytiikan keinoin. Jotta tavoitteeseen päästään, tarvitaan monitieteistä osaamista, jossa fyysikot, kemistit, tietotekniikan osaajat sekä teollisuuden asiantuntijat yhdistävät tietotaitonsa.

”Hankkeessa kehitettävät työkalut tulevat nopeuttamaan materiaalitutkimuksen ja –tekniikan kehitystä sekä uusien sovellusten syntymistä. Työkalut mahdollistavat uusien kemiallisten yhdisteiden ja atomaaristen  rakenteiden suunnittelun ja synteesin sekä uusien materiaali-ilmiöiden löytämisen”, selittää Risto Nieminen.

Myös Aallon COMP-huippuyksikössä kehitetään uusia materiaaleja tältä pohjalta. Yksikössä tehdään nanomateriaalien, -rakenteiden ja -komponenttien teoreettista ja laskennallista tutkimusta. Tutkimusalueina ovat muun muassa materiaalien ja nanorakenteiden elektroniset ominaisuudet, monihiukkasilmiöiden kvanttifysiikka sekä pintojen ja rajapintojen nanorakenteet.

Materiaalit ovat läsnä ihmisten arjessa monella tavalla ja teollisuus hyödyntää uusia materiaaleja muun muassa aurinkopaneeleissa, kevyissä metalleissa, kovissa pinnotteissa ja monissa muissa sovelluksissa. Erilaisten  mahdollisten materiaaliratkaisujen määrä on erittäin suuri, lähes ääretön.

Lisätietoja:

Professori Adam Foster, [email protected], puhelin 050 4333097

Professori Patrick Rinke, [email protected], puhelin 050 4433199

Dekaani Risto Nieminen, [email protected]

Lisää NoMaD-hankkeesta

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Radiokatu20_purkutyömaa_Pasila_Laura_Berger
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Modernin arkkitehtuurin tutkimukseen merkittävä apuraha Koneen säätiöltä – Laura Bergerin hanke rinnastaa rakennuskadon luontokatoon

Aalto-yliopiston postdoc-tutkija Laura Berger ja hänen työryhmänsä ovat saaneet Koneen säätiön 541 400 euron apurahan hankkeen tutkimiseen, joka tarkastelee rakennuskadon vaikutuksia yhteiskunnalle ja ympäristölle.
Three happy students. Photo: Unto Rautio
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Siemenrahoitusta Aallon, KU Leuvenin ja Helsingin yliopiston tutkimusyhteistyön vahvistamiseen

Rahoitetut hankkeet tukevat yliopistojen strategisen kumppanuuden tavoitetta edistää vaikuttavaa ja monitieteistä yhteistyötä.
Kaksi henkilöä, toinen yllään viininpunainen paita sisätiloissa, toinen valkoinen paita ulkona.
Nimitykset, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Elektroniikan ja nanotekniikan laitoksella aloitti kaksi uutta apulaisprofessoria

Sähkötekniikan korkeakoulun Elektroniikan ja nanotekniikan laitos sai syksyllä kaksi uutta apulaisprofessoria. Lue Kim Kwantaen ja Paul Verrinderin ajatuksia aloittaessaan Aalto-yliopistolla.
Mehiläinen kukassa
Palkinnot ja tunnustukset, Tutkimus ja taide, Opinnot Julkaistu:

Liiketoiminta on kestävyyttä ja kestävyys on liiketoimintaa

Vuotta 2024 voi kutsua kestävyyden mahtivuodeksi, sillä sen aikana Kauppakorkeakoulussa jatkettiin vahvasti kestävyyden edistämistä niin tutkimuksessa, opetuksessa kuin muussakin toiminnassa, mikä myös huomioitiin palkinnoin.