Uutiset

Aalto-yliopisto mukana EU:n suurimmissa tutkimuskonsortioissa

Tutkimusprojektien rahoitus on suunniteltu pitkäkestoisesti jopa kymmenelle vuodelle.

Aalto-yliopisto on allekirjoittamassa sopimukset kahdesta Horisontti 2020 -tutkimusprojektista. Aalto jatkaa mukana partnerina jo EU:n seitsemännen puiteohjelman piirissä olleissa FET (Future and Emerging Technologies) Flagship -projekteissa. FET Flagships -toimet ovat Horisontti 2020 ohjelmassa mukana olevia suuria tieteidenvälisiä ja teknologisia haasteita, joita pyritään ratkaisemaan useiden eri tieteenalojen, teknologioiden, ohjelmien ja yhteisöjen sekä julkisten että yksityisten rahoittajien yhteistyöllä.

GRAPHENE FPA -projektin (Graphene-based revolutions in ICT and beyond) vastuullinen johtaja Aalto-yliopistossa on professori Harri Lipsanen. Lisäksi mukana ovat O.V. Lounasmaa -laboratorion professori Pertti Hakonen sekä professori Peter Liljeroth. Projektia koordinoi Chalmers tekniska högskola Ruotsista.

– Grafeeni on vuonna 2004 löydetty vain atomikerroksen paksuinen hiilikide. Se on tällä hetkellä maailman kestävin tunnettu aine, ja siitä povataan tärkeintä materiaalia sitten muovin keksimisen. Mikro- ja nanotekniikan laitos on panostanut vahvasti grafeenin ja sen kaltaisten materiaalien valmistukseen ja soveltamiseen erityisesti elektroniikassa ja fotoniikassa, professori Harri Lipsanen kertoo.

Aalto-yliopiston lisäksi projektissa ovat Suomesta mukana Nokia, VTT ja Itä-Suomen yliopisto.

Aivotutkimukseen keskittyvän HBP FPA-projektin (Human Brain Project) vastuullinen johtaja Aalto-yliopistossa on professori Ville Kyrki. Projektia koordinoi Ecole Polytechnique Fédérale de Lausanne Sveitsistä.

– Liitymme tällä kierroksella tässä pitkässä hankekokonaisuudessa osaksi Neurorobotics -osahanketta. Olemme olleet jo mukana käynnissä olevalla ensimmäisellä kierroksella professori Riitta Harin ja professori Lauri Parkkosen johdolla, Kyrki kertoo.

Aalto-yliopiston lisäksi projektissa on Suomesta mukana Helsingin yliopisto.

FP7-Flagshipien ensimmäinen niin sanottu ramp-up vaihe alkoi lokakuussa 2013 ja jatkuu vuoteen 2016 saakka. Framework Partnership Agreement (FPA) on Flagshipin suunnitelma seuraavalle seitsemälle vuodelle, jossa kuvataan tärkeimmät toimenpiteet suunnitelman toteuttamiseksi ja konsortio, joka toteuttaa suunnitelman. Näihin haetaan ja myönnetään tutkimusrahaa erikseen.

Horisontti 2020 on EU:n tutkimuksen ja innovaatioiden puiteohjelma vuosille 2014–2020. Horisontti on EU:n seitsemännen puiteohjelman seuraaja, ja siitä rahoitetaan eurooppalaisia tutkimus- ja innovointihankkeita vuosina 2014–2020 yhteensä lähes 80 miljardilla eurolla. Ohjelmassa on avoinna lukuisia hakuja koko ajan.

Ensimmäisiä Horisontti 2020 -tutkimusprojekteja käynnistymässä Aalto-yliopistossa (11.11.2014)

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Radiokatu20_purkutyömaa_Pasila_Laura_Berger
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Modernin arkkitehtuurin tutkimukseen merkittävä apuraha Koneen säätiöltä – Laura Bergerin hanke rinnastaa rakennuskadon luontokatoon

Aalto-yliopiston postdoc-tutkija Laura Berger ja hänen työryhmänsä ovat saaneet Koneen säätiön 541 400 euron apurahan hankkeen tutkimiseen, joka tarkastelee rakennuskadon vaikutuksia yhteiskunnalle ja ympäristölle.
Three happy students. Photo: Unto Rautio
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Siemenrahoitusta Aallon, KU Leuvenin ja Helsingin yliopiston tutkimusyhteistyön vahvistamiseen

Rahoitetut hankkeet tukevat yliopistojen strategisen kumppanuuden tavoitetta edistää vaikuttavaa ja monitieteistä yhteistyötä.
Kaksi henkilöä, toinen yllään viininpunainen paita sisätiloissa, toinen valkoinen paita ulkona.
Nimitykset, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Elektroniikan ja nanotekniikan laitoksella aloitti kaksi uutta apulaisprofessoria

Sähkötekniikan korkeakoulun Elektroniikan ja nanotekniikan laitos sai syksyllä kaksi uutta apulaisprofessoria. Lue Kim Kwantaen ja Paul Verrinderin ajatuksia aloittaessaan Aalto-yliopistolla.
Mehiläinen kukassa
Palkinnot ja tunnustukset, Tutkimus ja taide, Opinnot Julkaistu:

Liiketoiminta on kestävyyttä ja kestävyys on liiketoimintaa

Vuotta 2024 voi kutsua kestävyyden mahtivuodeksi, sillä sen aikana Kauppakorkeakoulussa jatkettiin vahvasti kestävyyden edistämistä niin tutkimuksessa, opetuksessa kuin muussakin toiminnassa, mikä myös huomioitiin palkinnoin.