Designs for a Cooler Planet syyskuussa, tervetuloa mukaan!
Tämän vuoden tapahtuman teemana on resurssiviisaus: mitä meidän on viisasta suunnitella seuraaville sukupolville yltäkylläisessä maailmassa?
Uusi eurooppalainen Bauhaus on rakennetun ympäristön kehityshanke, jossa yhdistetään muotoiluun, kestävään kehitykseen, saavutettavuuteen, kohtuuhintaisuuteen ja investointien suuntaamiseen liittyvät näkökohdat. Hanke on osa Euroopan komission European Green Deal -ohjelmaa.
Aloitteen on tarkoitus muotoutua sektoreiden välisiä raja-aitoja kaatavaksi keskustelufoorumiksi ja kokeilulaboratorioksi, joka kokoaa yhteen muun muassa arkkitehdit, taiteilijat, muotoilijat, insinöörit, tutkijat, opiskelijat ja kansalaiset.
Rakennettu ympäristö aiheuttaa yli kolmanneksen hiilijalanjäljestämme ja rakentamiseen kulutetaan vuosittain puolet maailman luonnonvaroista. Rakennettu ympäristö vaikuttaa vahvasti myös arkeemme, identiteettiimme, hyvinvointiimme sekä luonnon monimuotoisuuteen.
Euroopassa tavoitellaan Green Dealin avulla merkittäviä parannuksia rakennetun ympäristön kestävään kehitykseen lähivuosina.
“Kumppanuus tässä aloitteessa on Aallolle strategisesti merkittävä. Edelläkävijöillä on hyvä tilaisuus vaikuttaa siihen, miten eurooppalaiset kaupungit ja rakentaminen tehdään hiilineutraaleiksi sekä sosiaalisesti ja ekologisesti kestäviksi,” sanoo tutkimuksesta vastaava vararehtori Ossi Naukkarinen.
Aallon tutkimusaloissa yhdistyvät tiede, arkkitehtuuri, taide, teknologia ja liiketoiminta ainutlaatuisella tavalla, mikä tukee Uusi eurooppalainen Bauhaus -hankkeen filosofiaa.
”Olemme maailman johtavia yliopistoja muotoilun ja arkkitehtuurin aloilla. Yhdistämällä tutkimuksen ja suunnittelun eri mittakaavat nanomateriaaleista tuotteisiin, rakennuksiin, kaupunkeihin ja maisema-arkkitehtuuriin sekä keinot osallistavasta tilasuunnittelusta virtuaalitodellisuuteen voi syntyä radikaalisti uudenlaisia ratkaisuja,” kertoo Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulun dekaani Tuomas Auvinen.
Bauhaus-aloitteessa muodostetaan houkutteleva visio kestävälle eurooppalaiselle elämäntavalle sekä käynnistetään pilottiprojektien kautta yhteistyötä organisaatioiden välillä.
”Haluamme muuttaa rakentamisen näkökulmia niin, että toiminta on tasapainossa luonnon kanssa. Tätä varten tulemme kokoamaan vahvan yhteisön niiden tutkijoiden, suunnittelijoiden, arkkitehtien ja yritysten kanssa, jotka haluavat kehittää rakennusalaa tukemaan koko planeettamme hyvinvointia,” kertoo hanketta valmistellut Adjunct Professor Matti Kuittinen.
Uusi eurooppalainen Bauhaus etenee kolmessa vaiheessa, joita ovat yhteissuunnittelu (co-design), toteutus ja tulosten levitys. Hankkeen yhteissuunnitteluvaihe on parhaillaan käynnissä kesään 2021 saakka.
Aloitteen suunnitteluvaiheessa kartoitetaan ideoita, määritellään kiireellisimmät tarpeet ja haasteet sekä luodaan yhteyksiä eri osapuolten välille. Aloitteen perusarvoja ovat kestävä kehitys, esteettisyys ja osallistavuus.
Kaikilla asiasta kiinnostuneilla on mahdollisuus nostaa esiin ratkaistavia ongelmia ja jakaa hyviä ratkaisuesimerkkejä Euroopan komission julkaisemilla verkkosivuilla. Kumppanit vievät eteenpäin keskustelua tilaisuuksissa ja kokoavat toimivia käytäntöjä.
Yhteissuunnitteluvaiheen tuloksena saadaan EU:n ohjelmiin perustuva tukikehys ja siihen liittyvä ehdotuspyyntö pilottiprojekteista EU:n eri jäsenvaltioissa, joissa uusi Bauhaus-konsepti toteutuu.
Suomella on kunnianhimoiset ilmastotavoitteet, sillä se pyrkii EU:n ensimmäisenä jäsenvaltiona hiilineutraaliuteen.
Aalto keskittyy Bauhaus-kumppanina seuraavaan kolmeen teemaan:
Aalto on alustavasti sitoutunut järjestämään Uuden eurooppalaisen Bauhausin yhteissuunnitteluvaiheessa seuraavat tapahtumat:
Tarkemmat ajankohdat päivitetään myöhemmin.
Asiantuntija Enni Äijälä, Aalto Leadership Support Services
+358 50 359 4810
[email protected]
New European Bauhaus: Beautiful, Sustainable, Together
Tämän vuoden tapahtuman teemana on resurssiviisaus: mitä meidän on viisasta suunnitella seuraaville sukupolville yltäkylläisessä maailmassa?
Koulutamme ammattilaisia suunnittelemaan ihmislähtöisiä ympäristöjä.
The Wood Program is a one-year program of study that focuses on wood architecture and industrial building. The program is intended for architects, engineers and other students with a background in design and strong interest in timber construction.
Aallon Bauhaus-päätapahtumassa pureudutaan radikaalin mullistaviin kysymyksiin.