Aalto-yliopistolle yli 6 miljoonan euron EU-rahoitus
Professorit Kari Astala, Aristides Gionis ja Zhipei Sun ovat saaneet yhteensä 6,3 miljoonan euron apurahan Euroopan tutkimusneuvostolta (ERC) viiden vuoden ajaksi. ERC myöntää Advanced Grant -apurahoja kokeneille ja erityisen ansioituneille tutkijoille poikkeuksellisten ja epätavanomaisten tieteellisten avausten tekoon.
Rahoitetut hankkeet ovat:
QUAMAP (1,33 miljoonaa euroa)
Professori Kari Astala, matematiikan laitos: Developing new mathematical methods for currently unsolvable problems
REBOUND (2,49 miljoonaa euroa)
Professori Aristedes Gionis, tietotekniikan laitos: Designing algorithms to reduce filter bubbles in social media
ATOP (2,44 miljoonaa euroa)
Professori Zhipei Sun, elektroniikan ja nanotekniikan laitos: Creating novel photonic devices by stacking together atomically-thin materials
Somekuplia, näkymättömyysverhoja ja fotoniikan mullistuksia
Professori Kari Astalan hankkeessa tutkitaan matemaattisia menetelmiä ja malleja, joita voidaan käyttää muun muassa tilastollisessa fysiikassa ja materiaalitieteissä. Esimerkiksi kristallikiteiden ominaisuuksia ymmärretään paremmin tutkimalla satunnaisia pintoja ja niiden geometriaa. Pitkälle menevää matemaattista teoriaa tarvitaan myös uudenlaisessa tietokonetomografiassa eli viipalekuvauksessa, jossa käytetään röntgensäteiden sijaan sähköisiä pintavirtoja. Uudet menetelmät voivat myös mahdollistaa rakenteen, jota ei voi pinnalta mitata. Seurauksena voi olla näkymättömyysverho, näkymättömyysviitan kaltainen uusi materiaali.
Professori Aristides Gionis tutkimusryhmineen selvittää, miten sosiaalisen median suljetut käyttäjäyhteisöt muodostuvat sekä kehittää ja analysoi menetelmiä, joilla käyttäjiä kannustetaan huomioimaan koko näkökulmien kirjo. Tutkimusryhmän tarkoituksena on kehittää menetelmiä, joita voi soveltaa laajasti sosiaalisen median kentässä esimerkiksi politiikassa, ajankohtaisissa tapahtumissa tai yhteiskunnallisessa keskustelussa.
Professori Zhipei Sunin tavoitteena on luoda täysin uusia rakennuspalikoita seuraavan sukupolven fotoniikan ja optoelektroniikan käyttöön. Fotoniikan sovellukset ovat läsnä kaikkialla jokapäiväisessä elämässämme. Niitä ovat esimerkiksi matkapuhelinten ja televisioiden näytöt, digikameroiden valoilmaisimet ja videonauhurit. Toinen fotoniikan merkittävä sovellus on optinen televiestintä.
Lisätietoja:
Kari Astala, professori
puh. 040 7409 436
[email protected]
Nonlinear Partial Differential Equations (NPDE) -tutkimusryhmä
Aristides Gionis, professori
puh. 050 4301 651
[email protected]
Data mining -tutkimusryhmä
Zhipei Sun, professori
puh. 050 4302 820
[email protected]
Photonics-tutkimusryhmä
- Julkaistu:
- Päivitetty: