Aalto-yliopiston ja ABB:n yhteistyö tuottaa uraauurtavia kestävän kehityksen innovaatioita
ABB:n Marine & Ports -liiketoiminnan keskiössä on päästöttömiin ratkaisuihin nojaava turvallinen ja kestävä merenkulku. Tulevaisuudessa merellä seilaavat alukset ovat sähköisiä, digitaalisia ja verkkoon kytkettyjä.
Suomessa kehitetty ABB:n Azipod®-potkurikäyttöjärjestelmä on mullistanut merenkulkua jo 30 vuoden ajan. Sen avulla laivojen energiankulutusta ja kasvihuonekaasupäästöjä on voitu vähentää merkittävästi.
”Hyödynnämme Azipod®-tuotteiden jatkuvassa kehityksessä Aalto-yliopiston Design Factoryn tuotekehitystiloja. Teetämme opiskelijoilla diplomitöitä ja myös kesätöissä he pääsevät konkreettisesti tutustumaan tuotteisiimme”, kertoo Aallon alumni ja ABB:n meriteollisuuden järjestelmien projekteista vastaava johtaja Mirva Nevalainen.
”Pitkäjänteinen yliopistoyhteistyö on elinehto ABB:n osaamisen jatkuvalle kehittämiselle. Ilman sitä etumatkamme kilpailijoihin kuroutuisi umpeen”, sanoo Aallossa väitellyt tekniikan tohtori Kalevi Tervo, joka johtaa ABB:llä älykkäiden ja autonomisten laivojen globaalia tutkimusta, kehittämistä ja kaupallistamista.
Merenkulun kansainvälinen kattojärjestö on asettanut tavoitteeksi laivojen kasvihuonekaasupäästöjen puolittamisen vuoteen 2050 mennessä. Pitkällä tähtäimellä meriliikenteessä pyritään kokonaan eroon fossiilisista polttoaineista.
Polttokennoteknologia on yksi lupaavimmista kestävistä energiaratkaisuista, joilla merenkulun päästöjä voidaan vähentää. ABB on polttokennoratkaisuissa meriliikenteen edelläkävijä.
”Tarjoamme opiskelijoille opinnäytetöitä ja mahdollisuuden päästä hyvinkin pian työurallaan projekteihin, joilla on konkreettinen vaikutus tulevaisuuteen”, sanoo tekniikan tohtori ja Aallon alumni Sami Kanerva, joka on ABB:n polttokennoratkaisujen tuotepäällikkö meriteollisuudessa.
Energiamurros lisää sähköisten ratkaisujen käyttöä
Käynnissä oleva energiamurros sähköistää yhteiskuntaa vauhdilla, kun hiilineutraalisti tuotetusta sähköstä etsitään ratkaisuja fossiilisille polttoaineille. ABB:n viisivuotinen Green Electrification 2035 -hanke yhdistää 5G-teknologian ja datanhallinnan sähköverkkoteknologiaan ja uusiin sähköteknisiin ratkaisuihin.
”Aalto-yliopisto on hankkeessa tärkeä kumppani, jolla on syvää osaamista ja ymmärrystä tehdä tutkimusta sekä sähköverkko- että 5G-teknologioihin liittyen”, sanoo tutkimusohjelmapäällikkö Petri Hovila ABB:ltä.
Sähköistyminen lisää merkittävästi sähkömoottorien ja taajuusmuuttajien käyttöä. Samalla teollisuutta ravistelee digitaalinen vallankumous, joka nostaa laitteiden ja järjestelmien digitaaliset kaksoset merkittäväksi osaksi teollisuuden prosesseja. Aalto-yliopisto on mukana kehittämässä simulointi- ja tietomalleja uuden ajan sähkökäytöille.
”Aallon ja ABB:n yhteistyön perustalle on rakennettu monia ABB:n sähkökäyttöjen menestystarinoita, kuten Azipod®-propulsiojärjestelmä, taajuusmuuttajat ja sähkömoottorit. Vastaamme energiamurroksen haasteisiin ja pyrimme jatkuvasti kehittämään uusia tuotteita ja palveluita”, toteaa ABB:n Motors & Generators -yksikön teknologiajohtaja Jari Jäppinen.
Teksti: Marjukka Puolakka
Lue lisää yhteistyöprojekteistamme:
Polttokennoteknologia on avain merenkulun päästöjen globaaliin vähentämiseen. Polttokennojen kehitystyössä ABB tarjoaa Aalto-yliopiston opiskelijoille mahdollisuuden vaikuttaa tulevaisuuden isoihin ratkaisuihin.
ABB:n Green Electrification 2035 -ohjelma edistää hiilineutraalia sähköistystä. Aalto-yliopisto tuo maailmanluokan T&K-hankkeeseen vahvaa sähköverkko- ja 5G-teknologiaosaamista.
Merenkulku siirtyy muun liikenteen tavoin kohti autonomisia ratkaisuja. ABB luottaa Aalto-yliopiston osaamiseen merenkulun digitaalisten teknologioiden, tekoälyn ja autonomisten järjestelmien alueella.
Energiamurroksen myötä maailma sähköistyy vauhdilla. Aalto-yliopisto on mukana ABB:n tutkimus- ja kehitystyössä, jossa sähkömoottorit ja taajuusmuuttajat saavat digitaalisen kaksosen.
Suomessa kehitetty ABB:n Azipod®-potkurikäyttöjärjestelmä on uranuurtaja laivojen energiankulutuksen ja päästöjen vähentämisessä. Aalto-yliopiston Design Factoryn tuotekehitystiloissa syntyy jatkuvasti uusia oivalluksia sen kehittämiseksi.
Lisätietoa:
- Julkaistu:
- Päivitetty: