Uutiset

Aalto-yliopiston ja ABB:n yhteistyö tuottaa uraauurtavia kestävän kehityksen innovaatioita

Aalto-yliopisto ja ABB kehittävät yhdessä maailmanluokan teknologioita, kun merenkulussa siirrytään sähköisiin, autonomisiin ja päästöttömiin ratkaisuihin. Yhteistyö on tiivistä myös sähkökäyttöjen digitaalisten kaksosten sekä sähköverkon 5G-ratkaisujen parissa. Taustalla on energiamurroksen vauhdittama sähköistyminen.
Opiskelijoita laboratoriossa
Kuva: Unto Rautio

ABB:n Marine & Ports -liiketoiminnan keskiössä on päästöttömiin ratkaisuihin nojaava turvallinen ja kestävä merenkulku. Tulevaisuudessa merellä seilaavat alukset ovat sähköisiä, digitaalisia ja verkkoon kytkettyjä.

Suomessa kehitetty ABB:n Azipod®-potkurikäyttöjärjestelmä on mullistanut merenkulkua jo 30 vuoden ajan. Sen avulla laivojen energiankulutusta ja kasvihuonekaasupäästöjä on voitu vähentää merkittävästi. 

”Hyödynnämme Azipod®-tuotteiden jatkuvassa kehityksessä Aalto-yliopiston Design Factoryn tuotekehitystiloja. Teetämme opiskelijoilla diplomitöitä ja myös kesätöissä he pääsevät konkreettisesti tutustumaan tuotteisiimme”, kertoo Aallon alumni ja ABB:n meriteollisuuden järjestelmien projekteista vastaava johtaja Mirva Nevalainen.

”Pitkäjänteinen yliopistoyhteistyö on elinehto ABB:n osaamisen jatkuvalle kehittämiselle. Ilman sitä etumatkamme kilpailijoihin kuroutuisi umpeen”, sanoo Aallossa väitellyt tekniikan tohtori Kalevi Tervo, joka johtaa ABB:llä älykkäiden ja autonomisten laivojen globaalia tutkimusta, kehittämistä ja kaupallistamista.

Merenkulun kansainvälinen kattojärjestö on asettanut tavoitteeksi laivojen kasvihuonekaasupäästöjen puolittamisen vuoteen 2050 mennessä. Pitkällä tähtäimellä meriliikenteessä pyritään kokonaan eroon fossiilisista polttoaineista.

Polttokennoteknologia on yksi lupaavimmista kestävistä energiaratkaisuista, joilla merenkulun päästöjä voidaan vähentää. ABB on polttokennoratkaisuissa meriliikenteen edelläkävijä.

”Tarjoamme opiskelijoille opinnäytetöitä ja mahdollisuuden päästä hyvinkin pian työurallaan projekteihin, joilla on konkreettinen vaikutus tulevaisuuteen”, sanoo tekniikan tohtori ja Aallon alumni Sami Kanerva, joka on ABB:n polttokennoratkaisujen tuotepäällikkö meriteollisuudessa.

Energiamurros lisää sähköisten ratkaisujen käyttöä

Käynnissä oleva energiamurros sähköistää yhteiskuntaa vauhdilla, kun hiilineutraalisti tuotetusta sähköstä etsitään ratkaisuja fossiilisille polttoaineille. ABB:n viisivuotinen Green Electrification 2035 -hanke yhdistää 5G-teknologian ja datanhallinnan sähköverkkoteknologiaan ja uusiin sähköteknisiin ratkaisuihin.

”Aalto-yliopisto on hankkeessa tärkeä kumppani, jolla on syvää osaamista ja ymmärrystä tehdä tutkimusta sekä sähköverkko- että 5G-teknologioihin liittyen”, sanoo tutkimusohjelmapäällikkö Petri Hovila ABB:ltä.

Sähköistyminen lisää merkittävästi sähkömoottorien ja taajuusmuuttajien käyttöä. Samalla teollisuutta ravistelee digitaalinen vallankumous, joka nostaa laitteiden ja järjestelmien digitaaliset kaksoset merkittäväksi osaksi teollisuuden prosesseja. Aalto-yliopisto on mukana kehittämässä simulointi- ja tietomalleja uuden ajan sähkökäytöille.

”Aallon ja ABB:n yhteistyön perustalle on rakennettu monia ABB:n sähkökäyttöjen menestystarinoita, kuten Azipod®-propulsiojärjestelmä, taajuusmuuttajat ja sähkömoottorit. Vastaamme energiamurroksen haasteisiin ja pyrimme jatkuvasti kehittämään uusia tuotteita ja palveluita”, toteaa ABB:n Motors & Generators -yksikön teknologiajohtaja Jari Jäppinen.

Teksti: Marjukka Puolakka

Lue lisää yhteistyöprojekteistamme:

Lisätietoa:

Anne Kosola

Anne Kosola

Manager, Corporate Relations, Partnership Development
  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu

Lue lisää uutisia

Kuva: Tima Miroschnichenko, Pexels.
Mediatiedotteet Julkaistu:

Tutkimus: Matalan hierarkian organisaatioissa isoja periaatekysymyksiäkin ratkotaan porukalla Slackissa

Aalto-yliopiston alumni, vieraileva tutkijatohtori Lauri Pietinalho New Yorkin yliopiston Sternin kauppakorkeakoulusta ja Aalto-yliopiston apulaisprofessori Frank Martela selvittivät tuoreessa tutkimuksessa, miten matalan hierarkian organisaatiot käsittelevät yhteisiä toimintaperiaatteita vastakkainasettelutilanteissa ja miten auktoriteetti niissä toimii.
bakteereja ohjataan magneettikentän avulla
Mediatiedotteet, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Fyysikot saivat bakteerit uimaan lähes täydellisissä riveissä

Bakteerien ohjaaminen onnistui magneettikentän avulla. Löytö auttaa ymmärtämään bakteeripopulaatioiden käyttäytymistä ja voi jatkossa auttaa esimerkiksi kehittämään uuden sukupolven materiaaleja, joista kaavaillaan apua muun muassa lääkkeiden kohdennettuun kuljettamiseen kehon sisällä.
2020 rajanylitykset pohjoismaissa
Mediatiedotteet, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Tutkijat loivat ainutlaatuisen ennustemallin kuvaamaan pandemian leviämistä maiden rajojen yli

Pohjoismainen yhteishanke pureutui koronaviruksen leviämiseen vuonna 2020. Tutkimuksen avulla voidaan jatkossa ennakoida paremmin, milloin ja mitkä matkustusrajoitukset ovat pandemiaolosuhteissa tarkoituksenmukaisia.
Yliopiston lukuvuoden avajaistilaisuus 3.9.2023. Kuva: Mikko Raskinen
Yhteistyö Julkaistu:

Alumni, ovatko yhteystietosi ajan tasalla?

Kesällä 2024 Aalto-yliopisto toteuttaa tekstiviestikampanjan, jossa pyydetään alumneja päivittämään yhteystietonsa.