Uutiset

Aaltolaisten muotoilua esillä Milanon huonekalumessuilla

Italialaisen muotoilijan ja japanilaisen arkkitehdin suomalaisesta kulttuurista inspiroitunutta yhteistyötä nähdään Salone del Mobile -messuilla Milanossa huhtikuussa. INTERDEPENDENCE-näyttelyssä on esillä myös muita projekteja Aallosta.
Kaksi tummiin pukeutunutta miestä istuu suunnittelemiensa huonekalujen keskellä
Shunsuke Koya (vas.) ja Federico Fiermonte. Kuva: Konsta Klemetti

Shunsuke Koya on japanilainen arkkitehti ja Federico Fiermonte italialainen muotoilija ja taiteilija, jotka molemmat ovat asuneet Helsingissä useita vuosia. Heidän töitään on esillä Milanon muotoiluviikolla Salone del Mobile -messuilla SaloneSatellite 2024 -osastolla.

Nuoret suunnittelijat jakavat yhteiset arvot ja näkemyksen estetiikasta. He löysivät toisensa opiskellessaan Aalto-yliopiston taiteiden ja suunnittelun korkeakoulussa, ja tämä on yksi heidän yhteisistä projekteistaan.

"Milanoon meneminen on erittäin iso projekti. Vaikka meillä kummallakin on omat suunnittelukäytäntömme, tämä näyttely on hyvin pitkälti yhteistyötämme eli loimme kokonaisuuden yhdessä. Esillä on meidän molempien töitä, jotka muodostavat kokonaisuuden”, kaksikko sanoo.

Opiskellessaan ja työskennellessään Suomessa he sanovat oppineensa paljon suomalaisesta kulttuurista ja etenkin muotoilu- ja huonekalukulttuurista. Se näkyy siinä, miten arvostavasti he suhtautuvat materiaaleihin – jotka ovat heidän suunnittelunsa ytimessä – ja miten he antavat tunnustusta käsityötaidolle. Betoni, puu ja metalli ovat materiaaleja, joilla on vahva yhteys kaikissa heidän projekteissaan.

"Haluamme painottaa, että se mitä olemme oppineet, näkyy töidemme linjoissa. Skandinaavisella, pohjoismaisella kulttuurilla on tähän paljon annettavaa. Muotoilumme perustuu luonnollisiin ja vakaisiin arvoihin, herkkiin väreihin ja paikallisiin materiaaleihin", Fiermonte ja Koya kertovat.

Materiaalin hengen tavoittelua

Huonekaluja asetelmassa
Fiermonten ja Koyan suunnittelemia tuotteita on esillä Salone Satelliten messuosastolla Milanossa.

Kaikille kaksikon töille on yhteistä se, että ne houkuttelevat katsomaan, ja kun tuotteita tarkkailee, oivaltaa muotoilun takana olevan idean.

He pyrkivät suunnittelussaan minimoimaan materiaalin kulutuksen ja löytämään töille ajattomia ominaisuuksia. Shunsuke Koya kutsuu tätä filosofiaa "Genius Materiaksi", materiaalin hengeksi. Federico Fiermonten suunnittelussa avainasemassa on materiaalikokeilu, ja hän vie projekteissaan keramiikan, betonin ja metallien kaltaiset materiaalit äärirajoilleen.

Kaksikko osallistuu kilpailuun Milanon Satellite -palkinnosta "Immaterial" -nimisellä kokonaisuudella, jonka muodostavat kaiutin "Lähde" ja spiraalinmuotoinen valaisin "Spira".

”Teoksen ideana on antaa valon ja äänen muokata esineitä. Betonin joustavuus ja sen herkkä käyttö visualisoivat aineettomia virtauksia ja haastavat betonin järeyden materiaalina", suunnittelijat kuvaavat.

Molemmat tuotteet on alun perin kehitetty Aallon muotoilun laitoksen järjestämällä Product & Form -kurssilla. Kurssin tavoitteena on kehittää tuoteidea ja löytää sen jälkeen mahdollisimman puhdas ja materiaaleille uskollinen muotokieli.

Kurssin opettaja, teollinen muotoilija Simo Puintila, kannustaa opiskelijoita lähtemään esittelemään muotoilujaan Milanon muotoiluviikon kaltaisiin tapahtumiin.

"Opettajana on todella palkitsevaa nähdä, miten lahjakkaat opiskelijamme ovat kehittäneet ideoitaan edelleen, enkä malta odottaa, että näen heidän töitään Salon de Satellitessa", Puintila sanoo.

Milanon näyttelyä varten kaksikko on saanut apurahan Huonekalusäätiöltä.

Betoniset kaiutin ja lamppu
Fiermonten ja Koyan muotoilua: betoniset kaiutin Lähde ja lamppu Spira

Muotoilu yhdistää ja luo merkityksiä

Aallon muotoilun laitos on Milanon messuilla mukana myös italialaisen Politecnico di Milano -yliopiston koordinoimassa INTERDEPENDENCE-näyttelyssä. Näyttely korostaa muotoilun merkitystä yhteyksien luomisessa eri alojen ja tahojen välille yhä keskinäisriippuvaisemmassa maailmassa. 

Aallosta näyttelyssä nähdään esitykset liikuteltavasta magneettikuvantamisyksikkö Mobile Stroke Unit MRI:stä, kosketuksen avulla aistittavasta äänentoistolaite Touch Musicista ja biohajoavasta vaahdosta valmistetusta patjasta, BioMAT MATTERSista. Tutkimustyö ja tuotesuunnittelu on tehty Aallon Contemporary design, Collaborative and industrial design ja Chemarts -ohjelmissa.

Lue lisää:

Salone Satellite, Rho Fiera Milano, Corso Italia, Rho, Stand A20. Näyttely on avoinna 16.-21. huhtikuuta.

Salone del Mobile Interdependence-näyttely FABBRICA DEL VAPOREssa, Via Proccacini 4, Milano. Aukioloajat: Ti 16. huhtikuuta - la 20. huhtikuuta: klo 11-22 ja su 21. huhtikuuta: klo 11-17.

Interdependence-näyttely 

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Punatakkinen ja -hattuinen henkilö seisoo lumisella mäellä, katsellen jäistä jokea ja vuoria taustalla.
Opinnot Julkaistu:

Kaikille avoimia verkkokursseja Aalto-yliopiston taiteiden ja suunnittelun korkeakoulussa

Aloita uusi vuosi opettelemalla suunnitteluun ja luovuuteen liittyviä uusia taitoja!
Opinnot, Yliopisto Julkaistu:

Kahvihuoneista kansalle – Aallon elämänlaajuisen oppimisen tarjonnan kehittämisessä tärkeää on keskustelu

Craig Carlson tunnistaa ja kehittää opetussisältöjä elämänlaajuisen oppimisen kohderyhmille, kuten työelämässä oleville aikuisoppijoille.
Radiokatu20_purkutyömaa_Pasila_Laura_Berger
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Modernin arkkitehtuurin tutkimukseen merkittävä apuraha Koneen säätiöltä – Laura Bergerin hanke rinnastaa rakennuskadon luontokatoon

Aalto-yliopiston postdoc-tutkija Laura Berger ja hänen työryhmänsä ovat saaneet Koneen säätiön 541 400 euron apurahan hankkeen tutkimiseen, joka tarkastelee rakennuskadon vaikutuksia yhteiskunnalle ja ympäristölle.
Elisa Kultanen kahvilassa
Opinnot Julkaistu:

Väyläopiskelijan tarina: Tradenomista kauppatieteilijäksi

Elisa kertoo kokemuksistaan väyläopiskelijana