Uutiset

Alumni Carmen Fuentes Soria työskentelee avaruuden kestävämmän käytön puolesta

Carmen valmistui SpaceMaster-yhteisohjelmasta. Hänen mielestään kansainvälisyys on yksi ohjelman parhaista puolista, ja hän on kiitollinen, että sai ystäviä eri puolilta maailmaa.
Alumna Carmen Fuentes Soria
Carmen Fuentes Soria.

SpaceMaster on ainutlaatuinen ohjelma, jossa yhdistyy viiden yliopiston avaruusosaaminen. Ohjelmaan osallistuvat yliopistot ovat Aalto-yliopisto (Suomi), Luulajan teknillinen yliopisto (Ruotsi), Cranfield University (Yhdistynyt kuningaskunta), Czech Technical University in Prague (Tšekki) ja Université Toulouse III - Paul Sabatier (Ranska). Carmen Fuentes Soria opiskeli kahdessa näistä yliopistoista, Aalto-yliopistossa ja Luulajan teknillisessä yliopistossa Kiirunassa. 

Miksi halusit opiskella Space Science and Technology (SpaceMaster) -ohjelmassa ?

Suoritettuani Espanjassa ilmailu- ja avaruustekniikan kandidaatin tutkinnon halusin erikoistua avaruusalaan.  Perehdyttyäni asiaan SpaceMaster-ohjelma vaikutti parhaalta vaihtoehdolta, koska halusin myös harjoitella englantia ja poistua mukavuusalueeltani ulkomailla. Kuulin, että tässä ohjelmassa voisi asua kahdessa eri maassa (Suomessa ja Ruotsissa), mikä oli todella hieno mahdollisuus. 

Millaista oli opiskella ja asua ulkomailla?

Aluksi minua jännitti, koska en ollut aiemmin asunut ulkomailla enkä yksin. En myöskään oikein luottanut englannin taitooni. Näin jälkikäteen ajateltuna se oli kuitenkin oikea päätös. 

Olen erityisen kiitollinen kokemastani kansainvälisestä ympäristöstä. Tässä maisteriohjelmassa ei opi tuntemaan vain Suomen ja Ruotsin kulttuuria, vaan tapaa ihmisiä eri puolilta maailmaa. 

Millaista oli opiskella kahdessa eri yliopistossa?

Opetus oli melko samanlaista molemmissa yliopistoissa, mutta Luulajan teknillinen yliopisto ja Aalto ovat ympäristöinä hyvin erilaiset. Luulaja sijaitsee kauniissa pienessä kylässä Pohjois-Ruotsissa, jossa voi lumilautailla ja nähdä revontulia. Helsingin seutu taas on dynaaminen paikka täynnä mahdollisuuksia, ja Aallon kampus on suuri ja eläväinen. 

Mikä opintojesi aiheessa on erityisen kiinnostavaa?

Olen todella kiinnostunut avaruuteen liittyvistä kestävyyskysymyksistä. Uskon, että voimme hyötyä paljon avaruudesta ja se voi parantaa elämänlaatuamme mullistavasti. Meidän on kuitenkin varottava, ettemme käytä sitä hyväksi mielemme mukaan. Meidän on suhtauduttava siihen varovasti ja kunnioittavasti.

Avaruus on myös todella huikea! Tiesin jo lapsena haluavani insinööriksi, mutten ollut varma, millainen insinööri haluaisin olla. Aloin ajatella avaruutta vaihtoehtona, ja epäilin sen olevan aika vaikeaa, mutta uskoin silti pystyväni siihen. Ja minähän pystyin!

Missä työskentelet nyt? Miten päädyit nykyiseen työhösi?

Tällä hetkellä työskentelen Deimos Spacessa. Se on espanjalainen yritys, joka keskittyy lähinnä uuden avaruustoiminnan suunnitteluratkaisuihin. 

Työskentelen järjestelmäinsinöörinä muun muassa Euroopan avaruusjärjestön (ESA) tärkeissä projekteissa. 

Vietettyäni aikaa ulkomailla halusin muuttaa takaisin kotiin. Kiinnostuin yrityksestä, koska se keskittyy avaruuteen liittyviin kestävyyskysymyksiin, kuten avaruusromuun. Deimoksella sain mahdollisuuden jatkaa uraani avaruusalalla Espanjassa ja työskennellä erittäin mielenkiintoisissa hankkeissa. Se tarjoaa myös kiinnostavia uramahdollisuuksia. 

Erilaiset kulttuurit ja taustat ovat minusta todella kiehtovia.

Carmen Fuentes Soria

Mitkä opintojesi osa-alueet ovat olleet erityisen hyödyllisiä työelämässä?

Sopeutumiskyky! Opin työskentelemään eri puolilta maailmaa kotoisin olevien ihmisten kanssa. Kaikki eivät työskentele samalla tavalla, ja nykyisessä työssäni teemme paljon tiimityötä. Työssäni on osattava työskennellä eri kulttuureista tulevien ihmisten kanssa, joiden ajattelutapa eroaa omastani. On myös osattava keskustella omista mielipiteistä, ymmärtämään muiden mielipiteitä ja kyettävä löytämään yhdessä parhaat ratkaisut. Asiat eivät kehity, jos kaikki ajattelevat samalla tavalla.

Järjestelmäinsinöörillä on oltava kattava käsitys avaruusprojektissa käytetyistä järjestelmistä. Pitää esimerkiksi tietää, miten avaruusalukset toimivat ja miten satelliitti rakennetaan. Sekä Aallossa että Luulajassa opetetaan ajantasaista tietoa. Molemmat tarjoavat hyviä mahdollisuuksia ja tilaisuuden oppia asiantuntijoilta. 

Mikä oli parasta opinnoissasi?

Pidin kovasti ohjelmasta ja sen joustavuudesta. Tuntui, ettei minun tarvinnut opetella asioita ulkoa vain kokeita varten, vaan tarkoitus oli aidosti oppia ja nauttia opiskeluajasta.

Nautin myös työharjoittelumahdollisuuksista. Olin harjoittelussa suomalaisella mikrosatelliittivalmistaja ICEYE:lla.

Mikä oli parasta opiskelijaelämässä?

Ihmiset! Olen melko ujo, mutta sain ystäviä eri puolilta maailmaa. Erilaiset kulttuurit ja taustat ovat minusta todella kiehtovia. Uskon, että tämä ominaisuus auttaa minua löytämään uusia mahdollisuuksia ja oppimaan muilta. 

Pidän myös lumilautailusta ja urheilusta, joten laskettelurinne 20 minuutin kävelymatkan päässä Kiirunan asunnostani oli oikea unelma!

Helsingissä joku oli aina valmis harrastamaan kanssani. Harrastin siellä paljon kiipeilyä ja kävin kaupungilla kavereiden kanssa. 

Alumna Carmen Fuentes Soria at the Metsähovi Radio Observatory
Carmen vierailulla Metsähovin radio-observatoriossa.

Miltä alasi tulevaisuus näyttää? Millaisia mahdollisuuksia se tarjoaa?

Maisteriohjelmassa on monia erilaisia osa-alueita, joihin voi keskittyä. Ala kasvaa voimakkaasti ja tulevaisuus näyttää valoisalta. Mutta kuten aiemmin mainitsin, avaruus voi parantaa elämäämme monin tavoin, mutta meidän on oltava varovaisia sen kanssa.

Mitä haluaisit sanoa ulkomaalaisille opiskelijoille, jotka harkitsevat hakevansa Aaltoon tai tähän ohjelmaan?

Anna palaa!  Koulutus on todella laadukasta ja kokeneet professorit ovat aina valmiita auttamaan ongelmatilanteissa. Tämä tutkinto antaa todella laajan näkemyksen avaruusalasta, ja ohjelmaan voi hakea myös sellaisella kandidaatin tutkinnolla, joka ei suoraan liity avaruuteen. Halutessasi voit myös keskittyä tiettyihin aiheisiin ja valita ylimääräisiä kursseja. Monella kurssilla on myös käytännöllinen puoli. Yhdellä kurssilla me esimerkiksi kävimme katsomassa radioteleskooppia Metsähovin radiotutkimusasemalla, mistä pidin kovasti!

Suomi on ihana paikka. Asuin Helsingissä koronan vielä vaikuttaessa kaikkeen, mutta pääsin silti nauttimaan vähän superkivan kampuksen resursseista. Voin vain kuvitella, kuinka mukavaa siellä nyt on! 

Lue lisää

Alta löytyvästä linkistä löydät lisää tietoa Space Science and Technology (SpaceMaster) -ohjelmasta. Aallossa voit opiskella avaruustekniikkaa Electronics and Nanotechnoloogy -maisteriohjelmassa.

SpaceMaster IV (2019-2025) is a continuation of the original Erasmus Mundus Joint Master Degree programs launched in 2004.

Space Science and Technology, Master of Science (Technology)

SpaceMaster V is a continuation of the original Erasmus Mundus Joint Master Degree programmes launched in 2004 and implemented by a consortium of leading European universities in close collaboration with research and industrial organizations.

Koulutustarjonta
Anshum Dwarakanath Prahlad

Opiskelija Anshuman Dwarakanath Prahlad näkee nykypäivän avaruusteollisuudessa monia mahdollisuuksia

Anshuman Dwarakanath Prahlad opiskelee SpaceMaster-yhteisohjelmassa. Hänestä opiskelu kahdessa eri yliopistossa on ollut antoisaa.

Uutiset
Aalto electronics-ICT anechoic chamber for 2-60 GHz and two near-field scanners

Electronics and Nanotechnology, Master of Science (Technology)

Uutta laiteteknologiaa kehittävät sähkötekniikan ja nanoteknologian osaajat ovat avainasemassa tulevaisuuden muovaamisessa.

Koulutustarjonta
  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Ylhäältä kuvattu meriaalto ja '5th edition Ulisses' teksti.
Opinnot Julkaistu:

Muoviton meri -kesäkurssi Lissabonissa, hae mukaan 15. joulukuuta mennessä

Kurssi toteutetaan verkossa tammikuusta huhtikuuhun 2025 ja lähiopetuksena Lissabonissa heinäkuussa 2025.
Learning Centre graphics
Tutkimus ja taide, Opinnot Julkaistu:

American Chemical Societyn e-kirjoja koekäytössä

Koekäytössä olevat kirjat ovat luettavissa syyskuun 2025 loppuun asti.
Kyberturvallisuus. Kuva: Aki-Pekka Sinikoski / Aalto-yliopisto
Yhteistyö, Opinnot Julkaistu:

Nokia Bell Labsin kanssa tukea monimuotoisuuden edistämiseen jatko-opinnoissa

Nokia Bell Labs -stipendit jaettiin Sähkötekniikan ja Perustieteiden korkeakouluissa jatko-opintoja suorittaville naisille.