Kuka olet? Mitä opiskelit Kauppiksessa ja milloin valmistuit?
Olen Essi Raitala ja työskentelen diplomaattivirkamiehenä Suomen Nairobin suurlähetystössä Keniassa. Opiskelin Kauppiksessa yritysjuridiikan kanditutkinnon ja International Business Communication -maisteritutkinnon. Valmistuin vuonna 2016. Kauppiksen rinnalla tein oikeustieteen maisterin opinnot Helsingin yliopistossa.
Miksi halusit opiskella viestintää?
Se oli mukavaa vastapainoa oikeustieteen opinnoilleni ja tiesin, että viestinnän osaamisesta on hyötyä hyvin erilaisissa työtehtävissä. Myös viestinnän maisteriohjelman monipuolisuus kiinnosti: kurssit olivat kaikkea luovasta markkinointiviestinnästä juridiseen sijoittajaviestintään.
Millainen urapolkusi on ollut?
Ennen ulkoministeriöön siirtymistä vuonna 2017 työskentelin juristina liikejuridiikkaan keskittyvässä asianajotoimistossa ja lakimiehenä KONE Oyj:ssä. Ainut aiempi kokemukseni valtiolla työskentelystä oli tuolloin korkeakouluharjoittelu Suomen Singaporen suurlähetystössä.
Mikä sai sinut kiinnostumaan urasta ulkoministeriössä?
Uran vaihtelevuus ja monialaisuus kiinnostivat: tehtävät vaihtelevat asemapaikan mukaan ja voivat koskea esimerkiksi kauppa-, turvallisuus- tai kehityspolitiikkaa. Työtehtäviä vaihdetaan muutaman vuoden välein ja virkamiehiä kannustetaan hakeutumaan tehtäviin, jotka ovat oman mukavuusalueen ulkopuolella – aina pääsee siis kokeilemaan uutta. Työni keskeiset arvot, kuten demokratiakehityksen tai naisten ja tyttöjen aseman edistäminen, ovat motivoivia ja merkityksellisiä.
Millaista työskentely ulkoministeriössä on? Entä millaista työskentely ulkomailla on?
Olen nyt ensimmäisellä pitkällä ulkomaankomennuksella (2–4 vuotta) Nairobissa. Työssäni hoidan Suomen kahdenvälisiä suhteita Somaliaan ja Eritreaan sekä edustan Suomea YK:n ympäristöohjelmassa ja UN-Habitatissa, joiden päämajat sijaitsevat Nairobissa.
Työskentely ulkomaanedustustossa on sosiaalista ja tapahtuu pääosin oman työhuoneen ulkopuolella. Työ on pääasiassa tiedonhankintaa ja raportoimista erilaisista tapaamisista ja kokouksista, ja vaatii siksi hyvät verkostot. Työmatkoja Somalian ja Eritreaan on usein, mikä on antoisaa, mutta välillä myös fyysisesti raskasta. Työ vaatii pitkäjänteisyyttä, koska esimerkiksi kehityspolitiikan saralla tulosten näkeminen vie usein aikaa.
Mikä on mielestäsi ollut erityisen tärkeää opinnoissasi tai mistä on ollut eniten hyötyä?
Kauppiksessa saa hyvät viestintätaidot pääaineesta riippumatta. Opiskeluympäristö on kansainvälinen ja sosiaalinen – ulkomaankokemukseen kannustetaan ja sen hankkimiseen tarjotaan paljon mahdollisuuksia. Ulkoministeriön diplomaattikurssille hakiessani erotuin myös varmasti joukosta kauppisopinnoilla ja yksityisen sektorin työkokemuksella.
Tekisitkö jotain toisin opinnoissasi?
Käyttäisin vielä enemmän hyödyksi Kauppiksen tarjoamia mahdollisuuksia opiskella tai tehdä korkeakoulu- tai muuta harjoittelua ulkomailla. Tein yhden vaihto-opiskelujakson ja yhden harjoittelujakson ulkomailla ennen valmistumista, mutta enemmänkin olisi ennättänyt.
Mitä opiskelijoiden kannattaa ottaa huomioon, jos suunnittelee uraa valtiolla/ulkoministeriössä? Vinkkisi ulkomaille töihin haluaville?
Ulkoministeriössä arvostetaan monipuolista kansainvälistä kokemusta ja hyvää kielitaitoa. Kauppatieteet antavat erinomaisen pohjan diplomaatin työlle – etenkin, koska monissa ulkomaanedustustoissa työn pääpaino saattaa olla vienninedistämisessä.
Ulkomailla työskentely vaatii kärsivällisyyttä sekä usein myös huumorintajua, sillä asiat eivät kaikkialla toimi pohjoismaisella tehokkuudella tai logiikalla.
Lisätiedot:
Tutustu tarkemmin Essi Raitalan urapolkuun LinkedInissä!
Opiskelija: Lue lisää harjoittelusta ja hakemisesta CareerWebistä (vaatii kirjautumisen Aalto-yliopiston tunnuksilla).
Työnantaja: Lue lisää harjoittelupaikan tarjoamisesta opiskelijoillemme.