Tarun Sharma johtavaksi työelämäasiantuntijaksi tuotantotalouden laitokselle
Pitkän uran teknologiassa, innovaatioissa, liiketoiminnassa ja sijoittamisessa luonut Tarun Sharma muistelee lämmöllä opiskeluaikojaan Aalto-yliopistossa. Hän kuitenkin toivoo, että olisi jo tuolloin tiennyt yhden asian.
"Sanoisin nuorelle itselleni, että unelmoi isommin ja ole rohkeampi", hän sanoo. "Meillä on tapana aliarvioida itseämme, vaikka todellisuudessa pystymme enempään kuin uskommekaan."
Ajatus on yksi monista, joita Sharma toivoo Aalto-yliopiston tuotantotalouden laitoksen uutena johtavana työelämäasiantuntijana voivansa iskostaa nykyisiin aaltolaisiin. Yhteistyö yliopiston kanssa ei ole hänelle uutta, sillä läpi uransa hän on muun muassa tukenut Aallon yrittäjätoimintaa ja -ohjelmia, toiminut mentorina ja neuvonantajana varhaisen vaiheen sijoitusyhtiöille sekä pitänyt puheita ja osallistunut yrittäjyysaiheisiin paneelikeskusteluihin. Uusi pesti käytännössä virallistaa jo olemassa olevan suhteen, ja sen myötä Sharma toivoo voivansa antaa omaa osaamistaan yliopistolle sekä uudelle yrittäjien ja muutoksentekijöiden sukupolvelle.
Tie Suomeen
Ohjelmistoinsinöörinä työskennellyt Sharma muutti Suomeen vahingossa yli 20 vuotta sitten. Hänen silloinen työnantajansa IBM Global Services valittiin kovan kilpailun jälkeen projektiin Piilaaksossa, jonne muutto oli ollut Sharman lapsuuden haave. Kun it-kuplan puhkeaminen viivästytti projektia, suunnitelma peruuntui ja hän joutui pettymään.
Seuraavaksi tarjoutui mahdollisuus projektiin Nokian kanssa. Sharma kuvitteli Nokian olevan yksi monista japanilaisista kuluttajaelektroniikkayhtiöistä, joten hän luuli muuttavansa Japaniin. Myöhemmin hän huomasi, että kohteena onkin Suomi.
"Tunsin ihmisiä monista paikoista eri puolilta maailmaa, mutta en yhtään suomalaista. Suomi oli minulle kokonaan uusi maailma."
Sharma kuitenkin hyppäsi tuntemattomaan, ja heti alkuvaiheessa hän tapasi nykyisen vaimonsa. Nyt hän on luopunut Intian kansalaisuudestaan saadakseen Suomen kansalaisuuden. Lukuisista kansainvälisistä mahdollisuuksista huolimatta pari on päättänyt jäädä Suomeen ja kasvattaa lapsensa Suomessa.
Teknologia ei yksin riitä
Jo pian Sharma havaitsi, ettei teknologiaosaaminen yksin riitä muuttamaan maailmaa ja saamaan aikaan hänen toivomaansa vaikutusta.
"Halusin ymmärtää liiketoimintaa, rahoitusta, strategiaa ja sijoittamista. Siksi päädyin tekemään MBA-tutkinnon Aallossa, silloisessa Helsingin kauppakorkeakoulussa."
Sharma pitää itsestään selvänä, että yrityksillä on oltava oikeanlainen tuote ja teknologia. Hän on kuitenkin nähnyt, kuinka moni yritys ei kasva täyteen potentiaaliinsa, koska ne keskittyvät vain teknologiaan ja sivuuttavat liiketoimintaan liittyvät asiat.
Liiketoimintaosaaminen voi kuitenkin jopa ratkaista sen, menestyykö yritys vai ei. Siksi neuvonantajat, mentorit ja hallituksen jäsenet voivat antaa yrittäjille arvokasta apua ja tukea – ja niin Sharma vapaa-ajallaan tekeekin.
Ikuinen optimisti
IBM:llä, Microsoftilla, Nokialla ja monissa kasvuyrityksissä työskentelyn lisäksi Sharma on vuosien saatossa mielellään markkinoinut Suomea aina tilaisuuden tullen. Hän on innoissaan mahdollisuuksista jakaa kokemuksiaan Suomesta muun muassa Aallon kansainvälisten opiskelijoiden kanssa sekä rakentaa siltoja Suomen ja maailmanlaajuisen verkostonsa välille.
Kun Sharmalta kysyy hänen näkemyksiään Suomen hallituksen nykylinjasta ja maan vetovoimaisuudesta kansainvälisten osaajien silmissä, hän asettelee sanansa tarkasti. Toisaalta hän sanoo ymmärtävänsä, että tasapainon löytäminen maahanmuuttopolitiikassa on herkkä asia, mutta toisaalta oikeanlaisten osaajien houkutteleminen edellyttää johdonmukaista viestintää.
"Välillä vaikuttaa, että viestinnässä on jonkinlaisia ongelmia. Pärjäisimme paremmin, jos linjaukset olisivat selkeämmät ja kansainväliset osaajat kokisivat olevansa tervetulleita maahan."
Yrittäjyyteen, innovaatioihin ja riskisijoittamiseen liittyvän asiantuntemuksensa ja kokemuksensa jakamisen lisäksi Sharma toivoo voivansa antaa opiskelijoille jotakin yhä harvinaisempaa: toivoa.
"Olen ikuinen optimisti", hän myöntää nauraen.
"Aina on ylä- ja alamäkiä, hyviä ja huonoja päiviä sekä onnistuneita ja vähemmän onnistuneita yrityksiä. Tärkeintä on jatkaa kokeilemista suomalaisen sisun hengessä. Joskus epäonnistumme, ja se on aivan ok. Onnistujat eivät ole niitä, jotka eivät koskaan kompuroi, vaan niitä, jotka nousevat aina uudelleen ja uudelleen. Tärkeää on oppia nopeasti, mukautua, muuttaa suuntaa ja palata entistä vahvempana."
Tarun Sharma aloitti johtavana työelämäasiantuntijana lokakuun alussa. Hän tulee opettamaan professori Markku Maulan kanssa kurssia strategisista sijoituksista sekä tukee tuotantotalouden laitosta ja yliopistoa useissa aloitteissa muun muassa yrittäjyyskoulutukseen ja tutkimuksen kaupallistamiseen liittyen, sekä rakentaa yhteyksiä kotimaahansa Intiaan.
- Julkaistu:
- Päivitetty: