Uutiset

Alumni Liisa Antola: ”Rohkaisen ihmisiä rakentamaan uraansa enemmän myös arvojensa, eikä vain mielenkiinnon kohteiden, pohjalta”

Liisa Antola on aina haaveillut kansainvälisestä urasta, ja Kauppakorkeakoulun opinnoissa saatu kansainvälinen kokemus auttoi häntä saavuttamaan sen. Nykyään hän työskentelee Iso-Britanniassa toimivassa toimialajärjestössä DEI-asioiden parissa ja pyrkii luomaan oikeudenmukaisempaa työelämää kaikille vakuutus- ja pitkäaikaissäästämissektorilla.
Liisa Antola
Liisa Antola Lontoossa.

Kuka olet? Mitä opiskelit Kauppiksessa ja milloin valmistuit?

Olen Liisa Antola, ja opiskelin kanditutkintoni Mikkelin BScBA-ohjelmassa. Maisterissa suoritin CEMS-tutkinnon Aalto-yliopistossa ja St. Gallenin yliopistossa. Valmistuin vuonna 2020.

Minkälaisesta työstä haaveilit pienenä? Minkälaisten asioiden ajattelet vaikuttaneen näihin haaveisiin?

Niin kauan kuin muistan, unelmani oli olla asianajaja. Onnekseni minulla oli lukiossa todella hyvä opinto-ohjaaja, joka huomasi kiinnostukseni uusien kielten oppimiseen ja kansainvälisiin asioihin. Hän suositteli, että hakisin myös kauppakorkeakouluun, perustellen, että sen polun kautta olisi helpompaa luoda kansainvälinen ura. Lopulta isäni sai minut hyväksymään opiskelupaikan Aalto-yliopistosta. Hän ajatteli, että yliopistoon meneminen olisi parempi vaihtoehto kuin välivuoden viettäminen tai oikeustieteellisen pääsykokeisiin valmistautuminen. Nyt, kaikkien näiden vuosien jälkeen, olen kiitollinen, että hän kannusti minua tähän. Kiitos, isä!

Liisa Antola valmistujaiskuva
Valmistuminen!

Mitä pidit palkitsevimpana opinnoissasi, entä mitä haastavimpana? 

Opintojeni palkitsevin osa oli ehdottomasti kansainvälinen kokemus. Mikkelin opiskelijaporukkamme oli uskomattoman monimuotoinen. Tytölle, joka oli kasvanut syrjäisessä osassa Suomea ilman suurempaa kansainvälistä kokemusta, haluan jälleen korostaa kiitollisuuttani siitä, että opinnot antoivat minulle mahdollisuuden lähteä ulkomaille ja olla tekemisissä upeiden kansainvälisten opiskelijoiden kanssa Mikkelissä ja Helsingissä. Opintojeni myötä sain mahdollisuuden asua Kanadassa, Sveitsissä, Puolassa, Kaliforniassa, ja nyt minulla on kansainvälinen ura.

Opintojeni haastavin osa oli päättää, mihin haluan erikoistua. Kauppakorkeakoulussa on loputtomasti mahdollisuuksia, mikä on valtava etu, mutta silloin tuntui, että vaihtoehtoja oli liikaa. Vasta jälkikäteen olen ymmärtänyt, että työelämässä se sitten selviää kunnolla, mitä itse haluaa tehdä. Uskon, että tulen jatkossakin muuttamaan suuntaa urallani useita kertoja.

Millaisia työkokemuksia sinulla on yliopisto-opintojen ajalta? Entä miten opiskeluajan harrastukset tai muut vapaa-ajan aktiviteetit ovat vaikuttaneet työelämävalmiuksiisi? 

Myönnän, että hain lukemattomiin harjoittelupaikkoihin opintojeni aikana ja valitsin paikan, joka oli lähinnä perhettäni, jotta voisin viettää kesät kotona. Päädyin työskentelemään HKScanilla Turussa pari vuotta, ja vaikka taloushallinnon työt ovat kaukana siitä, mitä teen tänä päivänä, opin tuolloin valtavasti. Minulla oli mahtavat kollegat, jotka opettivat, millainen on hyvä työpaikkakulttuuri. Minulla oli myös erinomaisia esihenkilöitä, jotka kannustivat minua tavoittelemaan unelmiani.

Pääsin myös työskentelemään Vaisalassa yhdessä harjoittelussani ja sain tehdä graduni yritykselle. Suosittelen tätä lämpimästi muillekin opiskelijoille. Opinnäytetyön tekeminen yritykselle oli minulle valtava etu, ja se auttoi minua myös seuraavassa harjoittelussa.

Olin myös aktiivinen opiskelijatoiminnassa, kuten CEMSin hallituksessa, NESU-Probbassa Mikkelissä sekä monissa muissa vapaaehtoistehtävissä. Tällainen aktiivisuus tekee opiskeluajasta entistä paremman, koska saa kokeilla kantaa vastuuta (sitsien eli akateemisten pöytäjuhlien järjestäminen yli 100 hengelle ei ole mikään pikku juttu), mutta myös siksi, että päätyy viettämään aikaa erilaisten ihmisten kanssa myös oman kaveriporukan ulkopuolelta.

Liisa Antola puhumassa Association of British Insurers -järjestön tilaisuudessa.
Liisa Antola puhumassa Association of British Insurers -tilaisuudessa.

Mitkä ovat tärkeimpiä taitoja, joita työtehtävissäsi edellytetään?

Tärkein taito työssäni on sidosryhmien hallinta. On lukemattomia erilaisia näkökulmia, joiden välillä on tasapainoteltava ja joita on otettava huomioon päätöksiä tehdessä.

Toinen hyödyllinen taito on vakuuttava viestintä. Työskentelen alalla, jota jotkut valitettavasti pitävät yhä kiistanalaisena, joten suuri osa ajastani kuluu puolustaessani näkökulmaani ja yrittäessäni vakuuttaa johtoportaat omasta kannastani. Aallon opinnoistani on ollut hyötyä tässä! En edes tajunnut, kuinka monta esitelmää meidän pitikään pitää verrattuna moniin muihin korkeakouluihin. 

Mitä haluaisit muuttaa työelämässä?

En sano tätä vain työtehtäväni vuoksi, mutta työelämän täytyy muuttua tasa-arvoisemmaksi. Tällä hetkellä valta ei jakaudu tasaisesti, ja meillä kaikilla on roolimme sen muuttamisessa.

Liisa Antola kollegojen kanssa.
Liisa kollegojen kanssa.

Millainen urapolkusi on ollut?

Ensimmäiset työni olivat hyvin kaukana siitä, mitä teen nykyään. Minulla ei ollut verkostoja esimerkiksi perheeni kautta, joten minun täytyi luoda oma polkuni alusta saakka.

Haluaisin rohkaista ihmisiä rakentamaan uraansa enemmän myös arvojensa, eikä vain mielenkiinnon kohteiden, pohjalta. Työskenneltyäni eri yrityksissä huomasin jatkuvasti turhautuvani ympärilläni vallitsevaan eriarvoisuuteen. Vaikka oli vaikeaa jättää taakse yritysmaailma, en kadu sitä lainkaan. Siirryin operatiivisen HR:n tehtävistä työskentelemään hyväntekeväisyysjärjestössä. Nykyään työskentelen voittoa tavoittelemattomassa järjestössä, ja tämä on ollut paras muutos urallani tähän mennessä.

Työskentelet Senior Policy Advisoryna DEI-asioissa. Miten päädyit tehtävään? Minkälaisia työtehtäviä ja vastuualueita sinulle kuuluu ja minkälaisia työpäiväsi ovat?

Tulin alun perin Lontooseen tekemään kolmen kuukauden projektin hyväntekeväisyysjärjestössä, mutta jäin sille tielle. Löysin kyseisen hyväntekeväisyysjärjestön työn Instagramista, mikä kertoo siitä, kuinka sattumanvaraisesti tällaiset asiat voivat tapahtua. Minulla on syvä intohimo DEI-asioihin, ja sain nykyisen työni osaamispohjaisen rekrytointiprosessin kautta.

Työnantajani on brittiläinen toimialajärjestö. Olemme vakuutusalan ääni ja edustamme 300 jäsenyritystämme. Teemme organisaationa jäsentemme puolesta tiivistä yhteistyötä Iso-Britannian hallituksen, valtiovarainministeriön, sääntelyviranomaisten, kuluttajajärjestöjen ja kansalaisjärjestöjen kanssa varmistaaksemme, että alamme on asiakkaiden luottama, panostaa ihmisiin ja ympäristöön sekä edistää kasvua ja innovaatioita tehokkaiden markkinoiden kautta.

Suullinen lausunto "Sexism in the City" -tutkimukseen liittyen
Suullinen lausunto "Sexism in the City" -selvitykseen liittyen.

Tämä tarkoittaa, että pääsen konsultoimaan yrityksiä ja vaikuttamaan päätöksentekoon. Jännittävin työpäiväni oli ehdottomasti viime vuonna, kun annoimme suullisen todistuksen parlamentissa"Sexism in the City" -tutkintaan liittyen. Siinä käsiteltiin esteiden poistamista, joita naiset yhä kohtaavat laajalti finanssialalla. Päävastuuni on varmistaa, että toteutamme DEI Blueprint -strategiaamme, joka on koko sektorin kattava suunnitelma tehdä vakuutus- ja pitkäaikaissäästämissektorista monimuotoisin, tasa-arvoisin ja osallistavin sektori Iso-Britannian taloudessa.

Olen unelmatyössäni ja minulla on hyviä ihmisiä ympärilläni. Sisäisesti työskentelen laajasti eri aloihin erikoistuvien kollegoiden kanssa, esimerkiksi data-analytiikan, julkishallinnon ja HR:n alueilla. Yksikään päivä ei todellakaan ole samanlainen – tällä viikolla pidän allyship-koulutusta Manchesterissa ja verkossa jäsenyrityksillemme, ja viikon lopussa olen Brysselissä tapaamassa muita Euroopassa toimivia toimialajärjestöjä jakaaksemme parhaita käytäntöjä. Matkustamisen välissä olen jättänyt toimialan lausunnon Englannin parlamentin ylähuoneelle ja puhuin Lontoossa paneelissa yhdelle yhteistyökumppaneistamme.

Työskentely Westminster Hallissa, joka on rakennettu 1100-luvulla, osallistuminen työtilaisuuksiin kuninkaallisten kanssa ja samalla 300 000 vakuutusalalla työskentelevän ihmisen auttaminen työelämän parantamisessa saa yhä aika ajoin pääni pyörälle.

Liisa Antola kollegojen kanssa Westminster Hallin edessä
Liisa kollegojen kanssa Westminster Hallin edessä.

Olet työskennellyt useammassa kansainvälisessä työympäristössä ja nykyiselläänkin Lontoossa. Mitä vinkkejä antaisit opiskelijalle, joka haluaisi luoda kansainvälistä uraa ja päästä töihin myös ulkomaille?

Haluan rohkaista kaikkia kokeilemaan ulkomailla työskentelyä edes hetkellisesti. Siinä oppii niin paljon eri maiden, yritysten ja työpaikkojen kulttuureista. Yksi lempikesistäni on ehdottomasti se, jonka vietin CEMS-harjoittelussa Puolassa Metsä Groupilla. Monilla suomalaisilla yrityksillä on toimintaa ulkomailla, mikä voi olla hyvä väylä aloittaa kansainvälinen ura. Vaikeinta on olla erossa perheestä, mutta Euroopassa työskennellessäni olen kokenut sen olevan mahdollista.

Mitä mielekäs työ sinulle merkitsee?

Merkityksellinen työ tarkoittaa minulle positiivista yhteiskunnallista vaikutusta. Vaikka kehitys ei aina tunnu tarpeeksi nopealta ja mediassa käytävä keskustelu sekä maailman tapahtumat voivat olla masentavia, uskon, että olemme rakentamassa positiivista muutosta.

Tutustu tarkemmin Liisan urapolkuun ja opintoihin LinkedInissä!
 

Aaltoy-yliopisto / Unto Rautio

Kauppakorkeakoulun alumnitarinoita

Täältä löydät Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulun alumnitarinoita. Tarinoista löydät esimerkkejä koulumme alumnien urapoluista. Alumnitarinat on jaoteltu pääaineen mukaan. Uusimmat julkaisut ovat pääaineryhmissä ensimmäisinä.

Kauppakorkeakoulu
Stack of management books.

Johtamisen laitos

Johtamisen laitos tarjoaa dynaamisen oppimis- ja tutkimusympäristön.

Aalto University School of Business offers wide range of career services for our students

Kauppakorkeakoulun ura- ja rekrytointipalvelut opiskelijoille

Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulun ura- ja rekrytointipalvelut tarjoavat monipuolisia palveluita opiskelijoillemme.

Kauppakorkeakoulu
  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Frank Martela
Opinnot Julkaistu:

Kuinka elää hyvää elämää? Frank Martelan avoin Art of Living -MOOC

Uutta kaikille avointa verkkokurssia luennoi Ph.D., apulaisprofessori Frank Martela. Kurssi on osa Aallon elämänlaajuisen oppimisen portfoliota. Kurssi julkaistiin 30.5.2023.
Rasmus Mäkinen poseeraa haalareissa ja ylioppilaslakissa Otaniemen kampuksella.
Opinnot Julkaistu:

Opiskelija Rasmus Mäkinen: luovuutta vaativat kurssit ovat auttaneet minua ymmärtämään energia- ja konetekniikan opintoja paremmin

Energia- ja konetekniikan kandiopiskelija Rasmus Mäkinen kokee fysiikan olleen jo lukio-opintojen aikainen lempiaine, joka johdatteli hänet opiskelemaan Aaltoon. Parasta opinnoissa on ollut kurssien monipuolisuus ja erityisesti Tietokoneavusteinen suunnittelu -kurssi teki Rasmukseen niin suuren vaikutuksen, että hän päätti hakea sen kurssiassistentiksi.
Opiskelija Janni Kerkkänen hymyilee kameralle haalareissaan.
Opinnot Julkaistu:

Opiskelija Janni Kerkkänen: vaaleanpunaiset haalarit ja kurssien tarjoama konkretia veivät mennessään

Mechanical Engineering -maisteriohjelman opiskelija Janni Kerkkänen yllättyi siitä, ettei konetekniikkaa opiskellakseen tarvinnutkaan rassata mopoja tai ruohonleikkureita koko ikäänsä. Hänestä parasta opiskelussa on sen monipuolisuus ja yhdessä tekeminen opiskelijajärjestöissä, tietenkin pilke silmäkulmassa.
Mainiot materiaalit kirjoja pinossa keltaisella taustalla. Yksi avonainen kirja etualalla.
Yhteistyö Julkaistu:

Lasten ja nuorten biopohjaisten materiaalien ohjekirja innostaa kokeilemaan

Mainiot materiaalit – ohjeita biopohjaisiin kokeiluihin kirja pitää sisällään 17 työohjetta, joiden avulla voi valmistaa itse biopohjaisia materiaaleja. Työohjeissa käytetään luonnosta saatavia tai kierrätettäviä aineita.