Alumnisuurlähettiläs Elvira Vainio: Pääaineen ei tarvitse määrittää tekemisiäsi loppuikään asti
Nykyisin Vainio työskentelee perustamansa yrityksen FAB Mondayn parissa (2020).
Milloin ja mitä opiskelit Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulussa?
Opiskelin Kauppiksessa logistiikkaa vuosina 1997–2001. Sivuaineena suoritin ITP-ohjelman (Information Technology Program).
Millaisissa tehtävissä olet toiminut valmistumisen jälkeen?
Menin Accenturelle tekemään gradua ja viihdyin siellä konsulttina vajaat 10 vuotta. Konsulttina pääsin suunnittelemaan muutoksia yritysasiakkaille ja tuin heitä uusien toimintatapojen löytämisessä sekä kokeilussa. Konsulttityö opetti minut kyseenalaistamaan yleisiä käytäntöjä ja antoi työkaluja uusien, erilaisten ratkaisujen miettimiseen, fasilitointiin sekä isojen muutosten koordinointiin ja eteenpäin viemiseen.
Koska halusin tukea yrityksen muutosta pidemmällä aikajänteellä ja tarkastella sitä asiakkaan näkökulmasta, siirryin konsulttitehtävistä Postille. Siellä työskentelin erilaisissa HR-kehittämistehtävissä ja tuin muutosta HR:n näkökulmasta. Ihmisnäkökulma liiketoimintakontekstissa on siitä mielenkiintoinen, että muutos usein epäonnistuu, jos ihmisiä ei saada siihen täysillä mukaan. Posti on muuttumassa jakelu- ja logistiikkayrityksestä palveluyritykseksi, joka luo uusia palveluita ja tähtää uusille markkinoille.
Tällä hetkellä työskentelen HRD-päällikkönä Veikkauksessa. Vastuullani on Veikkauksen kulttuurin ja strategisten kyvykkyyksien kehittäminen. Veikkauksen tilanne on erittäin mielenkiintoinen, kun Fintoto, RAY ja Veikkaus yhdistyivät 1.1.2017.
Kauppakorkeakoulun alumnisuurlähettiläs Elvira VainioOpiskele sellaisia asioita, joille oma sydämesi sykkii!
Neuvosi opintojaan miettivälle?
Ei kannata lähteä virran mukana, eikä miettiä, mitkä ovat kaikkein suosituimpia aineita tai mitä vanhempasi toivovat sinun opiskelevan. Opiskele mieluummin sellaisia asioita, joille oma sydämesi sykkii! Nykyään voi opiskella lisää ja kouluttautua uudelle alalle eli älä huoli, jos et heti tiedä, mihin haluat suuntautua.
Koskaan ei ole liian myöhäistä opiskella lisää ja kokeilla uusia asioita – siinä toimin itse hyvänä esimerkkinä! Opiskelin logistiikkaa, mutta työelämässä ymmärsin, että minua kiinnostaa sekä liiketoiminta että ihmiset, ja niin päädyin niihin tehtäviin, joissa nyt toimin. Pääaineen ei siis tarvitse määrittää tekemisiäsi loppuikään asti.
Kauppiksessa tehdään paljon töitä sen eteen, että rakennetaan yhteistyötä opiskelijoiden ja yritysten välillä. Tätä kannattaa hyödyntää ja tutustua yritysmaailmaan jo opiskelujen aikana. Vain kokeilemalla tietää, mikä on oma juttu.
Ajatuksia yritysmaailmasta tai ajankohtaisista asioista?
Elämme todella mielenkiintoisia aikoja. Tällä hetkellä teknologian vaikutukset näkyvät työelämän murroksena, ammattien katoamisena sekä osaamisvaatimusten muuttumisena. Työtä, mitä voidaan digitalisoida, todennäköisesti digitalisoidaan. Tehtäviä, joissa vaaditaan luovaa ongelmaratkaisua, sosiaalisia taitoja, muutosjoustavuutta sekä yhteistyökykyä on kuitenkin vaikeampaa korvata digitaalisilla ratkaisuilla.
Digitalisaatio mahdollistaa vapautumisen työajasta ja -paikasta. Vapauden kääntöpuolena on digitalisaation tuoma jatkuva tavoitettavuus ja työn pirstaloituminen, erityisesti asiantuntijan tehtävissä. On siis entistä tärkeämpää pitää huolta työn ja oman yksityiselämän tasapainosta
Työtä tullaan tekemään enemmän yrittäjinä sekä freelancereinä, ja omia palveluja myydään digitaalisten palvelualustojen kautta. Eläkkeelle harvemmin pääsee ensimmäisestä työpaikasta.
Monet, etenkin juuri opiskelunsa aloittaneet, ovat huolissaan, miten löytävät ensimmäisen oman alan työpaikan. Onko sinulla vinkkejä tähän?
Ensimmäisen työpaikan saaminen on kaikkein vaikeinta. Kannattaa hyödyntää Aalto-yliopiston tarjoamat mahdollisuudet kuten uudet Aalto-laajuiset, rekrytointiin liittyvät messut (31.10.2019; seuraa uutisointia aalto.fi-sivuilla), verkostoitumistilaisuudet, yritysprojektit sekä yritysvierailut.
Suosittelen myös hakemaan mukaan Aalto-yliopiston mentorointiohjelmaan, jossa olen itse toiminut mentorina. Aktorin eli mentoroitavan opiskelijan kanssa asetetaan mentorointikaudelle tavoitteet ja tuetaan opiskelijaa työelämävalmiuksien kehittymisessä. Tavoitteet voivat liittyä oman urapolun löytämiseen tai ensimmäisen työpaikan hakemiseen.
Lisätiedot:
Tällä hetkellä Vainio työskentelee perustamansa yrityksen FAB Mondayn parissa (2020).
Tutustu tarkemmin Elvira Vainion urapolkuun LinkedInissä!
Lue lisää Kauppakorkeakoulun alumniyhteistyöstä sekä muista alumnisuurlähettiläistä, jotka Elvira Vainion tavoin ovat mukana kehittämässä koulun alumnitoimintaa: aalto.fi/fi/kauppakorkeakoulu/kauppakorkeakoulun-alumnisuurlahettilaat.