Uutiset

Älykkään talotekniikan pilottikohde selvittää tulevaisuuden teknologioiden toimivuutta arkipäivän ympäristöissä

Hankkeessa testataan uusia älytekniikkaratkaisuja pilottiympäristöissä Otaniemessä.

Tulevaisuudessa kiinteistön käyttäjistä kilpaillaan esim. virtuaalitodellisuuden kanssa, eivätkä perinteiset toimistorakennukset pysty tällä hetkellä vastaamaan näihin elämyksiin ja kokemuksiin.

Kesällä käynnistynyt projekti ”Älykkään talotekniikan pilottikohde” selvittää, miten tulevaisuuden kiinteistöt toimivat älyllisesti. Tarkoitus on tutkia mm. miten erilaisia taloteknisiä järjestelmiä pystytään hyödyntämään, jotta toimistorakennuksessa saavutetaan työtekijän kannalta parhaat mahdolliset olosuhteet.

”Järkevällä talotekniikalla saadaan talon elinkaarikustannuksia laskettua ja pystytään parantamaan esimerkiksi sen käyttöastetta. Tiloja pystytään myös kehittämään tilanteen mukaan muuntuviksi”, kertoo Professor of Practice Jaakko Ketomäki.  

Otaniemen kampuksella sijaitseva pilottiympäristö koostuu useista, arkikäytössä olevista tiloista esimerkiksi toimisto- ja neuvottelutiloista. Tilat mahdollistavat erilaisten älykkäiden ratkaisujen sekä mallien testaamisen ja kehittämisen käytännössä.

Järkevällä talotekniikalla tilat tehokkaampaan käyttöön  

Älykkään talotekniikan avulla tilat saadaan myös tehokkaammin käyttöön: Tilojen käyttöaste paranee ja tarpeet kohtaavat arjessa. Uusimpien teknologioiden avulla pystytään selvittämään, miten paljon tiloja käytetään ja missä tilanteissa. Näin mitatun tiedon avulla tiloista voidaan suunnitella toimivampia ja niiden ylläpitopalveluja pysytään mitoittamaan tarpeen mukaan.

Ratkaisujen toteuttamiseksi tarvitaan taloteknisten järjestelmien yhteistoiminnallisuutta, esineiden internetin ratkaisuja, helppokäyttöisiä käyttöliittymiä, data-analytiikkaa sekä oppivia ohjausratkaisuja.

”Kyse ei ole pelkästään tästä yhdestä projektista, vaan itse asiassa prosessista. Tarkoitus on, että esimerkiksi opiskelijat voivat jatkossa hyödyntää näitä pilottialustoja omissa töissään”, sanoo Professor of Practice Heikki Ihasalo.

Pilotissa käytettävä laitteisto koostuu pääasiallisesti hankkeessa mukana olevien yritysten tuotteista, joiden avulla pilottitiloihin on saatu käyttöön uusinta teknologiaa. Tiloihin on asennettu: Valaistuksen ohjausjärjestelmä, rakennusautomaation ohjausjärjestelmä, turva- ja kulunvalvonta, kameravalvonta, sisätilapaikannus ja IoT-antureita.

Pilottihanke on osa Aallon teollisen internetin kampusta (AIIC), joka kokoaa Aallon esineiden internetin ja teollisuuden digitalisaation tutkimustoimintaa mm. yhteisten tutkimusalustojen ja koeasetelmien synnyttämiseksi valmistavan teollisuuden, prosessiteollisuuden sekä rakentamisen ja kiinteistöhallinnan alueilla.

”Älykäs talotekniikka on erinomainen kohde esineiden internetille. Nyt rakennettava pilotti täydentää teollisen internetin kampuksen nykyisiä tutkimusalustoja ja mahdollistaa eri toimialoilta saatujen tulosten ja ymmärryksen ristiinhyödyntämisen”, sanoo teollisen internetin kampuksen kummisetä, professori Martti Mäntylä Aalto-yliopiston tietotekniikan laitokselta.   

Hanke valmistuu vuoden 2018 loppuun mennessä. Tavoitteena on saada tietoa siitä, miten erilaisia talotekniikan järjestelmiä saadaan sovitettua keskenään yhteen ja missä tekniset haasteet ovat. Lisäksi projektissa selvitetään, miten erilaiset perinteiset käyttöliittymät, kuten painikkeet ja kosketusnäyttö, sekä uudemmat, kuten ääni- ja eleohjaus soveltuvat älykkäiden rakennusautomaatioiden ohjaukseen.

Hankkeessa ovat mukana seuraavat yritykset: Beckhoff, Caverion, Fidelix, Granlund, Helvar, KNX Finland ry ja sen jäsenyritykset, KT-interior, Mirasys, NCC, Schneider-Electric, Siemens, Swegon, Connected Finland, Soficta ja Flexitila.

Lisätietoja:

Professor of Practice Jaakko Ketomäki
[email protected]
puh. 050 3000 119

Professor of Practice Heikki Ihasalo
[email protected]
puh. 040 8209623

Älykkäiden rakennusten teknologiat ja palvelut (eea.aalto.fi)

Aallon teollisen internetin kampus (aiic.aalto.fi)

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Uusi aiempaa herkempi infrapunasensori tuo hyötyjä moneen eri teknologiaan. Kuva: Aalto-yliopisto / Xiaolong Liu
Mediatiedotteet, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Tutkijat kehittivät infrapunasensoreista aiempaa herkempiä

Uuden teknologian uskotaan olevan suoraan integroitavissa esimerkiksi itseohjautuviin autoihin.
Ryhmä ihmisiä poseeraa amfiteatterin suurilla kivirapuksilla. Rakennuksen takana on suuret ikkunat ja vihreä katto.
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Aallon vuosi 2024: Avaruustutkimusta uusilla taajuuksilla, rakkauden aivokuvia, kaupunkivihreää ja paljon muuta

Aalto-yliopiston vuosi 2024 piti sisällään innovaatioita, inspiraatiota ja roppakaupalla radikaalia luovuutta – tässä katsaus siihen.
Radiokatu20_purkutyömaa_Pasila_Laura_Berger
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Modernin arkkitehtuurin tutkimukseen merkittävä apuraha Koneen säätiöltä – Laura Bergerin hanke rinnastaa rakennuskadon luontokatoon

Aalto-yliopiston postdoc-tutkija Laura Berger ja hänen työryhmänsä ovat saaneet Koneen säätiön 541 400 euron apurahan hankkeen tutkimiseen, joka tarkastelee rakennuskadon vaikutuksia yhteiskunnalle ja ympäristölle.
Three happy students. Photo: Unto Rautio
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Siemenrahoitusta Aallon, KU Leuvenin ja Helsingin yliopiston tutkimusyhteistyön vahvistamiseen

Rahoitetut hankkeet tukevat yliopistojen strategisen kumppanuuden tavoitetta edistää vaikuttavaa ja monitieteistä yhteistyötä.