Silja Erkamo on restonomi, joka valmistuu näinä päivinä kauppatieteiden maisteriksi. Lukion jälkeen häntä kiinnosti useampikin eri ala, mutta matkailuala ammattikorkeakoulu Haaga-Heliassa valikoitui lopulta opiskelupaikaksi.
Restonomiksi Silja Erkamo valmistui vuonna 2014. Hän teki opinnäytetyönsä vaikuttajamarkkinoinnista, ja pääsi heti koulutustaan vastaavaan työhön hotelli- ja ravintola-alan markkinointitehtäviin.
”Aika pian huomasin, että halusin ymmärtää markkinointia syvällisemmin ja saada paremman kuvan liiketoiminnan kokonaisuudesta. Ammattikorkeakoulu oli antanut hyvät eväät käytännön työhön, mutta halusin syventää osaamistani ja laajentaa tulevaisuuden työpaikkojeni toimialavalikoimaa”, Silja Erkamo kertoo.
Minustako yliopisto-opiskelija?
Ammattikorkeakouluopintojen aikana ei juurikaan kerrottu mahdollisuudesta jatkaa opintoja yliopistossa, joten myös Silja Erkamo kuuli tästä mahdollisuudesta vasta restonomiksi valmistuttuaan.
”Kuulin sattumalta, että eräs ammattikorkeakoulusta valmistunut ystäväni oli hyväksytty opiskelijaksi yliopiston maisteriohjelmaan ja vasta sitä kautta minulle valkeni, että myös restonomin tutkinnolla voi hakea kauppakorkeakouluun”, Silja Erkamo kertoo.
Hetken mietittyään Silja Erkamo päätti pyrkiä Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulun englanninkieliseen markkinoinnin maisteriohjelmaan ja pääsi ensi yrittämällä sisään. Niinpä hän aloitti maisteriopinnot syksyllä 2017, kolme vuotta restonomiksi valmistumisensa jälkeen.
Opinnot ovat sujuneet ripeässä tahdissa ja erinomaisin arvosanoin.
”Ammattikorkeakoulussa opiskelu oli paljon käytännönläheisempää kuin yliopistossa, mutta olen sitä mieltä, että ainakin tällainen lukemisesta ja opiskelusta pitävä ihminen kuin minä, pärjää yliopistossa hyvin myös ammattikorkeakoulupohjalla. Ja tehdäänhän yliopistossa myös paljon kursseja ja projekteja, joissa teoriaa sovelletaan tosielämän ongelmien ratkaisemiseen.”
Valmistaudu GMAT- tai GRE-testiin huolella
Yliopistojen hakuprosesseista Silja Erkamo kertoo etsineensä lisätietoa ensisijaisesti verkosta. Hän tutustui muidenkin yliopistojen tarjoamiin koulutusvaihtoehtoihin, mutta päätyi hakemaan ainoastaan Aalto-yliopiston kauppakorkeakouluun. Koulun korkea taso ja monipuolinen kurssitarjonta vakuuttivat.
Silja Erkamo suosittelee huolellista valmistautumista hakemiseen. Erityisesti valintaryhmälle 2 eli esimerkiksi ammattikorkeakoulututkinnon tai ulkomaisen soveltuvan korkeakoulututkinnon suorittaneille pakolliseen GMAT- tai GRE-testiin valmistautumiseen kannattaa varata riittävästi aikaa.
”Tein päätöksen Kauppikseen hakemisesta viime tingassa, joten valmistautumisaikaa GMAT-testiin jäi aivan liian vähän. Parin viikon lukuaika iltaisin työpäivän jälkeen riitti onneksi minulle, mutta testiin lukemiseen kannattaisi kyllä käyttää enemmän aikaa. Paitsi osaamista, myös paineensietokykyä mittaava testitilaisuus olisi ollut paljon vähemmän stressaava, jos olisin käyttänyt lukemiseen kuukauden tai kaksi.”
Vastuullisuus kuluttajien käyttäytymisessä kiinnostaa
”Olen oppinut Kauppakorkeakoulussa todella paljon esimerkiksi yritysten eri organisaatioiden rooleista ja toiminnasta. Pro gradu –tutkielmani käsittelee vastuullisuutta kuluttajien käyttäytymisessä ja opinnot Aallossa ovat antaneet hyvät edellytykset ja puitteet tutkia tätä aihetta”, Silja Erkamo toteaa.
Valmistuttuaan Silja Erkamo aikoo jatkaa nykyisessä työssään ja hyödyntää siinä muun muassa vastuullisuusviestinnän tietojaan ja taitojaan. Hän uskoo kauppatieteiden maisterin tutkinnon avaavan tulevaisuudessa myös sellaisia uusia työmahdollisuuksia, jotka eivät ilman tätä tutkintoa olisi olleet saavutettavissa tai edes näköpiirissä.
Lisätietoa GMAT- ja GRE-testeistä:
GMAT-testi: https://www.mba.com/exams/gmat
GRE-testi: https://www.ets.org/gre